ajtó – az egyik legfontosabb szereplő

2015. november 09.
A lakásbetörés ellen többféleképpen lehet védekezni: riasztóval, távfelügyelettel, felkapcsolt villannyal, magától bekapcsoló rádióval, de mégis az egyik legfontosabb tényező a betörők megállításában az ajtó. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ajtót és zárat választunk, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat és az értékeinket.

ajtó – az egyik legfontosabb szereplő

(a kép forrása: MABISZ)

A bejárati ajtónál a külcsínnel szemben preferálnunk kell a biztonsági szempontokat, tehát az a fontos, hogy elrettentse a betörőket. Az ajtó kinézete ugyanis nem mindig árulkodik arról, hogy mit tud. Fontos, hogy az ajtó acél- vagy fémbetétes legyen, mert egy ilyen ajtóval sokkal nehezebben bánnak el a betörők.

Szintén fontos szempont az ajtóválasztásnál, hogy több ponton záródjanak és az ajtóbetét is megfelelően masszív legyen. Biztonsági ajtó esetében fontos az ajtó vastagsága, érdemes olyan biztonsági ajtót választani, amelyben a biztonsági tok vastagabb 1,5 mm-nél. Érdemes arra is figyelni, hogy az ajtó beépítése is kifogástalan legyen, könnyen lehet, ugyanis, hogy a jó ajtó ellenére pont az utolsó lépésnél csúszunk el.

Hiába van azonban több ponton záródó fémbetétes ajtónk, ha a zárak nem megfelelők, hiszen azoknak a betörés elleni védekezésben legalább olyan fontos szerepük van, mint magának az ajtónak. A rendőrség szerint érdemes olyan biztonsági zárakat is felszereltetni, amelyekkel a megfelelő mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródik.

melyiket válasszuk?

Az ajtóknál és záraknál is hatalmas a kínálat, így nem mindig könnyű a választás, ráadásul egy ajtó-és zárcsere nem két fillérbe kerül. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azonban segíthet abban, hogy a számunkra leginkább megfelelő verziót találjuk meg. A szervezet szakemberei rendszeresen, többfokozatú skálán minősítik az ajtókat. A MABISZ- követelmények alapján az a biztonsági ajtó, amely legalább 3 perces betörési próbának ellenáll.

A második kategóriába tartozó ajtók 5 percig tartják magukat, ennél is jobb a 2. kategória: ebbe a táborba azok az ajtók tartoznak, amelyek 10 percig képes távol tartani a betörőket, akik szaklapok szerint akár fejszével, hidegvágóval esnek neki az ajtónak. A következő lépcső az 1. kategória, az ide tartozó ajtókat 15 perc alatt sem lehet feltörni, akkor sem, ha a betörők sarokcsiszolóval mennek neki. A legdurvábbak a kiemelt kategóriában lévő ajtók, amelyek legalább 20 percig állnak ellent a támadásnak.

ajtók besorolása

A MABISZ persze nem csak az ajtókat, hanem a zárszerkezeteket is vizsgálja, érdemes tehát olyan bejáratot kialakítani, amelynek mind az ajtaja, mind annak zárai is megfelelnek a MABISZ-követelményeknek. A MABISZ-jelöléssel ellátott ajtók között itt böngészhet: http://www.pluto.hu/

hiába a biztonságos ajtó

Biztonsági ajtó és zár ide vagy oda, nem árt elővigyázatosnak lennünk, és néhány jó tanácsot betartanunk, ha távol szeretnénk tartani a betörőket.

  • A rendőrség arra figyelmeztet, hogy minden esetben tartsuk zárva a kaput, bejárati ajtót akkor is, ha otthon tartózkodunk vagy csak egy kis időre szaladunk ki valahova.
  • A kulcsokat soha ne rejtsük el valamilyen tuti helyre, például virágcserépbe vagy lábtörlő alá!
  • Ha tehetjük, szereltessünk be riasztót is!
  • Segítsünk egymásnak! Beszéljük meg a szomszédokkal, ki, mikor nincs otthon, és figyeljünk egymás ingatlanjaira!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás