grillezni jó - de veszélyes is lehet

2015. február 13.
A grillezés remek buli: együtt lehetünk a családdal meg a barátokkal, finomakat ehetünk, jókat ihatunk, és nagyokat beszélgethetünk a szabad ég alatt. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a kerti sütögetés a tipikus nyári balesetek egyik okozója.

grillezni jó - de veszélyes is lehet
(a fénykép forrása: Steven Depolo / Creative Commons 2.0 )

Minél kevésbé gyakorlott grillező valaki, annál könnyebben lehet baj, de a rutinos öreg rókáknak is mindig oda kell figyelnie a legfontosabb alapszabályokra. Főleg akkor, ha nem otthon, saját felszereléssel dolgozunk, hanem ismerősnél, vagy utazás során egy olyan szálláshelyen, ahol először járunk életünkben.

Először is: ne működtessünk grillt zárt helyen! A szoba, a garázs vagy egy sátor nem megfelelő helyszín.

Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek éghető, könnyen lángra lobbanó dolgok a grill közelében. Ha kertben vagyunk, legyünk távol a növényektől, főképp a száraz levelektől. Ne a fűre tegyük a sütőt, hanem kőre, betonra – sík felületre, ahol stabilan tud állni. Elvileg egy emeleti erkélyen is grillezhetünk, de csak akkor ha van elég helyünk, és fokozottan figyelünk a gyúlékony tárgyakra.

Óvatosan a tűzgyújtással! A faszén beizzítása gyakran türelemjáték, amit ugyan meggyorsíthatunk gyújtófolyadékkal, de ily módon hatalmas, kicsapó lángnyelvet is produkálhatunk. Ne öntsük belőle túl sokat, és főképp ne a már izzásban lévő faszénre!

Saját magunkat is óvjuk a megégéstől. Legyenek hosszú nyelű grilleszközeink, melyekkel messzebbről is tudunk intézkedni. Úgy helyezzük el őket, hogy ne forrósodjanak át, de az sem árt, ha tartunk a közelben sütőkesztyűt. Viseljünk rövid ujjú ruhát. és kötényt - ha lehetőség van rá, tűzálló anyagból. Ha hosszú a hajunk, kössük össze. Használjunk hosszú gyufát.

Soha ne hagyjuk a sütőt felügyelet nélkül. Azért is célszerű minden hozzávalót, kelléket előre odakészíteni a sütő mellé, hogy ne kelljen otthagynunk a grillt, és mindig figyelni tudjunk a tűzre. Vigyázzunk rá, hogy gyerekek ne menjenek a sütő közelébe! Játszani is csak távolabb engedjük őket.

Néha megesik, hogy a lecsöppenő zsírtól fellángol a faszén és ilyenkor megéghet az étel. Ilyenkor érdemes a sütnivalót odébb helyezni, pár percre le is vehetjük a rácsot.

Készüljünk fel a tűzoltásra! Első körben elég egy kisebb eszköz, mint például egy spriccelő vagy vízi pisztoly, amivel kordában tarthatjuk a kisebb lángokat. (Spricceléskor ügyeljünk, hogy ne kerüljön hamu az ennivalóra.) Nagyobb baj esetére legyen a közelben egy vödör víz vagy kerti locsoló. De mivel a begyulladt zsiradékot a víz nem oltja el, esetleg némi homok, vagy egy tűzoltó készülék sem árthat.

A grillezés után hagyjuk, hogy a faszén teljesen kihűljön és csak utána dobjuk ki. Végül pedig minden használat után alaposan tisztítsuk meg a grillt.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás