5 tipp otthoni autó karbantartáshoz

2019. február 07.
Nem kell minden aprósággal az autószerelőhöz rohanni, jó pár dolgot mi magunk is karbantarthatunk a kocsinkon – nem kevés időt és pénzt megspórolva. Ha van autód, mindenképpen érdemes rászánni havonta egy kis időt a felsorolt tételek ellenőrzésére!

5 tipp otthoni autó karbantartáshoz

A félreértések elkerülése végett, nem arra buzdítunk, hogy szakértelem nélkül vágjunk bele házilag az autószerelés rejtelmeibe, hanem olyan apróbb, kis odafigyeléssel és kézügyességgel bárki által elvégezhető tippeket gyűjtöttünk csokorba, melynek a célja nem a javítás, hanem a karbantartás! 

cseréljük rendszeresen az ablaktörlő gumikat!

Elkoptak az ablaktörlő lapátok gumicsíkjai? Használattól függően félévente/évente szokott előfordulni, hogy a lapátok törléskor csíkokat hagynak a szélvédőn, ami rendkívül zavaró, főleg ellenfényben. Pofonegyszerű lecserélni a gumikat, negyed óra alatt végezhetünk is vele: csak emeljük ki az ablaktörlőt, távolítsuk el a régi gumikat, megfigyelve a felhelyezés módját, ami autónként változhat. Lehet, hogy egy kis fület kell felemelni a használt gumik leszereléséhez vagy csak lecsúsztatni a régit – ennek nézzünk utána az autó kezelési útmutatójában. Ha levettük, óvatosan csúsztassuk vagy pattintsuk be az új, autóalkatrészes oldalakról modellenként rendelhető, méretben megfelelő gumit. 

akkumulátortisztítás 

Az akkumulátor állapotának ellenőrzése is kevés időt igényel. Alkalmanként nagyjából húsz percet és körülbelül 1200 forintot kell rááldozni, ha úgy látjuk, hogy az akkumulátor pólusának felületén korrózió jelenik meg, amit le kell tisztítani. Először távolítsuk el az akkumulátor csatlakozásait, kezdve a negatív kábellel, majd a pozitívval (visszahelyezéskor épp fordított legyen a sorrend), majd vegyük ki a járműből. A tisztítás drótkefe vagy használt fogkefe segítségével, és a benzinkutakon kapható tisztító folyadékkal végezhető el; de olyan is van, aki házi csodaszerre, mosószóda/szódabikarbóna és víz kombinációjára esküszik. Ehhez a művelethez mindig viseljünk védőszemüveget, védőkesztyűt és munkaruhát. Alaposan sikáljuk körbe a csatlakozásokat (lehet, hogy ehhez egy kis plusz izommunkára is szükség lesz). A végén leöblíthetjük vízzel, de mindig töröljük teljesen szárazra a területet, és csak utána helyezzük vissza az akkumulátort. A bolti tisztítófolyadékok esetén öblítés nem szükséges, csak töröljük le a maradék folyadékot. Ezek többnyire tartalmaznak olyan felületvédő és/vagy kenőanyagot, amely megvédi a pólusokat a további korróziótól.

fényszóró polírozás

A műhelyekben általában több ezer forintot is elkérnek a fényszórók polírozásáért, miközben ezt mi magunk is elvégezhetjük, akár néhány száz forintból! Először ellenőrizzük, hogy a lámpabúrák belülről vagy kívülről kezdenek-e mattulni, sárgulni. Ha kívülről látványosabb a kopás, akkor kövessük az alábbi három lépést a tisztítás során:

  • először is egy szódabikarbónát tartalmazó fogkrémre lesz szükség, amit ujjal kenjünk szét a búrán
  • majd egy fogkefe segítségével jó alaposan dörzsöljük át a felületet
  • hagyjuk kicsit állni és ha már kezd megszáradni, akkor mossuk le meleg vízzel a krémet.

olajszint ellenőrzése és újratöltés

Álljunk lehetőleg vízszintes helyen az autóval. Ha ellenőrzés előtt épp járt a motor és haladtunk az autóval, akkor várjunk egy kicsit (ne legyen kevesebb 10 percnél), hogy az összes olaj visszafolyhasson a tartályba. A motorháztetőt nyissuk fel, a nívópálcát húzzuk ki, töröljük le egy papírtörlővel és dugjuk vissza, majd ismét húzzuk ki. Az így mért eredmény mutatja a valós olajszintet. Ha a nívópálcás ellenőrzéskor azt tapasztaljuk, hogy alacsony az olajszint, akkor azt mi is könnyedén újratölthetjük. Csak olyan olajat használjunk, amit az előző töltésnél, illetve ami az autó gépkönyvében meg van határozva! Fontos, hogy újratöltéskor a nívópálca felső jelzését ne lépje túl az olajszint!

ablakmosó folyadék feltöltése

Ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető művelet. Mindig az évszaknak megfelelő (téli vagy nyári) szélvédőmosót használjunk. Ennek oka egyszerű: télen az a cél, hogy a nagy hidegben se fagyjon meg a folyadék, nyáron pedig a szélvédőre kenődött rovarokat könnyedén el lehessen távolítani vele (a nyári keverékek többsége tartalmaz rovaroldót). Az utántöltéshez nyissuk fel a jármű motorháztetejét, és keressük meg az ablakmosó tartály fedelét. Ez egyszerűen hozzáférhető helyen van, könnyen nyitható, könnyen zárható. Azoknál az autóknál, amelyeknél az első és a hátsó ablakra, sőt, a fényszórókra is használja a mosófolyadékot az autó, ott készüljünk fel, hogy gyorsabban fog fogyni, mint ahol csak az első szélvédőre.

 tipp!

Mindig tartsunk az autóban legalább egy fél flakonnyi ablakmosót, hogyha sáros, latyakos vagy épp „bogárinváziós” részen fogyna ki a tartály, akkor is könnyedén tudjuk pótolni, és így a látási viszonyok megfelelőek maradhassanak számunkra. Ugyanez igaz a motorolajra: nem árt, ha van az autóban egy plusz flakonnal, különösen akkor, ha hosszabb útra indulunk.


Gépjárművünket azonban nem csak a rendszeres karbantartással, hanem cascóval is biztonságban tudhatjuk. 

Tudtad, hogy kedvezményesen köthetsz teljes körű védelmet biztosító K&H casco biztosítást az autódra, ha a K&H-nál bankolsz vagy rendelkezel más egyéb K&H biztosítással? Kattints most és kalkulátorunk segítségével válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás