hírlevelek, elemzések, hanganyagok

Good Morning Treasury! - 2024. július 17

Gazdaság, tőzsde

A Wall Street részvényindexei emelkedtek kedden, a Nasdaq 0,2%-kal, az S&P 500 0,6%-kal került feljebb. A Dow Jones ipari átlaga minden idők legmagasabb záróértékét érte el, miután az amerikai kiskereskedelmi értékesítési adatok alátámasztották azt a nézetet, hogy az amerikai jegybank közelít az enyhítési ciklushoz. A Eurostoxx 600 index esett tegnap (-0,3%), leginkább a nyersanyagokhoz kötődő részvényeknek, a luxusmárkák borúlátó éves előrejelzéseinek köszönhetően. Emellett Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése is hátráltatta több európai cég export kilátásait, hiszen az amerikai gazdaság védelmének érdekében magasabb vámokat vethet ki. A BUX index 0,6%-os mínuszban zárt, egyedül a Richter emelkedett (+0,5%), míg a Mol szerepelt a legrosszabbul (-2,1%).

EURUSD

Az EURUSD továbbra is emelkedő trendet követ, a csökkenő kamatláb várakozások hátráltatják a zöldhasút. Jelenleg 1,0910 körül alakul a középárfolyam.

EURHUF/USDHUF

Tegnap 390,50-393-as sávban mozgott a forint az euróval szemben, mind a két végét az intervallumnak hamar visszaütötték. A magas kamatelőny normál időszakban továbbra is segíti a forintot, ennek ellenére 390 környékét várhatóan nem lesz könnyű átvinni. Ma reggel az árfolyam 391,50 körül alakul az euróval, 358,80 körül a dollárral szemben.

Nyersanyagok

Az olajárak kedden több mint 1%-kal kerültek lejjebb, ami a harmadik egymást követő veszteséges nap volt, mivel a kínai gazdaság lassulása a kereslet csökkenéséhez vezethet. Az árakat ellenben segítette az a növekvő konszenzus, hogy az amerikai jegybank már szeptemberben megkezdheti az irányadó kamatláb csökkentését.

Makronaptár

Ma inflációs adatok érkeznek az Eurózónából, valamint Bézs könyv az USA-ból.

Good Morning Treasury!