devizaügyletek

kezeljük együtt árfolyamkockázatát

 • védelem, biztonságra való törekvés
 • részesedés a kedvező piaci mozgásokból
 • cash-flow kiszámíthatóságának növelése

hogyan támogatjuk üzletét?

 • devizaárfolyam kockázatok csökkentésére széles termékpalettát kínálunk, beleértve a spot, forward, swap és opciós megoldásokat
 • dedikált üzletkötőink proaktívak, együtt gondolkodunk Önnel, tanácsadóként segítünk megtalálni az Önnek legmegfelelőbb megoldást.
 • online kereskedési rendszerünkön valós időben tájékozódhat az árfolyamokról és saját maga köthet üzleteket
 • újdonság: pénzforgalmi szolgáltatás kínai jüan (CNY) devizanemben

 

részletek

A devizaárfolyam kockázat fedezésének legalapvetőbb eszköze a határidős vagy forward ügylet. Megkötésével már a jelenben megállapodunk egy jövőbeni konverzió részleteiről: a devizanemről, az értéknapról (vagyis a teljesülés napjáról), az irányról (vétel vagy eladás), az összegről és az árfolyamról.

A határidős árfolyam összetevői az alábbiak:

határidős árfolyam = azonnali (spot) árfolyam + swap pontok

Az azonnali (spot) árfolyam a T+2-es értéknapra jegyzett piaci árfolyamot jelenti. A swap pontok a két deviza közti kamatkülönbözetet fejezik ki a határidős ügylet futamidejére vonatkozóan.

K&H határidős ügyletek (exportőri irány)

 

válasszon alábbi lehetőségek közül:​

A devizacsere ügylettel lehetőséget adunk devizáját forintra vagy forintját devizára cserélni egy meghatározott időszakra, egy meghatározott árfolyamon (természetesen az ügylet bármely, a bank által jegyzett devizapárban működik). A devizacsere ügylet segítségével tehát egy adott periódusra vonatkozóan növelheti likviditását egy adott devizában egy másik devizában lévő likviditás időszakos csökkentése által.

Az ügylet lényege tehát, hogy egy adott deviza azonnali vagy határidős vételével vagy eladásával egyidejűleg egy ellentétes irányú, ugyanarra a devizára és összegre, egy távolabbi időpontra vonatkozó határidős ügylet megkötésére is sor kerül:

azonnali (spot) vagy határidős (forward) ügylet + ellentétes irányú határidős (forward) ügylet = devizacsere (swap) ügylet


válasszon alábbi lehetőségek közül:

A plain vanilla opciók egy biztosítási szerződéshez hasonlíthatók, amelyek a kedvezőtlen piaci mozgásokkal szemben tökéletes biztonságot nyújtanak, ugyanakkor nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a kedvező piaci elmozdulásból / árfolyamváltozásból profitálhassunk.

két alapvető fajtája van:

 • call opció (vételi jogot jelent az opció vétele esetén, eladási kötelezettséget jelent az opció eladása esetén)
 • put opció (eladási jogot jelent az opció vétele esetén, vételi kötelezettséget jelent az opció eladása esetén)

Az opciós ügyletek az esetleges kedvező irányú árfolyammozgásból sokkal nagyobb mértékben engednek részesedni, mint a költségmentes struktúrák.

Mivel sok ügyfelünk számára a költségmentesség elsődleges szempont, emiatt az alábbiakban elsősorban olyan termékeket fogunk bemutatni, melyek különböző jogok és kötelezettségek portfoliói, és úgy kerültek kialakításra, hogy maga a termék költségmentes legyen.


válasszon alábbi lehetőségek közül:

A limitáras (barrier) opciók hasonlóak a vanilla opciókhoz, azzal a különbséggel, hogy ennél a terméknél új elem az ún. limitár. Ettől függ az opció létrejötte vagy megszűnése: ha a piacon az árfolyam meghatározott időpontban vagy futamidőn belül eléri ezt a szintet, akkor az opcióval valami történik, pl. életbe lép vagy éppen megszűnik.

ennek megfelelően létezik:

 • belépési szintes (knock-in) opció: ha a spot árfolyam eléri a limitárat, akkor az opció átalakul plain vanilla opcióvá
 • kilépési szintes (knock-out) opció: amikor a spot árfolyam eléri a limitárat, akkor az opció megszűnik

A csoportosításának másik szempontja arra vonatkozik, hogy a limitár szintet milyen időperiódusban figyelik.  Eszerint létezik:

 • európai típusú limitár, amikor a limitárat csak az opció lejárati napján (expiry date) figyeljük egy előre meghatározott időpontban
 • amerikai típusú limitár, amikor a limitárat az opció megkötésétől a lejáratáig (expiry date-ig) figyeljük

Alkalmazásuk azért nagyon gyakori, mert a hasonló paraméterű plain vanilla opcióknál olcsóbbak, ezért használhatók hatékonyan a különböző opciós struktúrákban. Egy ugyanolyan futamidejű, névértékű, kötési árfolyamú és limitárral rendelkező belépési és kilépési szintes opció értékének összege megegyezik egy ugyanolyan futamidejű, névértékű és kötési árfolyamú plain vanilla opció értékével.


válasszon alábbi lehetőségek közül:

kinek ajánljuk?

Devizaárfolyam kockázat elsősorban akkor keletkezik, ha az Önök

 • bevételei vagy költségei a forinttól eltérő devizanemben realizálódnak vagy
 • a forint alapú bevételeinek / költségeinek mértéke egy másik devizanem függvényében kerül meghatározásra,
 • devizahitellel rendelkeznek,
 • eltérő pénznemekben fizetnek vagy kapnak osztalékot.
Mivel az árfolyam ingadozás jelentősen befolyásolhatja a cégértéket és a jövedelmezőséget, az árfolyamkockázat kezelésére fokozott figyelmet kell fordítaniuk. 

az Ön igényeihez alkalmazkodva

Magyarország meghatározó pénz-, deviza- és tőkepiaci szereplőjeként hosszú távú és partneri kapcsolat kiépítésére törekszünk. Az Ön vállalatának gazdasági működéséből adódó kockázatokat felmérve, piaci várakozásait figyelembe véve segítünk kialakítani fedezeti stratégiáját, akár az alább bemutatott termékeken túl is.

amit érdemes tudnia, mielőtt dönt

Az üzletkötés előfeltétele, dokumentációs követelmények:

 • Treasury Keretszerződés,
 • MiFID kérdőív (komplexitási),
 • MiFID2-höz kapcsolódó nyilatkozatok
 • élő Treasury limit (azon ügyleteknél, melyekhez limit szükséges)
 • aktív LEI kód, EMIR nyilatkozat

Egyéb díjak:
Az ügyletek díját - amennyiben esetleg van ilyen - a befektetési szolgáltatások hirdetménye tartalmazza.

Az árfolyam alakulásáról a Reuters hivatalos oldalán (http://uk.reuters.com/business/currencies) tájékozódhat.

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor Online forex kereskedés című dokumentumát.

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsnak, célja csupán a figyelem felkeltése.
Felhívjuk figyelmét, hogy a termékleírásokban szereplő paraméterek és árak indikatív jellegűek és információs célt szolgálnak. A ténylegesen megkötött ügylet paraméterei az ügyletkötéskor rögzített telefonbeszélgetésben megállapodott feltételeknek felelnek majd meg, és eltérhetnek termékleírásban szereplő indikatív paraméterektől és áraktól.
Teljes körű információért keresse vállalati kapcsolattartóját, vagy a K&H Piaci igazgatóság munkatársait.