a kocsink meghálálja a téli ápolást

2015. november 02.
Amikor napsütéses, szép idő van, szívesebben és gyakrabban mossuk le a kocsit, mint amikor borús, havas az időjárás. Ugyanis azt gondoljuk: minek törni magunkat, ha a tisztogatás után úgyis órákon belül koszos lesz a kocsi? Pedig a rendszeres téli autóápolásra igenis szükség van, ha az szeretnénk, hogy ne romoljon a járművünk állapota.

a kocsink meghálálja a téli ápolást

éppen télen fontosabb, mint nyáron

Bár azt hihetnénk, hogy télen nem igazán érdemes az autót tisztán tartani, valójában a kocsi ápolása szempontjából ez a legfontosabb időszak. Ugyanis a tél veszi legjobban igénybe az autók alvázát, karosszériáját, fényezését, és az ilyenkor keletkező hibák indítják be a korróziót.

miért baj, ha koszos?

Ha szennyeződés rakódik az autóra, akkor a kisebb-nagyobb szemcséken sokkal könnyebben megtapad a víz, ami aztán hosszú távon a nagyobb problémákat okozza.

támad a só és a vegyi anyagok

Télen az út csúszásmentesítésére gyakran használnak sót, vagy egyéb vegyi anyagokat. Ha ez felcsapódik az autóra, és mi rajta is hagyjuk, akkor ártani tud az a fényezésnek és elősegíti a rozsdásodást.

óvatosan a kapargatással

Ha például már eleve koszos volt a kocsink, és úgy próbáljuk meg eltávolítani a ráhullott havat vagy a ráfagyott jeget, akkor a kaparó mozdulatokkal a szennyeződést is toljuk a fényezésen, és éppen ezzel okozhatunk sérülést. Ezt egyrészt az autó tisztán tartásával, másrészt a megfelelő seprű és jégkaparó használatával kerülhetjük el.

polírozás és viasz szezonváltáskor

Mielőtt beállna a tél, érdemes viaszréteget felvinni az autóra, mert ez nem csak a karosszéria fényét segít megőrizni, de elfedi a kisebb karcolásokat, továbbá véd a porszemcséktől, szennyeződésektől és vízlepergető hatású. Ráadásul jól bírja a mosást, ezért akár 3-6 hónapig is kitart.

Ha a karosszéria nem elég sima, esetleg makacs szennyeződések tapadtak rá, vagy kezd mattá válni, akkor célszerű lehet a polírozás is.

Elvileg a viaszolást és polírozást mi magunk is elvégezhetjük, de csak alapos felkészültséggel érdemes belevágni. A legjobb, ha az autómosóra, illetve szakszervizre bízzuk a feladatot.

lazítsuk fel a koszt

Ha az alap védőréteg megvolt, és szennyeződés éri a kocsit, akkor jöhet a mosás, mégpedig bő vízzel. A tisztítószer használata előtt mindenképp ajánlott az öblítés, ez ugyanis fellazítja a koszt, így aztán a tisztítószer hatékonyabban tud dolgozni.

a sár nem a barátunk

Ha sár fröccsen a kocsira, érdemes mielőbb megszabadulni tőle, ugyanis nagy a víztartó képessége. Ráadásul olyan helyekre is eljut, ahol nem feltétlenül látszik, így alattomosan tudja kifejteni aknamunkáját. Mindenképpen mossuk ki a sárvédők belsejéből, a fenéklemezről, a küszöb pereméről.

a felnit se hagyjuk ki

Ha a felni koszos marad, nehezebben vesszük észre rajta a sérülést, ezért szintén célszerű tisztán tartani.

a gumiszigetelésekkel is törődjünk

Ha nem ápoljuk a tömítőgumikat, előfordulhat, hogy odafagynak az ajtóhoz. Így megeshet, hogy nem tudunk bejutni a kocsiba, amikor épp munkába indulnánk, vagy utaznánk valahova. Plusz az ilyen összetapadás hosszú távon sem tesz jót a gumifelületeknek. Éppen ezért kezeljük őket glicerines vattával, vagy szilikonos, gumiápoló spray-vel. Ez utóbbiakból érdemes a nevesebb termékeket választani. Ugyanakkor vigyázzunk: a vegyszerekből ne jusson a karosszériára.

legyen járható az esőcsatorna

A motorháztető és csomagtartó szélén kialakított csatornában felhalmozódhatnak falevelek és egyéb szemét, ami eltömítheti ezeket a járatokat. Mindenképpen távolítsuk el őket, ellenkező esetben megállíthatják a vizet, ami beázáshoz vezethet.

amikor nem nyílik, már késő

Ne várjuk meg az első befagyást, még előtte fújjunk a zárba a zárba kenő és olajozó spray-t. Ha igazán előrelátók vagyunk, akkor magára a zárszerkezetre és a zsanérokra is.

tiszta motortér, rendes ház

Ha hosszú életű autót akarunk, nem árt a motorteret, illetve legalább az elektromos részeket rendszeresen befújni valamilyen erre a célra szolgáló vízkiszorító, motortisztító spray-vel.

ne halogassuk!

Ha akár a tisztogatás, vagy annak hiánya miatt sérülés keletkezett valahol, ne halogassuk a javítását. Az idő múlásával ugyanis csak nagyobb lesz a baj, és drágább a helyrehozatal.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás