így tehető gyerekbiztossá a lakás

2016. március 04.
Az első baba megszületése után minden megváltozik. Még a lakás sem lehet ugyanolyan, mint azelőtt. A kicsik biztonságára a nap 24 órájában, szünet nélkül, és hosszú évekig kell vigyázni. Nem is gondolnánk, hogy mennyi veszély forrása lehet lakásunk, mennyi apró dologra kell figyelni.

így tehető gyerekbiztossá a lakás

A bababiztos lakás kialakítása már a kicsi születése előtt hónapokkal elkezdődik, akár banki segítséggel. Akkor még több időnk van mindennek utána járni, a lakást átalakítani, átgondolni, mit kérünk majd a rokonoktól, ismerősöktől. Ne csak az első pár hónapra gondoljunk – amikor még a biztonságos rácsos ágyban fekszik a pici –, hanem tervezzünk előre. Mi lesz, ha kúszik, ha mászik, ha feláll, és főleg, ha elindul?

gyerekágy, gyerekbútor

Amikor a kicsi szobáját, vagy a szoba azon részét kialakítjuk, ahol majd „lakni fog”, legelőször a gyerekágyat vesszük meg. Vonzónak tűnhetnek az aprócska bölcsők, de abban csak esetleg pár hétig maradhat meg a baba biztonságosan. Vegyünk jó stabil, rácsos kiságyat, ami majd ellenáll az erőteljes rázásnak, elég magas, és a leleményes gyermek egy éves kora után az ágyban található játékokra állva nem lendíti át magát rajta, hogy aztán a család rémületére kiessen. Praktikus olyan beszerezni, aminek 2-3 különböző szintre állítható a magassága, így az újszülöttnek és a már állni tudó babának is jó lesz.

A kiságy legalább 2 éves korig maga a biztonság. Ne szoktassuk rá a gyermekünket arra, hogy velünk aludjon. Előfordulhat, hogy nem vagyunk elég éberek, mélyen alszunk, éjjel lemászik mellőlünk, és elindul a lakásban felfedező útra, ami számára veszélyes lehet.

Ha új bútort vásárolunk a gyerekszobába, nézzünk utána, milyen festékkel vonták be, tartalmaz-e mérgező anyagokat. Lehet, hogy egy gyanúsan olcsó bútordarab többet árt, mint amennyit megspóroltunk. Inkább kevesebb bútordarabot vegyünk, de azok legyenek megbízható minőségűek. Nézzük meg a fiókok gombjait is. Az éles, fémből készült fogók, gombok veszélyesek. A járni tanuló csöppség sokszor elesik, nekiesik a bútoroknak. A legjobb mindenben a lekerekített formákat keresni. Ez vonatkozik az ágy, a szekrények, az asztalok kialakítására is.

A kicsi érkezése előtt ellenőrizzük a szekrények, könyvespolcok stabilitását, ha kell, rögzíttessük a falhoz. A nagyobb, nehezebb könyveket tegyük olyan magasra, hogy később se érhesse el. Általában az alsó polcokon ajánlatos olyan dolgokat tartani, amelyek nem veszélyesek.

fürdetés

A babakád számára legjobb az állvány. Ha mégsem tudjuk beszerezni vagy elhelyezni, akkor olyan helyen fürdessük a babát, ahonnan a kád nem csúszik le, nem borul fel. Legjobb, ha olyan csúszásgátlót teszünk alá, mint amilyet a kádban használunk.

Az újszülött ijedtében, a nagyobbak örömükben szeretnek ficánkolni a vízben, ám a vizes baba könnyen a víz alá merülhet a kezünkben.

A fürdetéshez, tisztába tevéshez szükséges tárgyakat tegyük a mi számunkra közel, de kicsi számára elég távol, hogy ne érhesse el. Soha, egy másodpercre se hagyjuk egyedül a pelenkázó asztalon! Inkább két perccel később kapjon tiszta pelust, de minden legyen odakészítve. Általában kerüljük a kapkodást, bizonyos esetekben ne a kicsi hangereje legyen a döntő, hanem a biztonság.

A nagyobbak már a kádban fürdenek. A csúszásgátló itt is elengedhetetlen. A fürdőszobában minden olyan eszközt tartsunk távol a gyerektől, ami veszélyes lehet a számára: borotvát, habokat, hajlakkot. Amúgy sem ildomos egyedül hagyni még a két-három éveseket sem, mert a baj egy pillanat alatt megtörténik.

A fürdetést nem szabad elsietni. Időt kell szánni az előkészületekre. Ehhez tartozik a víz hőmérsékletének ellenőrzése is.

A fürdetés ideje alatt, különösen, ha az anyuka vagy az apuka egyedül van otthon, ne reagáljon a telefonhívásokra vagy a csengetésre. Semmi nem lehet olyan fontos, mint a gyermek biztonsága.

védelem az egész lakásban

A felnőttek összes asztalát lássuk el sarokvédő élekkel, ami természetesen nem a bútort, hanem az egészen kicsi gyerkőcöt védi.

A szőnyegek alá tegyünk csúszásgátlót, hiszen gyerekkel a karunkon mi sem csúszhatunk el.

A konnektorokat már az első naptól kezdve lássuk el vakdugóval, hogy mire a kicsi csúszik-mászik, és felfedező körútra indul, rutinná váljon a védelem. Ne hagyjuk a földön a hosszabbítókat, rögzítsük őket az asztal, szekrény, polc stb. olyan pontján, ahol a kicsik nem érhetik el őket. Még jobb, ha valamilyen speciális eszközzel el is takarjuk, hogy ne legyen szem előtt.

Amikor a gyermekünk már valamilyen módon közlekedik a lakásban, tegyünk el a fiókokra, szekrényajtókra, hűtőszekrényre biztonsági gyerekzárat.

Az asztalok szélén, ágyon, alacsony szekrényeken soha ne hagyjuk olyan dolgot, amit magára ránthat. Mivel az étkezés helye az étkezőben vagy a konyhában van, ezért ne legyen veszélyforrás egy forró kávé, hiába szoktuk meg, hogy számítógépes munka közben kortyolgatjuk.

Szobanövényeink közül száműzzük azokat, amelyek mérgezők lehetnek. Ha nem mérgező, akkor sem megfelelő táplálék egy mindent megkóstoló csöppségnek, mint ahogy a virágföld sem az – tartsuk a növényeinket olyan helyen, ahol nem éri el őket.

Felejtsük el, hogy a lakásunk olyan legyen, amit egy lakberendező is megirigyelne. A terítőket, apróbb és nagyobb tárgyakat, ami veszélyes lehet, tegyük el. A padlóra lelógó függönyöket cseréljük le rövidebbre, mert ha a gyerek belekapaszkodik, magára ránthatja a karnist, leszakad a függöny és a kicsi elesik, de előfordulhat az is, hogy villámgyorsan a nyaka köré tekeri az egészet...

Persze nem kell teljesen lecsupaszítani a lakást. A kicsi majd megszokja, hogy tárgyak vannak körülötte. Elsősorban nekünk kell vigyáznunk rájuk, ezért ne hagyjuk felügyelet nélkül egy pillanatra sem.

amit mindig jól el kell tenni!

Vannak kifejezetten életveszélyes dolgok, amelyek soha nem lehetnek elöl, még akkor sem, ha azt gondoljuk, most úgysem jár arra a csemeténk.

A gyógyszereket magasra, és zárható helyre tegyük, hosszú évekig kell még óvni tőlük a gyerkőcöket. Ha nagyszülőknél hagyjuk őket akár egy órára is, vagy akár napokra, beszéljük meg a nagyiékkal, hogy ők is tegyék ugyanezt a gyógyszerekkel; amit naponta szednek, olyan helyen tartsák, ami elérhetetlen a kicsiknek. Az előre odakészített, kiadagolt gyógyszerek okoztak már családi tragédiákat.

A gyufa, öngyújtó, gázgyújtó szintén veszélyes, különösen, ha a kísérletező gyermek a szülőket próbálja utánozni.

A forró sütőt ne hagyjuk nyitva, ne engedjük a közelébe a kisgyermekeket! A forró tepsiket ne tegyük a kőpadlóra hűlni, mert amibe csak tudnak, belenyúlnak és belelépnek a picik.

A mosószereknek és vegyszereknek már a baba születése előtt találjunk olyan helyet, ahol biztosan nem fér hozzá. Erre egy beépített szekrény felső polca is megfelelő.

Ugyanez vonatkozik a bevásárló táskákra, műanyag zacskókra. Mind fulladásos halált okozhat. Vásárlás után soha ne hagyjuk, egy pillanatra sem elöl az árut tartalmazó zacskókat!

A következő három dolog kevés lakásban van, pedig mindenhol helye lenne. Ez a szénmonoxidmérő, a füstriasztó és a konyhai tűzoltó készülék.

Tegyünk meg mindent, hogy a kicsivel ne történhessen baj, de legyen elérhető, állandó helyen a mentők, a tűzoltók, a rendőrség, az orvosi ügyelet, a házi gyermekorvos, a védőnő, és egy közeli hozzátartozó telefonszáma.

A kicsi előbb-utóbb megtanul magára vigyázni az évek során. Ne a tiltás legyen az egyetlen eszközünk. Tanítsuk meg, hogy mászhat le az ágyról háttal, hogyan vigyázzon, mert a fal kemény, hogy a könyvek milyen érdekesek, ha óvatosan lapozgatjuk őket stb.

Balesetmentes gyermeknevelést kívánunk!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás