így tartsd karban az autódat télen!

2017. november 14.
Az autó meghálálja a törődést, főleg télen, hiszen egy gondosan karbantartott jármű hosszabb ideig áll tulajdonosa rendelkezésére. A szervizelést természetesen nyáron sem érdemes kihagyni, de a téli karbantartás általában aranyat ér. Mutatjuk, hogyan!

így tartsd karban az autódat télen!

(kép forrása: unsplash)

A karbantartás minősége és sűrűsége jelentősen hozzájárul egy-egy alkatrész élettartamának meghosszabbításához, valamint hatással van az üzemeltetési költségek alakulására is. A karbantartási ütemet mindig az adott autó gyártója határozza meg, hiszen töviről hegyire ismeri járművét. Manapság az autógyárak 20-30 ezer kilométerenkénti szervizelést ajánlanak, de a hazai járműpark átlagéletkora meghaladja a 13 évet, és egy idősebb autónál előfordulhat, hogy 5000 km után szükség van szakemberre.

Abroncsok

Tudtad, hogy akár 20 méterrel is megnő a fékút, ha a jeges úton nem megfelelő gumi van az autódon? Ez a hossz természetesen függ a haladási sebességünktől is. Ezért a nyári gumi cseréjének fontosságát nem bagatellizálhatjuk el, hiába gondolják sokan, hogy téli gumi nélkül is a havas úton tudják tartani a járművet. A téli abroncsok nemcsak mintázatukban térnek el a nyáron használatos gumiktól, hanem a keverék összetétele is teljesen más.

A gumigyártók ajánlása alapján 7 fokos napi átlaghőmérséklet alatt már érdemes felhelyezni a téligumi-szettet, mert a nyári abroncsok ilyen hőmérséklet alatt már annyira felkeményednek, hogy jelentősen veszítenek tapadásukból. A téli gumik összetételét azonban úgy állítják össze, hogy a hideg időszakra jellemző hőmérsékletben legyenek optimálisak a jellemzőik. Az eltérő mixtúra mellett természetesen a téli gumik mintázatukban is eltérnek nyári társaiktól. A keskenyebb futófelület és a mélyebb bordák jobban kapaszkodnak hóban, latyakban és sárban, míg a hosszanti bordák a megnövekedett mennyiségű csapadékot vezetik el az autó és az út közül. Profilmélység kapcsán fontos, hogy bár a törvényi előírás 1,6 mm, téli abroncsoknál nem ajánlott 4 milliméter alá menni. Ezért fontos figyelni az abroncsok életkorára is: 5-6 év után már érdemes elgondolkodni a szett lecserélésén, hogy a fékút és az irányíthatóság ne változzon meg drasztikusan.

Hűtővíz

Télen a hűtővíz egyik legfontosabb jellemzője a fagyállóság, hiszen ha ez nem megfelelő, a szabadban hagyott autó motorja szétfagyhat, és egy motorcsere költsége jelentősen megterhelheti a családi kasszát. A hűtőfolyadékot -25 fokra ajánlott beállítani, ezzel elkerülhetjük az esetleges „baleseteket”. Az ablakmosótartályba szintén fagyálló mosófolyadékot töltsünk, és ellenőrizzük az ablaktörlőket is egyúttal.

Olaj

Ha nyáron sokat használtuk autónkat, előfordulhat, hogy a motorban felhasznált olaj tartósan elérte a 100 Celsius fokot. Ez az olaj pedig nem biztos, hogy télen, nagyobb mínuszokban is tökéletesen el tudja látni feladatát, ezért az olajcserét sem árt megfontolni a hideg hónapok érkezésekor.

Hasznos kiegészítők

A tél beköszöntekor érdemes néhány olyan hasznos holmit is berakni a csomagtartóba, ami nyáron csak a helyet foglalná. Ilyen például a jégkaparó, egy pár meleg kesztyű, egy-két meleg pulóver, egy kisebb ásó, meleg takaró, a hólánc, illetve a jégoldó spray, ami a szélvédő és a befagyó zárak jégmentesítésénél is kapóra jöhet.

Tárolás

Amennyiben tehetjük, a téli időszakban próbáljuk zárt helyen, fűtött garázsban tárolni járművünket. Ha ez nem lehetséges, és hosszabb ideig nem használjuk az autót, takarjuk le erre rendszeresített takaróval, hogy tovább élvezhessük szolgálatait.

Éves szinten egyre kevesebben vesztik életüket autóbalesetben, ennek köze van az autókban szolgáló egyre többféle baleset-elkerülő, illetve vezetéstámogató rendszerekhez, de a megfelelően felkészített autókkal és felkészült sofőrökkel ezek az adatok még tovább javíthatók. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és casco biztosításunkkal legalább az anyagi károk minimalizálhatóak.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás