így add ki a lakásodat!

2019. január 23.
Van egy megörökölt, vagy befektetésként vásárolt, üresen álló ingatlan a családban, ami még ráadásul jó helyen is van? Szinte adja magát az ötlet – adjuk ki albérletbe, hiszen mindenkinek jól jön egy kis havi plusz! Mielőtt azonban belevetjük magunkat az ingatlanos honlapok sűrűjébe és vadul hirdetni kezdünk, érdemes átgondolni pár dolgot.

így add ki a lakásodat!

(a kép forrása: pixabay)

első lépések

Megszületett az ötlet – adjuk ki a szóban forgó ingatlant albérletbe! De mennyiért? Érdemes első körben az albérletkereső oldalakat böngészni, mert segítségükkel egyszerűen tájékozódhatunk arról, hogy a hasonló környéken lévő, hasonló állapotú, méretű lakások milyen áron bérelhetőek. Ehhez mérten árazhatjuk be mi is saját ingatlanunkat, így biztosan nem maradunk az átlagos árak alatt! 

Az állapota miatt alacsonyabb áron tudnánk kiadni, mint szeretnénk? Akkor érdemes fontolóra venni a festést, a bútor cserét vagy például a konyha felszerelését, mert könnyen lehet, hogy viszonylag kis befektetéssel akár 10%-kal is megemelhetjük ingatlanunk árát, és nem mellékesen a bérleti díjat is!

Szintén fontos összeszámolni a várható havi rezsiköltséget, a közös költséget, és – ha eddig nem volt, akkor – számításba venni az internet- és TV előfizetést, mert ezek olyan fontos kérdések, amiket a leendő bérlők úgyis megkérdeznek, célszerű tehát már előre felkészültnek lenni.

egy kép többet mond...

A legtöbben meg sem nézi azokat a hirdetéseket, amelyekhez nincs feltöltve fotó, így mindenképpen csatoljunk a lakásról legalább 6-8 jó minőségű képet. Mire ügyeljünk a fotóknál?

  • ha felújításon esik át az ingatlan, akkor érdemes kivárni annak a végét
  • lehetőség szerint világosban, napsütésben, rendezett környezetben készítsük el őket, mivel sokkal vonzóbb benyomást kelt így az összkép
  • érdemes mindig az ajtóból fotózni, hogy minél tágasabbnak tűnjön egy-egy helyiség
  • ne felejtsünk el minden helyiséget megörökíteni és kitérni a fontos részletekre is pl.: Felszerelt a konyha? Új a kád? Szép a kilátás? Örökítsük meg!
  • egy alaprajz is nagy segítség az albérletet keresőknek. A modern és letisztult hatás miatt érdemes számítógéppel készíteni, a kézi rajzok fölött eljárt az idő ezen a terepen. Jó hír, hogy sok ingyenes alkalmazás elérhető már az alaprajzok megalkotásához, például a Magicplan. 

a hirdetés szövege

Bár sokan az elhelyezkedés és a fotók alapján döntenek arról, hogy megnéznek-e egy lakást, a leírás is ugyanolyan fontos része az ajánlatnak, hiszen abból is látszik, mennyire lehet komolyan venni a tulajdonost. A hirdetés feladásakor ügyeljünk a helyesírásra, a szöveg megfelelő tagolására, és ha a hirdetőoldalon való regisztráláskor nem tettük volna meg, itt írjunk a várható egyéb költségekről is. 

Érdemes továbbá lakásunk erősségeit külön kiemelni. Az olyan hívószavak, mint a „jól megközelíthető”, „világos”, „csendes” mindig jól mutatnak – persze csak akkor, ha megfelelnek a valóságnak.

csak hivatalosan!

Lakást kiadni csak írásban kötött bérleti szerződéssel lehet a törvény szerint. A dokumentum nagyon hasznos, hiszen a kiadót és a bérbevevőt is védi, elejét veszi számos lehetséges félreértésnek, vitának. Érdemes például tételes leltárt készíteni a berendezésről, rögzíteni mit szabad és mit nem a lakásban (pl. kisállat, dohányzás) és megegyezni a kaució és a havi bérleti díj kifizetésének időpontjáról és módjáról. Hasznos lehet pár fotót készíteni a bérbeadás előtti állapotról is. 

Nem szerencsés azonban megelégedni a házilag elkészített szerződéssel, hanem érdemes közjegyzőhöz fordulni, hiszen ha a bérlő nem fizeti a bérleti díjat vagy a közüzemi számlákat (esetleg mindkettővel elmarad), akkor a közjegyzői okirat alapján behajtható rajta a tartozás, sőt, végső esetben ki is költöztethető.

Ne felejtsük el: mivel jövedelmünk származik ebből a tevékenységből, adózni is kell utána – a kulcs jelenleg 15 százalék. 

egy extra lehetőség

Lakáskiadásról beszélve nem lehet kihagyni manapság az Airbnb-t sem. A közösségi megoldással ugyan drágábban adhatjuk ki ingatlanunkat, de több gond is van vele: szerződést ugyan nem kell kötni, de mivel általában 2-3 napra, esetleg egy hétre keresnek lakásokat, ilyen gyakran is kell foglalkozni vele. Egyeztetés a kulcs átadásáról, takarítás, ágyneműcsere, esetleg a bulizós fiatalok miatt aggódó szomszédok megnyugtatása mind-mind extra odafigyelést igényel tőlünk. Emellett bizonytalanabb is, hogy lesz-e érdeklődő, valamint erősen szezonális a piac, a január-február szinte kiesik a tapasztalatok szerint. Ha nagyon központi helyen adjuk ki a lakásunkat, például Budapesten az I., V., VI., VII., VIII., IX. kerület „turistás” részén, mindenképp érdemes utánaszámolni és egy pro és kontra listát készíteni erről a lehetőségről.

miért fontos a biztosítás?

A kiadott lakásban sokkal kevesebbet leszel, mint a sajátodban, éppen ezért még fontosabb, hogy biztonságban tudhasd. A lakásodon felül a benne lévő ingóságokat is biztosíthatod, így nem kell izgulnod otthonod mellett értékeid miatt sem.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás