kiraboltak, segítség!

2015. október 06.
Hiába a sok óvintézkedés, a betörés kockázatával mindenkinek számolnia kell. Bármennyire is elképzelhetetlennek tűnik, könnyen megeshet, hogy az ingatlanunkat szemelik ki a tolvajok. A baj megtörténte után is fontos, hogy észnél legyünk! Biztonságos zár, riasztó, speciális kulcsok és elővigyázatosság – néha azonban ez sem elég.

kiraboltak, segítség!

Éppen ezért érdemes végiggondolni, mi a teendő, ha megtörtént a baj.

élelmesek előnyben

Kezdésként ugorjunk vissza az időben, vagyis a megelőzési fázisba: a rendőrség szerint érdemes időt szakítani arra, hogy a lakásban lévő nagyobb érékű ingóságokról (tévé, számítógép, műtárgyak, konyhai gépek) képeket és részletes leírást készítsünk. Ez ugyan pepecselős munka, és a betörés előtt feleslegesnek tűnhet, de nagyban megkönnyítheti a betörés utáni nyomozásban a rendőrök munkáját, nem beszélve arról, hogy a biztosítóval történő elszámolásban is segíthet ez a lista. Ezt jó, ha elmentjük a számítógépen is, és felhőszolgáltatásban, hogy bármikor elő lehessen venni, például akkor is, ha az ellopott holmikkal együtt a számítógép vagy laptop is eltűnne a lakásból. Az is fontos, hogy kössünk érték- és kockázatarányos biztosítást, így egy esetleges káreseménykor kisebb veszteséggel számolhatunk.

mi a teendő, ha megtörtént a baj?

Ha a szükséges óvintézkedéseket megtettük, a dolgok könnyebb részén túl vagyunk. De vajon mi a teendő, ha mindezek ellenére betörtek hozzánk?

  • Azonnal hívjuk a rendőrséget,
  • ne fogdossunk össze semmit még a folyosón se,
  • ne rakjunk arrébb semmit - ezzel ugyanis a nyomok rögzítését nehezíthetjük meg -, azaz mindent hagyjunk a helyén,
  • várjuk meg a rendőröket, helyszínelőket, nyomozókat,
  • számoljunk be nekik arról, hogy pontosan mi történt, történhetett,
  • kérdezzük meg a szomszédokat, nem láttak-e valami gyanúsat,
  • próbáljunk meg alaposan körülnézni, írjunk fel mindent, ami csak feltűnik (körülbelül mikor történhetett a betörés, láttunk-e valami gyanúsat a ház körül, törtek-e már be hozzánk)
  • készítsünk listát arról, hogy mi tűnt el és ezt adjuk át a rendőrség munkatársainak!

A rendőrség értesítése után jelentsük a biztosítónak a betörés tényét, a biztosító közölni fogja, hogy mi a pontos teendő, ezek után - többek között a rendőrségtől kapott - dokumentumokkal kell megkezdeni a kárügyintézést.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás