Magyarország is jól járhat

A világszerte elindított gazdaságélénkítő intézkedéseket felemásan kezelik a piacok és a járvány megoldását jelentő vakcinák esetében is csak a jót nézik a befektetők. A mostani helyzet szerint úgy tűnik, mintha a kockázatokkal nem törődnének - véli Kovács Mátyás, a K&H alapok kezelőjének portfóliómenedzsere. Ha az optimista forgatókönyv valósul meg jövőre, akkor Európa, a közép-kelet-európai régió és Magyarország is jól járhat részvénypiaci szempontból. 

Túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe világszerte a befektetők a mostani helyzet szerint. Szinte csak az egyik oldallal, nevezetesen a jó hírekkel, kedvező tényezőkkel foglalkoznak, nem nagyon veszik számításba a rizikófaktorokat - derül ki a K&H alapok kezelőjének legújabb elemzéséből, amely a következő időszakban várható részvénypiaci forgatókönyveket mutatja be. 

fittyet hánytak a kockázatokra?

A koronavírus-járvány megoldását jelentő vakcinák kifejlesztése egyre jobban áll, a legfrissebb hírek szerint már a jövő év elején megkezdődhetnek az oltások. A piaci befektetők magatartásából azonban az látszik, hogy nem veszik számításba a vakcinakérdés kockázatait. „Többek között azt, hogy az oltások eljuttatása a világ minden pontjára komoly logisztikai feladatot jelent és még nem látszik egész pontosan, hogy a tömeges oltások mikor kezdődhetnek el” - mondta Kovács Mátyás. Ez pedig kockázatot jelent a részvénypiaci hangulat szempontjából. A befektetők arra készülnek, hogy nagyjából a következő év második felében már minden visszakerül a régi kerékvágásba, emelkedő pályára kerül a gazdaság. „Erre azonban még nem lehet mérget venni, a vakcinaügyben azért még lehetnek ellátási problémák” - tette hozzá a szakember. 

Rizikót jelentenek a járvány kedvezőtlen hatásai miatt elindított, költségvetési és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedések is. „Mégpedig azért, mert a befektetők felemásan állnak ezekhez. A visszaesés miatt szükség volt ezekre a támogató intézkedésekre, amelyek leegyszerűsítve részben azt jelentették, hogy extra pénz került a piacokra, amely kedvezett az árfolyamoknak. A piaci szereplők úgy látják, ha újabb visszaesés lesz, akkor költségvetési oldalról és jegybanki oldalról az államoknak még nagyobb élénkítést, azaz nagyobb stimulust kell végrehajtaniuk. Ha azonban tényleg elindul a gazdaság, akkor is igényt tartanak ezekre a mostani szinten. Szinte nem is gondolnak arra, ha a gazdaság felélénkül, akkor a gazdaságserkentő lépésekből világszerte  visszavehetnek a döntéshozók, ami a részvénypiaci teljesítményre kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Ez pedig szintén kockázatot jelent” - mondta Kovács Mátyás. 

kilátások? inkább kedvezőek

Tehát akadnak kockázatok, az viszont kétségtelen, hogy jelenleg is derűlátó a hangulat és több olyan tényező van, amelyek alapján jó befektetési terep marad a globális részvénypiac. Például az, hogy a Brexit kockázatot kezdik kiárazni a piaci szereplők. Még fontosabb, hogy megszületett a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, valamint az új amerikai elnök, Joe Biden kiszámíthatóbbá teheti a gazdaságpolitikát és a reálgazdasági folyamatokat.  Mindezek a globális gazdaság mellett az európai és a feltörekvő piacok, így a magyar gazdaság számára is kedvező hatások. „Ha nem lesz komolyabb sokkhatás a következő hónapokban, akkor az európai gazdaság, ezen belül a régió, így Magyarország részvénypiacai is vonzó terepet jelenthetnek” - fogalmazott a szakértő. 

Megtakarítási szempontból a részvénypiacokon lehet az átlagosnál nagyobb nyereségre szert tenni, mivel továbbra is alacsony a kamat- és a hozamkörnyezet. A már említett kockázati faktorok mellett persze indokolt az óvatosság.

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül befektetési tanácsadásnak. Az alapok részletes leírását és befektetési politikáját az adott alap Tájékoztatója és a Kezelési Szabályzata tartalmazzák, melyek elérhetők magyar nyelven a K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a www.khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alapok Kiemelt Befektetői Információi/Kiemelt információkat tartalmazó dokumentuma felől mely az alapok alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagukban azonban nem adnak teljes körű leírást az alapokról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra! A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a Vezető Forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegyek hozama - kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem - kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg, továbbá az adószabályok a jövőben változhatnak, ideértve új adónemek bevezetését is. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az alapokat a KBC Asset Management NV Magyarországi Fióktelepe - a K&H alapok kezelője kezeli, amely a PSZÁF - III/100.058/2002. és az MNB H-EN-III-70/2014 számú engedélye alapján gyakorolja tevékenységét. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. tevékenységi engedélyének száma engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu