tippek a házipor-atka kiiktatására

biztosítsd megfelelően otthonodat! nézd meg az elérhető kedvezményeket!
2015. szeptember 28.
Az egyik leggyakoribb allergén ma a házipor-atka: ez az egyik tényező, amely növeli gyerekeknél az allergia és asztma kialakulásának kockázatát. A házipor-atkák imádnak a matracokban, szövet borítású bútorokban, plüssfigurákban éldegélni. Megfelelő házi praktikákkal és gyakori takarítással drasztikusan csökkenthetjük e hívatlan lakók számát.

tippek a házipor-atka kiiktatására

(a kép forrása: Gilles San Martin / Creative Commons 2.0)

A házi porban, illetve a szöszökből és állati szőrökből álló porcicákban élő apró, szabad szemmel nem látható atkafajták ürüléke, jobban mondva az abban található fehérje számos problémát okoz. Melyek ezek? Orrviszketés, bőrviszketés, bőrpír, nátha, szemviszketés, sőt, légzési nehézségek, szélsőséges esetben a bőr erős duzzanata. Gyakran előfordul, hogy köhögéssel, orrváladékozással járó kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon vagy a gyermekeinken, anélkül, hogy bármilyen általunk ismert oka lenne. Ilyenkor a házipor-atka is felelős lehet a rossz közérzetért.

Hogyan telepednek meg otthonunkban a házipor-atkák? Az állatkák a szobahőmérsékletet és a 60-80 százalékos relatív páratartalmú helyiségeket kedvelik. Táplálékuk az emberi hámszövet, a testről leváló aprócska felhám-darabkák. Imádják a textíliákat, az ágyneműket, matracokat, szőnyegeket, szövet borítású bútorokat, a díszpárnákat és a plüssfigurákat. Bár számtalan helyen előfordulhatnak a lakásban, hatékonyan védekezhetünk ellenük. Ott, ahol asztmás, allergiás vagy gyakori légúti betegségektől szenvedő családtag van, érdemes fokozottan ügyelni az alábbi szabályokra.

gyakori takarítás és szellőztetés

Ha rendszeresen, hetente egyszer nagytakarítást végzünk, akkor már sokat tettünk egészségünk érdekében. Ilyenkor a strapabíróbb szobanövényeket is érdemes tussal átöblíteni. A portörlést mindig enyhén nedves ruhával, a felmosást először bővebb vízzel, majd szinte szárazra csavart textíliával végezzük. Mindig mossuk ki takarítás után a portörléshez használt eszközöket. A napi többszöri szellőztetés is elengedhetetlen, mivel csökkenti a lakásban a relatív páratartalmat, különösen télen, a fűtési szezon idején.

speciális takarítóeszközök használata

A hagyományos porszívók sajnos nem olyan hatékonyak, mint a HEPA szűrővel ellátott gépek, mivel gyakorlatilag visszafújják a finom szemcsék és a pollen egy részét a lakás levegőjébe. A speciális HEPA filterek azonban megszűrik a levegőből a spórákat, a polleneket, a poratkákat is. Ezek a porszívók valamivel drágábbak, mint a sima porzsákos típusok, ám megéri a befektetés, hiszen az allergén részecskék akár 99 százalékát kötik meg.

nyitott helyett lehetőleg zárt tárolók használata

Akármilyen jól mutatnak a lakásban, illetve a gardróbszobában, a teljesen nyitott ruhatároló állványokat nem ajánljuk. Jobb, ha a ruháinkat és más holmikat zárt, csukható szekrényben tartjuk. Nyitott dobozok helyett inkább fedeleset válasszunk, lehetőleg olyat, amit vizes ruhával is portalaníthatunk. Az üveges ajtajú könyvszekrény is megoldás lehet ott, ahol sok az olvasnivaló.

szabaduljunk meg a porfogóktól

Ha nem akarjuk a fél életünket takarítással és mosással tölteni, akkor az a legjobb, ha nem pakoljuk tele a lakást nippekkel, apró ajándéktárgyakkal, fali díszekkel, szárazvirágokkal. Az sem árt, ha szükséges mennyiségűre csökkentjük a különböző textíliák használatát, és átgondoljuk, mennyi díszpárnát tartunk otthon.

Aki teheti, az jobb, ha könnyen tisztítható redőnyt vagy reluxát használ sötétítő függönyök helyett. Az egybefüggő padlószőnyeget is célszerűbb lecserélni kisebb méretű, mosható, porszívóval könnyen tisztítható szőnyegekre. Jó, ha a kanapé, a fotel vagy az ágy huzata levehető, mosható. Ha pedig a sötétítőket nem tudjuk nélkülözni, akkor a sima függönnyel együtt mossuk ki havonta legalább egyszer.

tapétát ne tegyünk a falra

A tapéták, függetlenül attól, hogy textilből vagy papírból vannak-e, sajnos remek porfogók. Inkább a festett falakat ajánljuk – a színekkel, a festés módjával, ötletes motívumok felfestésével dobhatjuk fel a falat.

mosás és plüssök tisztítása

Hetente egyszer mossuk ki az ágyneműnk huzatát – jó, ha ez 60 fokos programon mosható textília. Nem árt, ha a párnák, takarók és paplanok is bírják a vizet, legalább félévente ezeket is kell mosni, és hagyni teljesen megszáradni.

A gyerekek textil játékait és az ajándékba kapott plüssfigurákat a legegyszerűbben úgy "atkátlaníthatjuk", ha nejlonzacskóba zárva a mélyhűtőben pihentetjük 48 órán át a mélyhűtőben. Amelyik játék bírja a mosást, azt a hűtésen kívül párnahuzatokba gombolva, vagy mosózsákba téve típustól és textíliától függően 60 fokon, 40 fokon, illetve kézi mosásnak megfelelő programon moshatjuk gépben, havonta legalább egyszer. Jól szellőző helyre vagy radiátor fölé akasztva hagyjuk megszáradni.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás