10 tipp, hogy formába hozzuk az autónkat

2014. október 02.
Már régóta tervezzük a külföldi nyaralást, minden összepakoltunk, indulásra kész a család… és nem indul a kocsi. Ön is járt már így? Most adunk néhány tippet, hogyan készítse fel autóját egy nagyobb út előtt.

10 tipp, hogy formába hozzuk az autónkat

  1. Legelőször is ellenőrizzük a kocsi papírjait! Nem kell még műszaki vizsgára vinni a kocsit? Van érvényes nemzetközi zöldkártyánk? Biztosítások rendben? Érvényes a jogosítvány?
  2. Ha máskor ezt nem tesszük meg, a külföldi nyaralás előtt nem árt szervizbe vinni és átvizsgáltatni az autót. Ha szükséges, ki kell cseréltetni a rossz izzókat, feltöltetni a motorolajat, fékolajat, hűtővizet, ellenőriztetni a szűrők állapotát.
  3. Vizsgáljuk meg a gumik állapotát: mennyire kopottak? Nézzük meg a kerekek nyomását is, és ha szükséges, benzinkúton fújjuk fel a gumikat. Lapos kerékkel közlekedni balesetveszélyes is lehet, ráadásul több benzint fogyaszt így az autó. Arra is figyeljünk, hogy ha túl kemények a gumik, akkor romolhat a jármű stabilitása és úttartása, ami szintén nem biztonságos.
  4. Győződjünk meg róla, vannak-e az autóban kerékcseréhez szükséges eszközök: pótkerék, csavarkulcs, emelő. Úgy is nekivághatunk az útnak, hogy ezek nincsenek, de akkor tisztában kell lennünk vele, hogy egy defekt esetén nem tudjuk majd mi magunk megoldani a cserét, hanem szervizt kell hozzá keresnünk.
  5. Ha tetőcsomagtartót, utánfutót is használunk, alaposan ellenőrizzük, hogy mindent jól rögzítettünk, semmi nem fog mozogni vagy leesni.
  6. Gondoljuk át, útközben hányszor és milyen helyeken akarunk úgy megállni, hogy huzamosabb időre, felügyelet nélkül otthagyjuk valahol az autónkat, benne a csomagokkal. Ha ilyen előfordul, csak annyi holmit vigyünk, ami belefér a zárt csomagtartóba. Ne látszódjon kívülről, mivel van tele a kocsi, mert az felkelti a tolvajok figyelmét.
  7. Legyünk tisztában a külföldi közlekedési és parkolási szabályokkal, autópálya díjakkal, sebességhatárokkal! Nincs bosszantóbb annál, mint amikor a nyaralásra szánt pénzünk bírságra megy el.
  8. Mentsük el a telefonunkba annak a szerviznek/biztosítónak a számát, amit hívhatunk külföldön, ha elromlik az autó, ha baleset történik, vagy esetleg ellopják a kocsit.
  9. Ha lehetőségünk van rá, tájékozódjunk róla, hol vannak benzinkutak útközben és mennyi épp a benzin ára. Bosszantó tud lenni, ha akár egy néptelen úton, akár egy autópályán kifogy a benzinünk. Ami pedig az árat illeti, külföldön is jelentős különbségek lehetnek az autópálya melletti és a városi kutak árai között.
  10. Ha gyerekekkel utazunk, előre gondoskodjunk játékról, zenéről, meséről, ami leköti a figyelmüket, mi pedig nyugodtan figyelhessünk a vezetésre.

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás