miért kell vállalkozói (pénzforgalmi) bankszámlát nyitnod?

Társasvállalkozás (pl. Kft., Bt.) alapításakor törvényi előírás, hogy a vállalkozásnak ún. pénzforgalmi számlát, azaz vállalkozói bankszámlát kell nyitni az adószámának közlésétől  számított 15 napon belül.

Mit jelent a pénzforgalmi bankszámla?

A törvény szerint pénzforgalmi számla (vállalkozói számla) nyitására kötelezett adózó:

 • a belföldi jogi személyek (Kft., Bt., egyesület, alapítvány stb.) és
 • az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személy – ideértve az egyéni vállalkozót is

A jogalkotó célja, hogy a vállalkozások működése pénzügyi szempontból ellenőrizhetőbb legyen a hatóságok által, illetve, hogy csökkenjen a készpénzforgalom. Emiatt kell a vállalkozást terhelő fizetési kötelezettségeket, vagy az eladott áruk, szolgáltatásokból származó bevételeket pénzforgalmi bankszámlán bonyolítani.

Ha a cégalapítással kapcsolatban még bizonytalan vagy, olvasd el az üzletetide.hu oldalon blog cikkünket, melyben 4+1 hasznos tippben megmutatjuk, hogy mikre kell odafigyelned társasvállalkozás indításakor!

érdekel

milyen dokumentumok szükségesek a vállalkozói számlanyitáshoz?

Frissen alapított céged vállalkozói számlanyitásához szükség lesz:

 • a társasági szerződésre vagy az alapító okiratra, 
 • cégbírósági tanúsítványra, adó-, és KSH számmal ellátva. Ha nincs adószám a cégbírósági tanúsítványon, akkor külön be kell mutatnod az adóbejelentkezési lapot.
 • aláírási címpéldány vagy aláírás-minta a vezető tisztségviselő(k)-től, ill. a bankszámla felett rendelkezőktől

miért érdemes a K&H Banknál vállalkozói számlacsomagot nyitnod?

a K&H vállalkozói extra számlacsomagokkal havonta több ezer forintot is megtakaríthatsz

az akció keretein belül a K&H a számlanyitástól számított 12 hónapig nem számítja fel a vállalkozói extra számlacsomagok havidíját, így azok automatikusan tartalmazzák:a K&H forint pénzforgalmi bankszámla számlavezetési díját

 • elektronikus szolgáltatásainkat: a K&H vállalkozói e-bank-, K&H mobilbank-, mobiltárca szolgáltatásokat
 • elsőként megrendelt kedvezményes típusú vállalkozói bankkártya mindenkori éves díját
 • most akció keretében a készpénzbefizetés díja K&H ATM-en keresztül visszavonásig díjmentes
 • a vállalkozásod tervezett forgalmához illeszkedő, egyre növekvő kedvezményt tartalmazó számlacsomagok közül választhatsz: a K&H start extra-, dinamikus extra-, aktív extra számlacsomagokban, számlacsomagtól függően az első 5, 10, 20 adott havi periódusban teljesített elektronikus forint átutalási megbízás átutalási díjtól mentes

+1 érv:

Ha Számlázz.hu #profi vagy #digital szolgáltatáscsomagod van, akkor össze tudod kötni a K&H bankszámlád és a Számlázz.hu fiókodat, így egy felületen, azonnal látod a kifizetett számláidat és nem kell többé órákat töltened a banki tranzakciólistád böngészésével, ellenőrizve, hogy kifizették-e a számládat!

érdekel

Válaszd ki vállalkozásod forgalmához leginkább illeszkedő számlacsomagunkat, tervezd meg a várható bankköltségeket vállalkozói számlacsomag kalkulátorunk segítségével vagy kérj személyes tanácsadást kollégáinktól a hozzád legközelebbi K&H ügyfélpontban!

számlacsomag kalkulátor  időpontot foglalok

részletek

1. Vállalkozói számlacsomagok havidíj kedvezmény

*2023. január 2. – 2023. december 31-ig tartó akció keretében a vállalkozói számlacsomag havi díjának 100%-át elengedjük a számlanyitástól számított 6 hónapig. Az akció a 0 – 300 millió forint közötti éves nettó árbevételű vállalkozások, K&H Banknál történő első vállalkozói bankszámla nyitására terjed ki.

Az árbevétel feltétel ellenőrzését a Bank végzi a számlanyitás során:

 • Amennyiben a vállalkozás cégformája alapján az éves árbevétel adatok az OPTEN céginformációs adatbázisban elérhetőek, a Bank az árbevétel feltétel ellenőrzését ezen adatok alapján végzi.
 • Amennyiben nem érhető el ilyen adat az OPTEN céginformációs adatbázisban, abban az esetben az éves árbevétel ellenőrzése a vállalkozás által a számlanyitáshoz a Bank rendelkezésére bocsájtott utolsó lezárt üzleti év beszámolója alapján történik. Lezárt üzleti év hiányában a Bank az érvényesítéshez előírt ezen feltételt teljesítettnek tekinti.

A vállalkozói számlacsomagok havidíj kedvezmény bármelyik K&H személyes ügyfélpontban vagy online számlanyitás esetén az akciós termékoldalon elérhető kedvezményes számlanyitási linkre kattintva is érvényesíthető.

A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy a vállalkozói számla 2023. december 31-ig megnyitásra kerüljön.

Az akció keretében, a fenti kedvezménnyel nyitott számlák esetében a csomagváltás a számlanyitástól számított 12 hónapig nem engedélyezett.

Szerződéses feltételek, Hirdetmények

Üzletszabályzat
Vállalati ügyfelek részére nyújtott pénzforgalmi és betéti szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei
Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek
Elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei
K&H Mobilinfo szolgáltatás Általános Szerződési Feltételei
Hirdetmény vállalati ügyfelek részére

vállalkozói számlád igénylését online is elindíthatod!

Ha személyesen szeretnéd megnyitni kedvezményes K&H vállalkozói számlacsomagodat, kérj visszahívást kollégáinktól vagy foglalj időpontot a hozzád legközelebbi K&H ügyfélpontba a részletek egyeztetése céljából!

visszahívást kérek  időpontot foglalok


ha sorban állás nélkül, akár otthonodból szeretnéd elindítani vállalkozói számlád megnyitását, erre is lehetőséged van a K&H-nál!

A vállalkozói számlád igénylését online is elindíthatod, bejegyzés alatt álló céged esetén a cégbírósági nyilvántartásból elektronikus úton lekért, et3, es3 vagy dosszie formátumú bejegyzési kérelmet és cégbírósági tanúsítványt kell feltöltened a kh.hu oldalra vagy e-mail-ben is elküldheted banki tanácsadód részére. Miután az online igénylés folyamatát sikeresen befejezted, a bankszámla blokkolt státuszban nyílik meg, ezt követően az ügyfélazonosítás és szerződés aláírása miatt kell az ügyfélpontba menned és utána már aktívan használhatod vállalkozói számládat!

Az online folyamat során a fentieken felül, a következő adatokat, dokumentumokat is elő kell készítened:

 • a vállalkozás neve, adószáma, székhely cím
 • azonosító okmány(ok) (pl. személyi igazolvány, vezetői engedély), lakcímkártya(k) adatai
 • a vállalkozás képviseletére jogosult személy(ek), vállalkozás tényleges tulajdonosa(i), valamint a leendő bankkártya birtokos(ok) azonosításához szükséges személyi adatok
 • a fenti személyek azonosító okmánya(i) (pl. személyi igazolvány, vezetői engedély), lakcímkártya(k) adatai

elindítom az online igénylést  online számlanyitás videóhívásban e.v-knak

+1 K&H üzleti tipp!

Ha gazdasági társaság bejegyzési kérelméhez a törzstőke befizetésének igazolása szükséges, azt a K&H-nál díjmentesen intézheted! A törzstőke befizetéshez az alapító okiratra, a befizetendő törzstőke összegére, valamint a törzstőke befizetést teljesítő személy beazonosíthatóságát igazoló iratokra van szükség!

A termékfeltételekre vonatkozóan megjelenített tájékoztatás nem teljeskörű. A jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. Az akció részletes leírását, illetve feltételeit az ügyfélszerződés, a Vállalati ügyfelek részére nyújtott pénzforgalmi és betéti szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, a K&H mobilinfo szolgáltatás Általános Szerződési Feltételei, az Üzletszabályzat, az aktuális Hirdetmény vállalati ügyfelek részére, valamint a „Hirdetmény K&H Start Extra, Dinamikus Extra, Aktív Extra vállalkozói számlacsomag kedvezmény 0-300 millió forint éves nettó árbevételű, új banki ügyfél vállalkozásoknak, akik 2022. augusztus 31-ig a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adóztak és Számlázz.hu előfizetéssel rendelkeznek” tartalmazza, melyk megtekinthető a kh.hu internetes oldalon és a K&H Bank Zrt. ügyfélpontjaiban.