4+1 trükk a pénzügyileg tudatos babaváráshoz

2018. október 08.
A várandósság gyönyörű időszak, azzal együtt is, hogy ilyenkor számtalan dologra kell felkészülnünk. Érdemes a névválasztás, a gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek és a megfelelő falszín kiválasztása mellett a pénzügyi tervezéssel is foglalkoznunk! Most 4+1 pontban bemutatjuk, hogy mire érdemes figyelnünk annak érdekében, hogy ne szálljanak el a költségeink ebben az időszakban, és a jövőre is felkészülhessünk!

4+1 trükk a pénzügyileg tudatos babaváráshoz

tervezz előre!

Az újszülött érkezésével sok minden hektikusnak fog tűnni, de ha már a várandósság idején megtervezed, hogy milyen kiadásaid lehetnek, az – várhatóan pozitívan – hat majd a pénzügyi helyzetedre is!

Keress blogokat, újságokat, klubokat, ahol informálódhatsz, vagy kérdezz tapasztaltabb ismerősöket, ha te még nem vagy ebben jártas, hogy mikre lesz szükséged a babakelengyédbe! Ezeket a tételeket aztán a szülésig hátra lévő hónapokra el tudod osztani, így nem terhelik meg egyszerre a büdzsédet és jobb ajánlatokat is kifoghatsz, nem kell megelégedned az első szembe jövővel csak azért, mert már szorít az idő.

spórolj egyszerűen: etetés és pelenkázás

Nem véletlenül mondják, hogy a gyerekek olyan gyorsan felnőnek! Alig pár hónap, és már azon kapjuk magunkat, hogy megkezdhetjük a hozzátáplálást. Ebben az időszakban jellemzően gyümölcs- és zöldségpüréket érdemes adnunk a csemeténknek, az viszont közel sem mindegy, hogy milyet! Ha lehetőségünk van rá, válogassuk össze mi az alapanyagokat és készítsük el az ételeket saját kezűleg egy botmixer vagy egy turmix segítségével - a pénztárcánk garantáltan meghálálja!

A pénzügyi tudatosság jegyében érdemes megfontolni a mosható pelenkák használatát is, amik hosszú távon nem csak a kiadásainkra, de a környezetünkre is jótékony hatással lehetnek. Sokan talán megijednek ettől a megoldástól, pedig nem az 50-70 évvel ezelőtt használt darabokra, hanem egy újhullámos termékre kell gondolni. Bár egy összegben nagy kiadásnak tűnik, ha vállaljuk a vele járó kicsit több macerát, akkor hosszú távon megtérül az ára.

szerezz be használt ruhákat!

A kisbabákat szinte bármibe öltöztethetjük, tündérien fognak mutatni, mindössze az a probléma, hogy elég hamar ki is növik ezeket a ruhadarabokat. Erre kiváló megoldást nyújtanak a használt ruhát kínáló boltok, ahol remek áron lelhetünk igazi kincsekre anélkül, hogy mélyen a pénztárcánkba kellene nyúlnunk. Sokan nem kedvelik a „second hand” üzleteket, hiszen az ott kapható ruhák „már voltak valakin”, de gondoljunk bele, hogy a gyerekek milyen gyorsan kinövik a ruháikat, így keveset hordják őket (nincsenek elkoptatva), másrészt sok esetben kapnak olyan ruhát, ami már akkor is kicsi rájuk, amikor megkapják őket, így ezek soha nem kerülnek használatba.   

ne félj segítséget kérni!

Ha vannak olyan eszközök (például babamérleg, légzésfigyelő, hordozó, stb.), amelyeket ismerősök, családtagok már használtak a saját gyerekeiknél, de épp a tárolóban állnak, érdemes megkérdezni, hogy elkérhetjük-e őket, vagy egy méltányosabb összegért megvásárolhatjuk-e. Ha megvesszük őket, ezek jellemzően olyan tartós eszközök, amelyeket adott esetben még mi is tovább értékesíthetünk, hiszen élettartamukat tekintve több gyerek esetén is használhatók.

Minden bizonnyal többen fel fogják majd ajánlani a segítségüket az első időszakban. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy úgy érzik, nem akarnak a barátok és rokonok terhére lenni ilyenkor. Pedig érdemes elfogadni a felajánlásokat, sőt, adott esetben proaktívan kérni őket. Az alvás nagy kincs kisgyermekes szülőként, meg kell ragadni minden alkalmat rá és nem azon rugózni a felszabaduló órákban, hogy miket kéne még megcsinálni, elintézni.

alapozd meg a jövőjét

Azon túl, hogy szellemileg, fizikailag és lelkileg is igyekszünk gyermekünknek megadni mindazt, amire szüksége lehet, már születésétől fogva gondolhatunk jövőjére pénzügyi szempontból is: milyen óvodába, iskolába szeretnénk járatni, milyen plusz tanfolyamok, foglalkozások jöhetnek majd számításba, ráadásul nem mehetünk el szó nélkül a pályaválasztás, a továbbtanulás, egy leendő autó, esetleg lakásvásárlás mellett sem.

Mivel a születéskor ezek egy része még igencsak távoli, hosszú távú terv, érdemes lehet befektetésben gondolkodnunk gyermekünk számára.

A K&H rendszeres befektetési program már kis összeggel elindítható, rendszeres befektetéssel pedig folyamatosan gyarapítható a félretett vagyon. További információért kattints ide:

K&H rendszeres befektetési program

A baba érkezésére való pénzügyi felkészülésben pedig a K&H tervező megtakarítási számla lehet segítségedre, amellyel egyszerűbben félre teheted a szükséges összeget, és naprakészen láthatod megtakarításaidat!

K&H tervező megtakarítási számla