pénzforgalmi szolgáltatás kínai jüan (CNY) devizanemben

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2016. július 4-től kínáljuk kkv és vállalati ügyfeleink részére kínai jüan devizanemben (CNY) pénzforgalmi szolgáltatások teljesítését. 

mit kell tudni a kínai jüanhoz kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatásról?

A CNY a renminbi hivatalos ISO devizakódja.  A Kínán kívüli (offshore) számlán lévő renminbire a CNH devizakódot, míg a Kínában lévőre CNY (onshore) devizakódot használják az eltérő szabályozói környezet miatt.  Mégis, mivel a két devizakód mögött ugyanaz a deviza áll, a fizetési rendszerekben, kimutatásokban, nyilvántartásokban a CNY devizakód használatos. A CNH tehát nem egy külön deviza, hanem a renminbi offshore változata. Offshore területnek minősül többek között: Hong Kong, London, Szingapúr, Frankfurt.  A CNY a kínai állami intézmények felügyelete alá esik. Más devizára történő konverziója és Kína területén kívülre utalása tőkekorlátozások alá esik, azaz a mindenkori szabályzói környezetnek való megfelelés esetén konvertálható és utalható. Emiatt a kínai hatóságok a cégtől törvényi követelmények megfelelésére vonatkozó további igazolást kérhetnek az utalás végrehajtásához.

A CNH Kínán kívül szabadon átváltható és szabadon utalható. A CNH Kína területére utalása is korlátozás alá esik. Kereskedelmi szerződéshez kapcsolódóan Kínába utalt CNH-ból egy az egyben CNY lesz és ez igaz visszafelé is. Azonban, mivel különböző piacokról van szó a renminbi egy adott devizára történő váltása offshore (CNH) és onshore (CNY) renminbiből eltérő árfolyamon fog történni és a kamatozásuk is eltérő.

A jüan átutalásokkal kapcsolatban speciális feltételeknek kell megfelelni, a Kínai Népköztársaság területére történő átutalása korlátozások alá esik. Ebben az esetben a fizetési megbízás csak kereskedelemmel, tőke átutalással, valamint egyéb jövedelemmel kapcsolatban megengedett. Kína területén kívül a jüan átutalás szabadon, korlátozás nélkül teljesíthető.

Az ehhez tartozó jogcím kódokat a fizetési megbízáson a banki közlemény mezőben szükséges ügyfeleinknek megadni. Ennek hiányában nem tudjuk teljesíteni a megbízást. A jogcím kódok ügyfeleinknek a partnerétől szükséges bekérnie annak érdekében, hogy a megadott jogcím pontosan megfeleljen az adott fizetési megbízáshoz.

A fenti korlátozások alapján a kínai pénzügyi hatóságok megállíthatják és ellenőrizhetik az adott fizetési megbízást, annak jogcímét, illetve bekérhetik a kereskedelmi tranzakcióhoz kapcsolódó dokumentációkat, szerződéseket. Amennyiben a felek nem tudják bemutatni a fizetési megbízáshoz tartozó dokumentációt, illetve az nem támasztja alá az adott tranzakciót, a kínai pénzügyi hatóságok megtagadhatják a megbízás teljesítését.

jogcím kód (CNAPS II) definíció
GOD kereskedelemi áruk, import-exporthoz kapcsolódó pénzforgalom 
STR kereskedelmi szolgáltatások, import-exporthoz kapcsolódó pénzforgalom (biztosítás, utazás, kommunikációs szolgáltatások, licensz és szabadalmi díj, stb)
CTF tőke átutalással, kapcsolatos tranzakciók
OCA jótékonysági adomány, illetve egyéb jövedelmekkel kapcsolatos (profit nyereség, jutalom, osztalék, adófizetés, ösztöndíj)