macskajajra nincs tökéletes recept

2014. december 13.
Mindenkivel előfordul néha, hogy valamilyen jeles alkalomból, vagy egy buli során kicsit jobban elengedi magát és megiszik néhány pohárkával. Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinnünk az alkoholfogyasztást, mert az nem csak egészségtelen, de adott helyzetben ittasan veszélyesek is lehetünk akár másokra, akár saját magunkra. Ne higgyünk a népi legendáknak, és a reklámozott termékeknek, amelyek azt ígérik, hogy gyorsan megszabadítanak minket a másnaposságtól.

macskajajra nincs tökéletes recept

káros egészségügyi hatások

Nem szentbeszéd, hanem tény: az alkohol méreg. Ezért a mértéktelen italozás még azok szervezetét is jelentősen megterhelheti, akik évente csak egy-két alkalommal öntenek fel a garatra. Ráadásul nem könnyű időben észlelni a rosszullétet, mivel a mámor először nem tűnik rossz közérzetnek.

Néha nehéz megállni, de ha orvos eltiltott az alkoholtól, ne igyunk. Nincs is annál veszélyesebb, mint ha pár kupica töményt gyógyszerek szedése mellett hajtjuk fel. Nem is beszélve a különféle alkoholfajták kombinálásáról: aki pezsgőt kever rövid itallal, annál nagyon hamar keringési problémák alakulhatnak ki.

Az alkohol vízhajtó hatású, ezért idősebb szervezetnél súlyos kiszáradást is kiválthat, amit csak kórházi környezetben lehet kezelni.

Hasonlóan káros a nagy mennyiségű alkohol a vérnyomás problémával küzdők és a cukorbetegek esetében. A cukorbetegeknek egyébként azért is nagyon óvatosan kell a pohár fenekére nézni, mert az alkohol vércukor csökkentő hatást fejt ki.

csak az a másnap ne lenne

A részegség mellett a túlzott alkoholbevitel másik következménye a másnaposság. Ha jelentkezik a „macskajaj”, először hagyjuk a szervezetre, illetve a szervezet öngyógyító képességére a megoldást. A másnaposság ugyanis testünk gyógyulási folyamata.

A mérgezési tüneteket az alkohol és bomlástermékei okozzák. Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint ez lehet például fejfájás, az értágulás miatt, de gyakori velejáró a hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs, a teljesítőképesség csökkenése, kórosan szapora szívverés, vérnyomásváltozás.

nem segít a „kutyaharapást szőrével”

A másnaposságra még nem találtak fel varázsszert. A benzinkutakon árusított részegség elleni szerek egyáltalán nem segítenek - mondta a toxikológus.

Léteznek ugyan népi gyógymódok, de ezek hatása orvosilag nem bizonyított. Ennek ellenére van, aki állítja, hogy neki használ a káposztából készült korhelyleves, a banán, a pirítós, a tojásevés, a tej, zsíros ételek fogyasztása, vagy a savanyú uborkalé.

A népi legendák közül a legnagyobb tévedés a „kutyaharapást szőrével” módszer, mely szerint egy nagy dorbézolás - például Szilvesztert - követő napon ismét alkoholos italt kell inni. Ez senkinek sem ajánlható - fogalmazott a toxikológus.

A feketekávé fogyasztása sem javasolt, mert az is vízhajtó, és a pulzusszámot is növeli. A toxikológus szerint a macskajajban szenvedőknek inkább koplalniuk kell, a folyadékbevitellel pedig csínján kell bánniuk. Ne vegyenek be paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót, és ne menjenek szaunázni. Ilyenkor tartózkodni kell a szénsavas italoktól is.

Ébredés után jó hatású a frissítő fürdő, javítja a keringést a váltott vízhőmérsékletű zuhany. Napközben többször mossuk le arcunkat, végtagjainkat hideg vízzel. A friss levegőn tett séta segíti a szervezet oxigénfelvételét. A rosszullétet enyhíthetjük, ha sok vizet iszunk, hogy pótoljuk az elveszített folyadékot. Jó hatású a gyümölcslevek vagy egy multivitamin pezsgőtabletta feloldása és elfogyasztása. A gyomornak jót tehet a szódabikarbónás, citromos limonádé, a gyömbérből vagy máriatövisből (májműködést támogató) készült tea.

ne vezessünk ittasan!

A rendőrség adatai szerint Magyarországon lassan csökken az ittasan okozott balesetek száma. Míg 2012-ben 1 645 szeszesitaltól befolyásolt vezető, addig 2013-ban 1 616 ilyen sofőr miatt történt személysérüléses közúti balesetet, ami 1,76%-os csökkenés.

Ugyanakkor minden tizedik személysérüléses közúti balesetet ittas vezető okozta. A pontos arány 2012-ben 10,84%, míg 2013-ban 10,39% volt.

Tavaly a legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom (-29,51%), Zala (-28,05%), valamint Veszprém (-26,67%) megyében szorult vissza az ittas balesetek mennyisége, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 52,94%-os, Hajdú-Bihar megyében 19,44%-os, Békésben pedig 19,05%-os növekedést regisztráltak.

ne vezessünk ittasan!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás