újabb lépés az alacsony karbonkibocsátású gazdaság felé

A pénzintézeteknek jelentős szerepe van a fenntarthatóságra való átállásban, hiszen saját működésükön kívül a lakosság és a vállalatok számára nyújtott hitelekkel és befektetési lehetőségekkel is előre mozdíthatják az alacsony karbonkibocsátású gazdaságot. A K&H fenntarthatósági hónappal is felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, az innovatív jövőhöz pedig digitális pénzügyi megoldásokkal is hozzájárul - derül ki a K&H Csoport 2022-es fenntarthatósági jelentéséből.

Az elmúlt egy évben a lakosságot és a vállalatokat is különösen foglalkoztatta az a kérdés, hogyan tudják mérsékelni energiafogyasztásukat, ez pedig nemcsak a rezsiszámlákat, de a környezet terhelését is csökkentheti. Ugyanakkor a fenntarthatóságra való átállás jelentős beruházásokat is igényel, amiben a bankok által kínált hitelek kulcsszerepet játszanak. „Meg vagyunk győződve arról, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez mindenkinek hozzá kell járulnia, ebben a pénzügyi szektor szerepét is kulcsfontosságúnak látjuk. Ennek megfelelően stratégiánk szerves részét képezik a fenntarthatósági és különösen az éghajlati célkitűzések. 2019-ben a K&H, a KBC Csoport tagjaként komoly vállalást tett a klímavédelem terén, hiszen az elsők között csatlakoztunk az ENSZ pénzügyi szervezeteket tömörítő CCCA (Collective Commitment To Climate Action) egyezményéhez. Ebben azt vállaltuk, hogy hitelezési portfolióinkat a Párizsi Egyezménnyel összhangban úgy alakítjuk át, hogy az tükrözze és finanszírozza az alacsony széndioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot. Ez szükséges ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2°C alatt tartsuk, törekedve a 1,5°C elérésre.” - mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

fenntartható finanszírozás

A K&H Csoport 2022-es fenntarthatósági jelentéséből kiderül, hogy a bankcsoport saját működésében is jelentős eredményeket ért el karbonlábnyoma csökkentésében, illetve olyan innovatív pénzügyi termékeket dolgozott ki, amelyek az ügyfelek számára is lehetővé teszik a klímacélok szerinti működést és életstílust. A Magyar Nemzeti Bank zöld tőkekövetelmény kedvezmény programjával összhangban a K&H a piacon elsőként vezetett be olyan zöld lakossági jelzáloghitelt, amit nemcsak új, hanem használt lakások esetén is igénybe lehet venni és egyszerre támogatja a fenntartható fejlődést, illetve alternatívát nyújt az elszabaduló rezsiszámlákra. Az elektromos autók elterjedését a K&H zöld autólízing segíti, amelyekre - a hibrid autókkal egyetemben - kedvező kötelező járműbiztosítás is köthető. Emellett a felelős befektetések is egyre népszerűbbek: a pénzintézetnél befektetett összes tőke 11,2 százaléka már a fenntarthatóbb jövőhöz járul hozzá.

homlokzati fények lekapcsolásával hívták fel a figyelmet a fenntarthatóságra

Tavaly a K&H egy külön hónapot is szentelt a fenntarthatóságnak, amikor több egyedülálló programmal hívta fel a figyelmet bolygónk védelmére. Szeptemberben 200 épületében lekapcsolta a külső homlokzati világítást, energiatakarékossági intézkedéseket vezetett be, valamint útjára indította a K&H hűsítő ligetek programot, amely keretében 100 oktatási intézményben összesen 555 fát és 1110 cserjét ültet el országszerte 2023 május végéig.

digitális asszisztens ad tanácsot

A környezetkímélő online bankolás egyre népszerűbb a K&H ügyfelei között: 88 százalékuk digitálisan aktív és havonta 3 millió alkalommal fizetnek érintésmentesen. Tavaly a bankszámlanyitások fele, a személyi kölcsönök igénylésének 100 százaléka online történt. A legújabb innovatív megoldás, a Kate névre keresztelt személyes digitális asszisztens pedig már több mint 154 ezer alkalommal adott tájékoztatást tavaly az érdeklődőknek.

egyenlő esélyekkel teljesedhetnek ki abban, amiben jók

A K&H nemcsak a társadalom, de munkavállalói számára is törekszik egy olyan környezet megteremtésére, ahol jól érzik magukat és hosszú távú karriert építhetnek. Szakmai, személyes, nyelvi készséget fejlesztő programok garantálják a fejlődést, az esélyegyenlőségre pedig kiemelten figyelnek felvételkor, az előléptetésekor, valamint a vezetők képzésénél is. Ennek köszönhetően a női vezetők aránya tavaly év végén 45% volt a bankcsoportnál.

A K&H Csoport 2022-es fenntarthatósági jelentése itt tekinthető meg.

  

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu