így találhatjuk meg a tökéletes környéket

2017. május 26.
Ingatlanvásárlásnál számos tényezőt kell figyelembe vennünk. Fontos, hogy mekkora büdzsét tudunk szánni a vásárlásra, hányan szeretnénk költözni, háziállattal vagy anélkül megyünk, és nem utolsó sorban, hogy milyen környékben gondolkodunk. Nézzük, mit érdemes szem előtt tartani!

így találhatjuk meg a tökéletes környéket

(kép forrása: pixabay)

Nagy döntés előtt áll, aki ingatlanvásárlásra adja a fejét, számos dolgot kell ugyanis fontolóra venni. Számít a lakás ára, falazata, állapota, mérete, de a fűtés típusa, és az ingatlan elosztása is döntő lehet a választásnál. Az sem utolsó szempont, hogy hol van az ingatlan: egy jó környék, kellemes szomszédsággal boldogabbá teheti a mindennapjainkat, azonban egy számunkra nem megfelelő környezet pokollá is teheti az ott töltött időt. De akkor mégis hogyan válasszunk?

készítsünk listát!

Gyűjtsük össze a számunkra fontos szempontokat, de legyünk reálisak: hiába szeretnénk a budai villanegyedben lakni, ha nem engedhetjük meg magunknak. Gondoljuk át, hogy a mindennapok során mi könnyíthetné meg az életünket:

  • szeretnénk-e hazafelé menet az otthonunk környékén vásárolni? számít-e, hogy legyen bolt a közelben?
  • ha van gyerek a családban, van-e megfelelő iskola, óvoda, orvos számára?
  • kisállattal költözünk? Található-e zöld területet, állatorvos a közelben?
  • ha a munkahelyünk közelében nincs bank, posta, akkor érdemes lehet a lakásvásárlásnál szem előtt tartani, hogy legalább a leendő otthonunkhoz elérhető közelségben legyen egy.
  • ha van autónk, fontos kérdés, hogy tudunk-e parkolni a házhoz közel? Fizetős-e a parkolás a környéken, vagy van a háznak saját garázsa/mélygarázsa, esetleg bérelhetünk-e valahol a közelben?
  • ha gyakran használjuk a tömegközlekedési eszközöket, akkor számít, hogy mennyire közel fekszik az ingatlan a busz/vonat/villamos/metró vonalakhoz, éjszakai járatokhoz.
  • milyen gyakran járunk el szórakozni, barátokkal találkozni? Érdemes átgondolni, hogy mennyire fontos az éttermek, kávézók közelsége vagy inkább csendre vágyunk és vállaljuk az utazást egy-egy kimozdulás kedvéért?
  • ha fontos számunkra a nyugalom, akkor alaposan ellenőrizzük, hogy vannak-e szórakozóhelyek, nagyobb rendezvényhelyszínek, esetleg zenei próbahelyek a környéken.

kutatásra fel!

Vásárlás előtt érdemes egy mini kutatást készíteni, és feltérképezni a környéket. Ma már műholdas térképek segítségével online is körbejárhatjuk a környéket, sőt, a bűnügyi statisztikákat is szemügyre vehetjük. Hiába a frekventált a hely, ha nem merünk hazamenni esténként. Az Otthontérkép oldaláról például megtudhatjuk az egy-egy környéken bekövetkező bűnesetek számát, de a közeli zöld területeket is jó előre felfedezhetjük.

így találhatjuk meg a tökéletes környéket

(kép forrása: pixabay)


kérdezősködjünk!

Érdemes személyesen is megkérdezni a szomszédokat, környékbelieket a helyi adottságokról. Térjünk vissza különböző napszakokban, nézzük meg, valóban annyira békés-e a környezet, mint ahogy leírták. Társasházak esetén érdemes a közös képviselővel is kapcsolatba lépni, és kideríteni, van-e valakinek nagyobb tartozása a házban, illetve, terveznek-e felújításokat. Így előre tudunk számolni azzal, ha mondjuk a beköltözésünk után 1 hónappal újítják fel a homlokzatot, és ez esetleg nekünk is extra költséget jelent majd.

Ha kell egy kis segítség az ideális otthon megvásárlásához, nézz körül a K&H lakáshitel ajánlatai között. Új otthonod védelme érdekében pedig válassz K&H lakásbiztosítást.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás