zöld jelzáloglevéllel erősít a K&H

a fenntarthatósági szempontok a jelzáloglevél kibocsátások esetében is egyre hangsúlyosabbá válnak

A K&H kibocsátotta első, 15 milliárd forintos zöld jelzáloglevelét.  A K&H célja, hogy a jövőben újabb zöld jelzáloglevelekkel jelenjen meg a piacon, a beérkező forrást pedig olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítsa, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek a szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.

Sikeres aukciót tartott a K&H 2022. április 25-én a Budapesti Értéktőzsdén: a hitelintézet első, 2032-ben lejáró zöld jelzáloglevelét bocsátotta ki 15 milliárd forint névértéken. A K&H a kibocsátást összehangolta a Magyar Nemzeti Bank zöld jelzáloglevél-vásárlási programjával, megfelelve nemzetközileg széles körben elfogadott elvárásoknak is (ICMA Zöld Kötvények Elvei).

A K&H fontosnak tartja, hogy a fenntarthatósági szempontok a jelzáloglevél kibocsátások esetében is egyre hangsúlyosabbá váljanak. A K&H célja, hogy a továbbiakban is folyamatosan bocsásson ki zöld jelzálogleveleket, igazodva a jegybank által támasztott szigorúbb követelményekhez is. A K&H a kibocsátott jelzáloglevélből befolyó forrást olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítja, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek az MNB, valamint a nemzetközi sztenderdek által elvárt szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.

„A zöld jelzáloglevél kibocsátása is hozzájárulhat, hogy a magyarországi lakásállomány energiahatékonyabb, fenntarthatóbb legyen. A K&H Csoport elkötelezett a klímasemlegesség, a fenntarthatóság iránt. Arra törekszik, hogy működésének környezetre gyakorolt káros hatásait korlátozza, a társadalomra gyakorolt pozitív hatását növelje és kiemelt szerepet vállaljon a felelős magatartás ösztönzésében mind az ügyfelei, mind pedig a munkatársai között.” - mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője.

egyre népszerűbbek a felelős befektetések

A zöld jelzáloglevél kibocsátása mellett a K&H kifejezetten a fenntarthatóságot szem előtt tartó lakossági befektetéseket is kínál. Az úgynevezett fenntartható fejlődés befektetési alapok célja, hogy könnyen elérhető, társadalmilag felelős befektetéseket tegyen elérhetővé. Ezek az alapok például a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vagy a fenntarthatóságot más módon támogató cégek részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyek megfelelnek a környezetre, a társadalomra és a vállalat-irányítási rendszerekre vonatkozó szigorú kiválasztási kritériumnak. A pénzintézetnél társadalmilag felelős befektetések (SRI) értéke 2021-ben megnégyszereződött és elérte a 60 milliárd forintot. Nemrég bővült a paletta, és elindult el a K&H fenntartható fejlődés iram befektetési alap folyamatos forgalmazása is.

 

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu