ne könnyítsük meg a betörő dolgát

2015. március 12.
A családi ház a legdrágább tulajdonunk. Ráadásul ebbe van bezárva a legtöbb értékünk. Épp ezért nagyon fontos, hogy megvédjük a betörőktől. Néhány egyszerű módszerrel nagymértékben fokozható a biztonságunk. Régi igazság, hogy feltörhetetlen otthon nincs. Ha igazán elszánt és felkészült a bűnöző, bárhová be tud jutni.

ne könnyítsük meg a betörő dolgát

(a kép forrása: pixabay.com)

Régi igazság, hogy feltörhetetlen otthon nincs. Ha igazán elszánt és felkészült a bűnöző, bárhová be tud jutni. Mi csak azt tudjuk befolyásolni, mennyire legyen csábító célpont az otthonunk, és mennyire képzett betörő próbálkozzon meg vele. A behatoló - ha nem konkrét címre és vagyontárgyra hajt - a legkönnyebb célpontot választja. Ha három egyforma ház közül az egyiknél riasztó van, a másiknál kutya, a harmadiknál pedig egyik sem, akkor biztos, hogy az utóbbival fog próbálkozni.

Nagyon szép egy alacsony kerítés, de könnyedén át lehet ugrani rajta, és reggelre eltűnik a kint felejtett fűnyíró, rádió, vagy egyéb értékes tárgy. A kerítés legyen minél magasabb, és ne legyenek rajta olyan pontok, amik megkönnyítik az átmászást.

Házainknál a következő védelmi pont a kutya. Legyen kicsi és hangos, vagy nagy és harcias, egyaránt alkalmas arra, hogy elriassza a betörőt.

Jó szolgálatot tehet néhány mozgásérzékelő lámpa. A megfelelő pontokon elhelyezve akár az egész kertet lefedhetjük vele. Bárki jut át a kerítésen, a lámpa felgyullad, ami megzavarhatja a behatolót.

A ház legfontosabb védelmi rendszere a bejárati ajtó, általában mégis keveset költünk rá. Pedig nagyon hasznos lehet az a plusz pár tízezer forint, hogy az ajtónk ellenálljon a feltörési kísérleteknek. Egy hevederzár, vagy egy több ponton záródó reteszrendszer jelentősen növeli a biztonságot.

Még a robusztusnak tűnő biztonsági ajtó sem jelent megfelelő védelmet, ha az erős zárszerkezetébe olcsó zár kerül. Használjunk inkább drágább biztonsági zárat, amely ellenáll a felfúrásnak, fagyasztásnak. Legyen biztonságos a zárcímer, hogy ne lehessen megfogni a zárat és eltörni. Fokozza a védelmet, ha a biztonsági kulcsot csak a gyártó képviselője tudja másolni.

Ahol lehetséges, a betörők a hátsó ajtóval, pinceajtóval vagy garázsajtóval próbálkoznak. Ugyanis nincsenek annyira szem előtt, és a tulajdonosok gyakran feledkeznek meg arról, hogy ezeknek is annyira biztonságosnak kellene lennie, mint a bejárati ajtónak. Éppen ezért célszerű ezeket is megerősíteni, és figyelni rá, hogy a távollétünkben zárva legyenek.

A pince- és egyéb kisebb ablakokra érdemes rácsot szerelni. Van, aki ezt nagyobb ablakoknál is megteszi, mások ezt esztétikai okokból nem szeretik. Ebben az esetben érdemes riasztórendszert alkalmazni, amire ma már számtalan különféle megoldás van, a mozgásérzékelőtől kezdve a webkamerás megfigyelésen át a távfelügyeletig.

A házunk védelmének megerősítésével kapcsolatban érdemes konzultálnunk a biztosítónkkal. Ugyanis lehet olyan megoldás, amit a biztosító kifejezetten elvár és lehet olyan is, amelyet valamilyen módon támogat.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás