A gyakornoki időszak

első bepillantás a kulisszák mögé

Minden vállalatnál fontos, hogy motivált, lelkes, szakmájukban kimagasló tudású emberekből álljon a munkatársi gárdája. A tapasztalat azonban nem terem magától, és van a karrierútnak egy olyan szakasza, amelyet sokszor „kötelező rosszként” élnek meg – ez pedig a gyakornoki korszak.

Nem feltétlenül születik az ember jó tárgyalókészséggel, vagy kimagasló ügyfélkezelési rutinnal. Ezeket a készségeket - legyen a felsőoktatási intézmény bármennyire is jó - tankönyvekből nem lehet megtanulni.

Saját gyakornokainkat kérdeztük élményeikről, tapasztalataikról.

Nikolettet elmondása szerint alapvetően nem vonzotta a pénzügyi vonal, és az iskolapadból nem választott volna bankot munkahelyként, azonban a véletlen úgy hozta, hogy Sávainé Ábel Anitával, a Képzés és fejlesztés főosztály vezetőjével dolgozott együtt egy főiskolai projekt kapcsán.

„Szerintem sokan azt hiszik, hogy egy bank csak a pénzügyről és számokról szól, és elfelejtik, hogy nagyon sok támogató terület dolgozik a fiókok mögött. Erre én sem gondoltam, amikor szakmai gyakorlatot kerestem, de nagyon örülök, hogy kapcsolatba kerültem Anitával, mert találkozásunk után jelentkeztem is a K&H Képzési főosztályára gyakornoknak.”

Mindez olyan jól sült el, hogy a kötelező 15, a Humánpolitikai igazgatóságon eltöltött hete után még további 6 hétre visszajött.

„Sok fontos projektbe bevontak, részt vehettem megbeszéléseken és előadásokon is. Teljes értékű kollégaként kezeltek az első perctől fogva.”

Végezetül, egy tanács tőle azoknak, akik előtt még ott áll kötelező gyakornoki idejük:

„Szerintem fő a nyitottság, mert a szervezet méretéből és kultúrájából adódóan bárki megtalálhatja a helyét.”

Gyakornoki pozíciónkról részletek itt:

https://www.kh.hu/csoport/sajto/-/sajtohir/a-gyakornoki-idoszak-okos-hirek