ha esik, ha fúj: milyen esetekben fizet a biztosító?

2018. március 28.
Többször tapasztalhattuk az elmúlt években, hogy megsokasodtak az időjárásbeli extrémitások. Így jó, ha tudjuk, mikor számíthatunk a biztosító segítségére, ha megrongálódik valamilyen tulajdonunk egy vihar, felhőszakadás, jégeső vagy árvíz következtében. Most segítünk eligazodni!

ha esik, ha fúj: milyen esetekben fizet a biztosító?

(kép forrása: pixabay)

Kár esetén kártérítést igényelnek a biztosított emberek, ami a világ legtermészetesebb dolga. Sokan azonban csak akkor jönnek rá, hogy biztosításuk nem terjedt ki a szóban forgó káreseményre, amikor már megtörtént a baj. Vagy arra, hogy a szerződésben szereplő biztosítási összeg nem fedezi a keletkezett kárt. A lakásra, és a benne található berendezési tárgyakra a különböző otthonbiztosítások nyújtanak fedezetet, hogy egy vihar esetén akkor se vesszen el a fele vagyonunk, ha a tető is megrongálódik. Az autónkkal kapcsolatos esetekre pedig ott van a casco. Igaz, vannak olyan lakásbiztosítások is, amik részeként a garázsban tárolt gépjárművek bizonyos mértékű biztosítása is kérhető.

mi van, ha a vihar mindent visz?

Amikor egy igazán erős vihar éri el a térséget - orkánerejű széllel és jéggel - hajlamos arra, hogy mindent vigyen. Azaz egyszerre károsodhat az ingatlanunk, és ha épp nem fedett helyen parkoltunk, akkor az autónk is. A jelenleg piacon lévő lakás- és casco biztosítások többsége fedezetet nyújt az elemi károkra, többek között villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, árvíz vagy jégeső esetére. 

Lakásbiztosítás kötése során pontosan meg lehet adni továbbá, hogy szeretnénk-e melléképületet is biztosítani a főépület mellett, illetve tudunk külön ingóságbiztosítást is kötni.

szélvihar, árvíz, jégeső

A vihar megítélése szubjektív lehet: valaki már néhány erősebb széllökést is annak tekint, valaki viszont csak akkor kezd el beszélni róla, amikor meglátja az apokalipszis négy lovasát. A biztosítástechnikai érték ennél persze konkrétabb, a legtöbb hazai biztosítótársaság 54km/h sebességet határoz meg, afölötti szélerőnél beszélhetünk viharkárokról, a biztosító tehát ebben az esetben nyújt térítést a keletkezett károkra.  

ha esik, ha fúj: milyen esetekben fizet a biztosító?

(kép forrása: pixabay)

De mi a helyzet a tavasz egyik legkevésbé szívesen látott vendégével, az árvízzel? A lakásbiztosítás elemi károkra vonatkozó fedezete akkor nyújt térítést, ha az ár olyan területet önt el, amely árvíz ellen védett. A hullámtérben, a lefolyástalan területeken, illetve az ártéren épített ingatlanokra ez nem vonatkozik. Arra is figyelnünk kell, hogyha az ingatlan (vagy annak egy része) agyagból vagy vályogból épült, az árvízkár fedezet nem vonatkozik rá akkor sem, ha nem ártéren található.

Nem csak az árvíz, hanem egy hirtelen lezúduló jégeső is kárt tehet az otthonunkban és a gépjárművünkben egyaránt: a tetőben, üvegablakokban, vagy a gépjármű fényezésében, szélvédőjében. Egy jól megválasztott otthon és casco biztosítással azonban ezek a károk is megtéríthetőek.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás