K&H: van még mit pótolniuk a külföldi pihenésre készülő magyaroknak

a határon túli utazást tervező 30-59 évesek közel 70 százaléka nyárra időzíti a pihenést

Bár a járványhatás lassan kezd kikopni a turizmusból, azért a külföldi utazásokat nézve bőven van mit behozni a pandémia előtti szinthez képest - derül ki a K&H összeállításából. A pénzintézet idei első negyedévben készített felméréséből az derül ki, hogy a 30-59 éves korosztály legalább ötnapos külföldi utazást tervező tagjainak 68 százaléka nyáron utazna. A KSH adatai szerint a múlt év második és harmadik negyedévében 4,2 millió alkalommal utaztak több napra külföldre a magyarok, szemben a 2019 hasonló időszakára jutó 5,5 millió utazással.

Bár a turizmus elindult a járvány utáni mélypont utáni emelkedőn, még közel sincs olyan jó formában, mint a járvány előtt. Ebben szerepet játszhat az is, hogy az árak emelkedése miatt a reálbérek negatív tartományba kerültek, így csökkent a magyarok vásárlóereje

25 százalékos lemaradásban a turisták

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összeállításából kiderül, hogy 2022-ben, a nyári hónapokat is magában foglaló második és harmadik negyedévben a magyarok közel 4,2 millió alkalommal voltak többnapos külföldi utazáson, ami 25 százalékkal maradt el 2019 azonos időszakától. Az még kérdés, hogy az idei idegenforgalmi szezonban a csökkenő vásárlóerő mennyire fogja vissza a magyarok utazási kedvét: egyes hírek szerint 40%-kal kevesebb eddig a vendég a magyar tenger partján.

A K&H első negyedévben ismétlődő jelleggel végzett kutatása szerint a 30-59 évesek hatoda tervez legalább ötnapos külföldi utazást az idén. A tavalyi évhez hasonlóan nagy többségük - 69 százalékuk - elsősorban a nyári hónapokban utazna külföldre. Emellett 9 százalékuk már az első negyedévben is letudta ezt az utazást, míg 10, illetve 12 százalékuk a harmadik vagy a negyedik negyedévben kerít sort rá, esetleg ismételten is.

topkárok 2022-ben

A K&H szakértői azt tanácsolják, hogy minden külföldi utazáskor érdemes utasbiztosítást kötni. A biztosítási díj ugyanis nagyon alacsony ahhoz az összeghez képest, ami egy külföldi káresemény esetén felmerülhet.

A pénzintézet adatai szerint az elmúlt öt évben a nyári utasbiztosítási káresemények között a leggyakoribbak a balesetek, betegségek és az ezekkel kapcsolatos betegszállítások voltak. Az is látszik az adatokból, hogy tavaly nyáron - azaz a június-augusztusban - történt összes kárkifizetés 70 százaléka a magyarok legnépszerűbb vakációs úticéljai közül a spanyolországi, a horvátországi és görögországi káreseményekhez köthető.

          

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu