autós menetrögzítő kamera: felesleges kütyü vagy fontos szemtanú?

2017. június 15.
A fedélzeti kamerák - angol nevükön: dash cam-ek - használata manapság egyre gyakoribb. A világ számos pontján terjedtek el az utóbbi időben, használják hétköznapi sofőrök, taxisok, de a rendőrség is hasznát veheti.

autós menetrögzítő kamera: újabb felesleges kütyü vagy fontos digitális szemtanú?

(kép forrása: pixabay)

Köszönhető ez a kamera számos előnyének, amelyekből a Security Brothers a következőket emeli ki:

  • objektív bizonyíték egy autóbalesetben
  • jó megoldás a meggondolatlan vezetőkkel szemben, illetve többek között autóvezetést oktatók vagy aggódó szülők számára
  • hasznos biztosítási csalások megakadályozására
  • az egész utazást rögzíthetjük vele
  • számos hasznos funkcióval rendelkezik
  • hatékonyan megakadályozhatók vele a parkolási balesetek
  • nem csak balesetek, de számos más ritka esemény megörökíthető vele

Ezek a kamerák általában könnyen rögzíthetőek a szélvédőre vagy a műszerfalra, arra azonban ügyelni kell, hogy ne lógjanak bele az autóvezető látóterébe.

negatívum is van

Fontos persze megvizsgálni a másik oldalt is, hiszen az autós kameráknak lehetnek árnyoldalai is. A Nationwide Vechicle Contracts, egy brit gépjárműlízinggel foglalkozó társaság az előnyök mellett a hátrányokat is igyekezett feltérképezni.

  • egy baleset esetén fontos bizonyíték lehet a felvétel, ugyanakkor egyoldalú nézőpontot jelent, hiszen nem feltétlenül szerepel minden a rögzített videón: például az úton átsiető macska vagy az autó baloldalánál elhaladó biciklis
  • a szélvédőre rögzített eszköz akár a figyelmet is elvonhatja, illetve blokkolja a megfelelő kilátást
  • mindezek mellett fennáll annak a veszélye, hogy bizonyos körülmények között, a felvétel sérti a személyiségi jogokat.

jogi korlátok

A vezetési élmény megörökítésén túl is láthattuk, hogy mennyi előnnyel jár egy autós fedélzeti kamera, egy „autós fekete doboz” beszerelése a gépkocsiba. Fontos kérdés azonban, hogy legális-e az ilyen kamera használata Magyarországon. Hazánkban egyelőre nincs olyan jogszabály, amely tiltaná vagy megengedné a menetrögzítő kamerák használatát. Bárki készíthet vele felvételeket személyes felhasználás céljából, de azok megosztása személyiségvédelmi szempontból már kockázatos, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlása szerint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. trv. rendelkezéseit kell alkalmazni. Azaz egy nyilvánosan megosztott felvételen felismerhető arcok vagy rendszámtáblák nem lehetnek.

A menetrögzítő kamerák alkalmazására vonatkozó szabályozás országonként eltérő. Ausztriában például törvény tiltja ezek használatát, Németországban a magánélet megsértésének tekintik, ha a felvételeket a közösségi médián megosztják, Svájcban pedig erősen ellenjavallt az adatvédelmi alapelvek esetleges megsértése miatt.

akkor mire jó?

Összességében érdemes lehet beszerelni az autóba egy menetrögzítő kamerát, hiszen a szubjektív nézőpont helyett objektív bizonyítékként szolgálhat számos esetben, amit akár a biztosító is figyelembe vehet, vagy egy - például külföldön történt - káreset esetén segíthet a másik autóssal tisztázni a helyzetet. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy használatával mások személyiségi jogait ne sértsük meg.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás