zéró kamatkörnyezet örökre?

Az EKB továbbra is kitart a zéró kamatpolitika mellett, így a befektetőknek akár még évekig szembe kell nézniük az extrém alacsony kamatokkal és kötvénypiaci hozamokkal. Megtakarítóként ez azt jelenti, hogy a következő években a betétekkel és kötvényekkel nem lehet érdemi reálhozamot elérni, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően mozdulni kell a részvények és nyersanyagok irányába – javasolja a K&H. 

A legfrissebb inflációs mutatók ismét felerősítették az Európa „japánizálódásával” kapcsolatos félelmeket – azaz hogy sem inflációra, sem növekedésre nem számíthatunk tartósan –, hiszen a fő és a maginflációs adatok nemcsak alulmúlják a várakozásokat, de az első negyedév élénkülését követően újból visszafordulást mutatnak.

zéró infláció

A Fed kamatemelései nyomán ugyan fokozódott a várakozás az Európai Központi Bank szigorításával kapcsolatban, ez azonban egyelőre kevés az EKB számára. Egyelőre még a kötvényvásárlási program kivezetésével kapcsolatban sem tisztult a kép, nemhogy kamatemelésbe kezdene. Ennek fő oka pedig az, hogy az infláció felpörgetése kulcsfontosságú lenne az európai gazdaságok számára, nem csak az egészséges gazdasági növekedés, de az adósságcsapdából való kikecmergés miatt is. Hiszen az EKB-nak továbbra is célja az Európa-szerte magas államadósságok elinflálása, amit azt jelenti, hogy az infláció magasabb kell, hogy legyen, mint a kötvénypiaci hozamszintek” – hívta fel a figyelmet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

zéró kamat

Az EKB legfrissebb előrejelzésében a növekedési várakozását javította (2018-ra 1,7%-ról 1,8%-ra), viszont az inflációs előrejelzését lefelé módosította (1,6%-ról 1,3%-ra). Ez továbbra is arra utal, hogy csak sokára és nagyon lassan indul el a kamatszintek „normalizálódása” Európában, akár évekig fennmaradhat az extrém alacsony kamat- és hozamkörnyezet, amivel a befektetőknek is szembe kell nézniük. „A tartósan alacsony eurózónás kamatkörnyezet a Magyar Nemzeti Bank számára is lehetőséget ad arra, hogy akár középtávon fenntartsa a rekord alacsony kamatszintet, annak ellenére is, hogy nálunk már látványosan megindult az infláció növekedése. Megtakarítóként ez azt jelenti, hogy a betétekkel és kötvényekkel továbbra sem lehet érdemi reálhozamot elérni a következő években, ehhez egyéni kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően kockáztatni kell és mozdulni a részvények és nyersanyagok irányába” – hangsúlyozta ki a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2017. I. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 940 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 778 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 162 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu