pénzforgalmi szolgáltatás kínai jüan (CNY) devizanemben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2016. július 4-től kínáljuk kkv és vállalati ügyfeleink részére kínai jüan devizanemben (CNY) pénzforgalmi szolgáltatások teljesítését. 

mit kell tudni a kínai jüanhoz kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatásról?

A CNY a renminbi hivatalos ISO devizakódja.  A Kínán kívüli (offshore) számlán lévő renminbire a CNH devizakódot, míg a Kínában lévőre CNY (onshore) devizakódot használják az eltérő szabályozói környezet miatt.  Mégis, mivel a két devizakód mögött ugyanaz a deviza áll, a fizetési rendszerekben, kimutatásokban, nyilvántartásokban a CNY devizakód használatos. A CNH tehát nem egy külön deviza, hanem a renminbi offshore változata. Offshore területnek minősül többek között: Hong Kong, London, Szingapúr, Frankfurt.  A CNY a kínai állami intézmények felügyelete alá esik. Más devizára történő konverziója és Kína területén kívülre utalása tőkekorlátozások alá esik, azaz a mindenkori szabályzói környezetnek való megfelelés esetén konvertálható és utalható. Emiatt a kínai hatóságok a cégtől törvényi követelmények megfelelésére vonatkozó további igazolást kérhetnek az utalás végrehajtásához.

A CNH Kínán kívül szabadon átváltható és szabadon utalható. A CNH Kína területére utalása is korlátozás alá esik. Kereskedelmi szerződéshez kapcsolódóan Kínába utalt CNH-ból egy az egyben CNY lesz és ez igaz visszafelé is. Azonban, mivel különböző piacokról van szó a renminbi egy adott devizára történő váltása offshore (CNH) és onshore (CNY) renminbiből eltérő árfolyamon fog történni és a kamatozásuk is eltérő.

A jüan átutalásokkal kapcsolatban speciális feltételeknek kell megfelelni, a Kínai Népköztársaság területére történő átutalása korlátozások alá esik. Ebben az esetben a fizetési megbízás csak kereskedelemmel, tőke átutalással, valamint egyéb jövedelemmel kapcsolatban megengedett. Kína területén kívül a jüan átutalás szabadon, korlátozás nélkül teljesíthető.

Az ehhez tartozó jogcím kódokat a fizetési megbízáson a banki közlemény mezőben szükséges ügyfeleinknek megadni. Ennek hiányában nem tudjuk teljesíteni a megbízást. A jogcím kódok ügyfeleinknek a partnerétől szükséges bekérnie annak érdekében, hogy a megadott jogcím pontosan megfeleljen az adott fizetési megbízáshoz.

A fenti korlátozások alapján a kínai pénzügyi hatóságok megállíthatják és ellenőrizhetik az adott fizetési megbízást, annak jogcímét, illetve bekérhetik a kereskedelmi tranzakcióhoz kapcsolódó dokumentációkat, szerződéseket. Amennyiben a felek nem tudják bemutatni a fizetési megbízáshoz tartozó dokumentációt, illetve az nem támasztja alá az adott tranzakciót, a kínai pénzügyi hatóságok megtagadhatják a megbízás teljesítését.

jogcím kód (CNAPS II) definíció
GOD kereskedelemi áruk, import-exporthoz kapcsolódó pénzforgalom 
STR kereskedelmi szolgáltatások, import-exporthoz kapcsolódó pénzforgalom (biztosítás, utazás, kommunikációs szolgáltatások, licensz és szabadalmi díj, stb)
CTF tőke átutalással, kapcsolatos tranzakciók
OCA jótékonysági adomány, illetve egyéb jövedelmekkel kapcsolatos (profit nyereség, jutalom, osztalék, adófizetés, ösztöndíj)

Kérjük, keresse fel kapcsolattartóját vagy hívja a K&H Vállalati ügyfélszolgálatot