válassz autót okosan! az elektromos autó

2017. november 09.
Az elektromos autózással kapcsolatban most leginkább azt a korszakot éljük, mint az első autók megjelenésekor. Akkor is sokan ragaszkodtak a jól megszokott lovaskocsihoz, és el sem tudták képzelni, hogy valaki egy állat helyett egy gépre bízza az életét. Akkor is, és most is egy korszakváltás küszöbén álltunk, de az átmeneti időszak mindig nehézkes.

válassz autót okosan! Az elektromos autó

(kép forrása: pixabay)

Az elektromos autózásról a legtöbben már most is pozitívan vélekednek, de mégis sokan úgy gondolják, hogy számukra nem jelenthet megoldást egy elektromos autó megvásárlása. Sokan a drágább alapárra, mások a kiszámíthatatlan töltési lehetőségekre hivatkoznak.

Jelen pillanatban nehéz időtálló értekezést írni az elektromos autózásról, hiszen szinte napról napra változik a helyzet mind hatékonyság, mind ár-érték arány, mind megfizethetőség szempontjából. Mindenesetre megpróbáltuk összeszedni az előnyöket.

1. Olcsó fenntartás

A Magyarországon értékesített, nem hibrid elektromos autók akkumulátorai 16-35,8 kWh kapacitással bírnak jelenleg. A tömegtermelésre szakosodott gyártók termékei az alsó, a prémium gyártók modelljei az intervallum felső határához közelítenek inkább. Az új generációs elektromos autók pedig még nagyobb teljesítményű teleppel lesznek felszerelve a jövőben.

Kapacitásuktól függően az elektromos autók ma 150-300 kilométer megtételére képesek egyetlen töltéssel, de ez természetesen változhat a telepállapotának megfelelően. Az időjárási körülményektől és a használat módjától is jelentősen függ a hatótáv, de átlagosan körülbelül 15-20 kilowattóra elektromos energiával számolhatunk száz kilométerenként. Ezt az árammennyiséget nyilvános töltőről ingyen szerezhetjük be itthon.

Az emberek 90%-a a napi forgalomban nem megy 100 km-nél többet, sőt általában még 40-et sem. Az évente előforduló 2-3 hosszabb útra lehet hagyományos autót kölcsönkérni, bérelni, vagy a hamarosan kiépülő villámtöltőt igénybe véve elektromos autóval utazni.

Zöld rendszámos autók számára ráadásul ingyenes a parkolás, amivel Budapesten és a nagyvárosokban szintén jelentős összeget takaríthatunk meg évente.

2. Állami támogatás

A magyar állam 1,5 millió forinttal támogatja az elektromos autók vásárlását. A 2016-os költségvetésből 2, a 2017-esből pedig 3 milliárd forintot különítettek el az elektromos személyautók és kisteherautók megvásárlásához. Fontos feltétel, hogy a 15 millió forintnál drágább elektromos járművek megvásárlására a támogatás nem vehető igénybe.

A támogatás nemcsak azt segíti elő, hogy könnyebben juthassunk elektromos autóhoz, hanem a kapcsolódó infrastruktúra (gyártók, töltőállomások stb.) fejlődését is serkenti.

Amennyiben az állami támogatás mellett további pénzügyi segítségre lenne szükség az autóvásárláshoz, a K&H autóvásárlási személyi kölcsönt ajánljuk!

3. Töltőállomások kiépítése

A fővárosban és országszerte folyamatosan létesülnek a pályázatokkal támogatott beruházások, így egyre több helyen van lehetőség az ingyenes töltőállomások igénybevételére. Ez a tendencia a jövőben valószínűleg tovább erősödik.

Az autógyártók szeretnék bebizonyítani, hogy egyáltalán nem lehetetlen akár egy hosszabb európai körutat tenni elektromos autóval. Így 2014 óta megszervezik az eTourEurope versenyt, amely 9 fővárost érint 9 nap alatt, és kizárólag elektromos autók vehetnek részt a vetélkedésben.

4. Saját „benzinkút”

Az elektromos autók egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak az ingyenesen használható utcai állomásokon lehet tölteni, hanem otthon is rádughatjuk őket a 220 voltra. Így a garázs személyes töltőállomássá válhat bármelyik pillanatban.

5. Tisztább környezet, kisebb zaj

Az elektromos autók egyik legnagyobb előnye, hogy maximum közvetve járulnak hozzá a városi szmoghoz. Működésük során károsanyag-kibocsátásuk gyakorlatilag nulla, így a környezetvédelemhez is hozzájárulnak.

Természetesen az elektromos áram előállítása során keletkezhetnek környezetszennyező anyagok (például szénerőművek esetén), de a megújuló energiák fokozatos térnyerése miatt a jövőben ezzel sem kell majd számolni.

Az elektromos autók rendkívül csendesek. Már-már annyira, hogy az Egyesült Államok közlekedés-biztonsági hatósága (NHTSA) balesetvédelmi okokból el is rendelte külön zajkeltő eszközök felszerelését az elektromos járművekre.

A legtöbb ország minden igyekezetével próbálja segíteni az elektromos autók elterjedését, de látni kell, hogy ez egy önmagát gerjesztő folyamat. Minél elterjedtebbé válik az elektromos járművek használata, annál jobban kiépül az infrastruktúra, hogy könnyebb és gazdaságosabb legyen használni őket. A szemléletváltás az orrunk előtt zajlik, egy jó döntéssel bármikor aktív résztvevőivé válhatunk.

Ha elektromos autó beszerzését tervezed akár a közel-, akár a távolabbi jövőben, ne felejtsd el megfelelő védelemben részesíteni, és köss autódra K&H casco biztosítást.

Ha pedig hiányzik még egy kevés a vételárhoz, nézz körül a K&H személyi kölcsönei között.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás