bérelt lakásban is biztonságban

2014. október 03.
Az ideális albérlet megtalálása nem könnyű feladat, hiszen számos kívánalomnak kell az ingatlannak megfelelnie: legyen jó környéken, jó közlekedéssel, megfelelő áron és nem árt, ha a szomszédok barátságosak és csendesek. Azonban a költözés fáradalmait letudva sem dőlhetünk hátra, érdemes a biztosításon is elgondolkodni, hiszen az, hogy az ingatlan biztosítva van, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a műszaki cikkeinket is biztonságban tudhatjuk egy esetleges elázáskor, villámcsapáskor vagy betöréskor.

bérelt lakásban is biztonságban

Az ingatlan bérbe vétele előtt érdemes meggyőződni róla, hogy a kiválasztott lakás biztosítva van-e. A K&H biztosítójának adatai szerint például csak 2013-ban 18 ezer káreset volt összesen az ingatlanokhoz kapcsolódóan. A kiadott lakásokat általában a tulajdonosok, tehát a bérbeadók biztosítják, de, ha a bérbeadó nem rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a K&H konstrukcióival lehetőség van arra, hogy bérlőként saját magunk kössünk biztosítást a bérleményre.

így nem kell a károkat zsebből fizetni

Azonban sokan figyelmen kívül hagyják, hogy hiába van biztosítva az ingatlan, ez nem minden esetben nyújt fedezetet a tárgyainkra, ingóságainkra. Nem árt tudni, hogy bérlőként saját magunk is köthetünk biztosítást a bérleményben tartott ingóságainkra, például a nagyobb értékű műszaki cikkekre, mint a laptop vagy a televízió. Ha az ingatlan biztosítása mellet az ingóságokról sem feledkezünk meg, akkor egy esetleges betörés, elázás, villámcsapás vagy éppen tűz esetén, a gyakran sok tízezer forintos kárt nem zsebből kell kifizetnünk.

kellemetlen meglepetések bárhol érhetnek

Még a legjobb környéken is lába kelhet a laptopnak, televíziónak, vagy áztathatja el a lakást a felettünk lakó. K&H biztosítójának adatai szerint 2013-ban több mint ezer ingóságot érintő kárt rendeztek összesen 43 millió forint értékben, és egy-egy káresetre átlagosan 42 ezer forintot fizetett a biztosító. A nyugalmunkért éppen ezért érdemes egy kiegészítő biztosítást kötni, amely az ingatlanban lévő ingóságainkra is fedezetet nyújt.

fő a biztonság

A biztosítás mellett azért nem árt néhány óvintézkedést is megtenni:

  • mielőtt kivesszük a lakást érdeklődjünk a közös képviselőnél a környékről, kérdezzük meg, mennyi betörésről tudnak a házban.
  • A lakás kiválasztásánál legyen szempont a bejárati ajtó állapota, a zárak száma és minősége.
  • Beköltözés után a drága elektromos készülékeket lássuk el árammal túlfeszültség elleni védelemmel ellátott konnektorból, vagy elosztóból, erős villámlás vagy vihar esetén pedig inkább válasszuk le a hálózatról őket.  
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindig zárjuk kulcsra az ajtót, akkor is, ha csak éppen a szemetet visszük le.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás