2015. december 30.
Egyeseknek stressz faktor, másoknak természetes kisgyermekkel útnak indulni. Vitathatatlan tény, hogy az utazás legnagyobb kihívása a család legkisebb tagja, aki természetétől függetlenül kiszámíthatatlan útitárs lesz, ezért jó, ha szülő minden eshetőségre felkészül.

kisgyermekes utazás

(a fénykép forrása: Lars Plougmann / Creative Commons 3.0)

úti cél

Akármennyire is vágyik a család természetjáró vagy városnéző túrára, ha a legkisebb családtag még babakocsis, netán még csak kis távokat képes csak önállóan sétálni. Fontos, hogy az utazás lényege a kisgyermekhez legyen igazítva, vagyis az itthon megszokott napirendjét lehessen tartani és ne terheljük túl idegrendszerét egy reggeltől-estig tartó kirándulással vagy múzeum látogatással. Ne tervezzünk 7 éven aluli gyermek társaságában tengerentúli utazást, hiszen a szélsőséges időeltolódás és a hosszú repülőút még egy felnőtt szervezetét is megviseli. Utazásunkat és annak programját minden esetben igazítsuk a gyermek életkorához, igényeihez.

mit is csomagoljunk?

Az első és legfontosabb egy kisgyermekes családban, hogy mi kerüljön a bőröndbe. Az évszaknak megfelelő öltözéken túl a gyermek személyi okmányai, orvosi kiskönyve és ezek fénymásolata is kerüljön a poggyászba, melyekből egy példányt mindig tartsunk magunknál! Az útipatika gondos összekészítése életet is menthet, ügyeljünk a részletekre. Alapvető a láz- és fájdalomcsillapító, valamint a lázmérő, ezen felül érdemes betenni kötszert, fertőtlenítőt, köhögés csillapítót, orrspray-t, szemcseppet, probiotikumot, illetve a kruppos gyerekeknél Rectodelt kúpot is bekészíteni. A természetes készítmények kedvelői homeopátiás szerekből is összeállíthatnak útipatikát, illetve az égési sérülésekre, sebekre aloe vera gélből/sprayből is javasolt vinni néhány adagot.

homeopátiás készítmények utazáshoz:

Apis 15CH – napégés, rovarcsípés kezelésére

Belladonna 15 CH – láz és torokfájás kezelésére

Histaminum 9 CH – allergiás tünetek enyhítésére

Phosporicum Acidum 9 CH – hasmenés kezelésére

Oscillococcinum – influenza, vírusok kezelésére

repülővel

Csecsemővel repülős utazásra indulni nagy figyelmet igényel.

Aki kisgyermekkel utazik, annak javasolt minden sorban állós tevékenységet a legrövidebb időre korlátozni. Ez a repülőjegyek esetében nem gond, hiszen manapság már könnyűszerrel, online lefoglalhatjuk őket, sőt még a helyünket is kiválaszthatjuk ilyen módon. A két éves kor alatti gyermekek a legtöbb légitársaságnál ingyen vagy nagyon olcsó jeggyel utazhatnak, de csakis a szülő ölében egy kiegészítő övvel.

A nagyobb európai tranzitok mindegyikében – így a Budapest Airporton is – létezik már Baby Lounge (baba-mama váró) játszó szoba, szoptatós és pelenkázó szoba. Vagyis az ellenőrzőpontok elhagyása után az elvárható legoptimálisabb környezetben, kényelmesen tölthető a fennmaradó néhány óra a gép indulásáig.

A családos, kisgyermekes utazókat a legtöbb repülőtéren külön sorba állítják, hogy mihamarabb leadhassák a poggyászterhet. Az ellenőrző kapuknál is nagy gondot fordítanak a kisgyermekesek gördülékeny átjutására, a babák számára fontos folyékony tápszereket, babavizeket – az előírásoknak megfelelő kiszerelésben, vagyis maximum 1 dl-es formában, átlátszó üvegben, bezacskózva – felengedik a gépre, ha valamelyik szülő beleiszik.

Természetesen a nagyobb gyermekekre éppúgy vonatkoznak az előírások, mint a felnőttekre - zsebek kiürítése, cipő levétel stb. -, de az európai légikikötőkben a lehető legnagyobb odafigyeléssel támogatják a családosok utazását. A babakocsit nem ajánlott a bőrönddel együtt feladni (de minden esetben kérni kell rá a poggyász információt tartalmazó matricát), abban a baba még a tranzit területén is kényelmesen várakozhat. Felszálláskor a babakocsisokat előre hívják, a legtöbb légitársaság azt javasolja, a babát közvetlen a beszállás előtt vegyék csak ki a babakocsiból, ahol vagy a szülő vagy egy légikisérő adja át a babakocsit a gép csomagterébe pakoló személyzetnek.

A felszállás sarkalatos kérdés, nagyon fontos előre felkészülni rá. A barotrauma (nyomás kiegyenlítődés zavar) kialakulását elkerülendő, a csecsemőket közben szoptatni vagy cumiztatni ajánlott, a nagyobb gyerekeknek rágót, cukrot kell adni. Kisgyermekeknél nem szabad rögtön 10 órás tengerentúli utazással tesztelni a tűrőképességüket, és bármilyen hosszúságú is az utazás érdemes játékokkal, zenével, könyvekkel készülni, hogy lekössük vagy megnyugtassuk őket.

autóval

Az autós utak méltán közkedveltek a családosok körében, hiszen a rugalmasság lehetőségét hordozza. Gyakran lehet félreállni, az étkezések ideje sem kötött, maximum az autó mérte korlátozza a bőröndök számát és jóval olcsóbb útiköltséggel kell kalkulálni. Hátránya azonban a hosszú, elnyúlt utazás és a gyerekülés miatt a gyermekek szórakoztatása, mozgatása is korlátozott. Nyáron gyakori probléma, hogy a legnépszerűbb desztinációk felé  (pl. Horvátország) az autópályákon akár egy napot is vesztegelhetünk a tűző napon, illetve további kockázat, ha netán az autó útközben felmondja a szolgálatot. 10 évesnél idősebb autó esetén a biztosítók már nem térítik a kárunkat, s egy szerelésre akár az egész heti költőpénz is rámehet. Gyakori az autólopás problémája, ami szintén felszámolja az utazásra szánt időt, és pénzt.

A jármű kiválasztásakor nagyon körültekintően kell végiggondolni az összes esetleges problémát. Sokan tartanak attól, ha repülővel utaznak, utána egy helyszínre korlátozódik majd a nyaralás, hiszen kisgyermekkel sem buszos kirándulásra nem lehet befizetni, sem járművet nem lehet bérelni. Jó hír, hogy az európai nyaralóhelyek, nagyvárosok 99%-ba már lehet gyermekülést kérni a bérelt autókba is, amit akár előre, online módon is lefoglalhatunk. A legtöbb kölcsönző ezért semmiféle plusz költséget nem számol fel – de erről is minden esetben tájékozódjunk előre.

szállás

Számos tényezőt kell figyelembe venni a szállásfoglaláskor is. Akár országon belül, akár külföldön foglalunk is szállást, elsődleges tényező, hogy a gyermek számára mennyire összkomfortos: van-e baba vagy gyermek ágy, klíma, gyermek etetőszék stb., milyenek a higiéniai körülmények. Pici gyermekkel 4 csillagos kategória alatt ismeretlen helyen nem ajánlott szállást foglalni. Görögországban, Törökországban, Bulgáriában, Montenegróban érdemes a legmagasabb szálláskategóriákat előnyben részesíteni. Népszerű afrikai desztinációknál (Egyiptom, Tunézia pl.) 5* és 5*+-os kategória alatt ne fizessünk be szállást, ha gyermekünk is velünk tart. Egyik említett térségben se engedjük a gyermeket hámozatlan gyümölcsöt fogyasztani vagy a helyi, csapvízből inni, de még szájat öblíteni sem.

Megfontolandó, hogy apartmant válasszunk hotelszoba helyett, hogy kevésbé zavarjuk a szállás többi vendégét, ha esetleg éjszaka felsír a kicsi. De fontos tényező az is, hogy egy kis konyha hűtővel, mikrosütővel, tűzhellyel, vízforralóval létfontosságú felszerelés egy kisgyermek megfelelő táplálásához (a napi többször étkezés miatt).

Utazás előtt alapvető, hogy tisztában legyünk a szállás felszereltségével: biztosítanak-e baba vagy gyermekágyat (és ezekbe felszerelést), vannak-e evőeszközök, ha hotelben szállunk meg van-e gyermekmenü, bébiétel a svédasztal kínálatában, számíthatunk-e animátor foglalkozásokra, gyermek felügyeletre. Fontos, hogy a szállás kiválasztásakor rossz időre is készüljünk, akkor is legyen mivel szórakoztatni a gyermeket. A medence, játszóház ma már természetes a hotelekben, de már az apartman komplexumok is egyre inkább igazodnak a családosok igényeihez a népszerű üdülőhelyeken.

Anyagi szempontból is érdemes alaposan körbejárni a szállás kérdését, hiszen a legnagyobb, legexkluzívabb szállások sem fizettetnek 3 éven aluli gyermekre szállás díjat, de a legcsaládbarátabb szállások 6 éves korig ingyen vagy nagyon kedvezményesen számolnak a gyermekekkel. Minden esetben kérjünk előre részletes, írásos árajánlatot a preferált szállásoktól, meglepően nagy különbségekre számíthatunk, ha összehasonlítjuk a kapott ajánlatokat.

Sokan nem számolnak előre a ténnyel, hogy egyes desztinációkban sokkal drágábbak a hétköznapi cikkek (élelmiszer pl.), mint itthon. Ezért a gyermekeseknek muszáj előre költségkalkulációt végezni. A hazai árakhoz mérten drágább úti céloknál feltétlen érdeme s előre befizetni egy legalább félpanziós ellátásra, nehogy sokkoló meglepetésként hasson, hogy 800 forintba kerül egy reggelire való sütemény vagy 700 forintba egy liter ásványvíz.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás