Valóban egyszerűbben lehet hozzájutni az uniós forrásokhoz?

„A márciustól megújított pályázati struktúra eredményeként idén kis mértékben javulni tudott a hazai kkv-k pályázati hajlandósága. A pozitív tendencia egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több cégvezető véli kevésbé nehéznek a pályázati források elérhetőségét, másrészt ismét növekedni tudott az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya. Az igénybe vehető pályázati lehetőségekről továbbra is a pályázati tanácsadó cégeken, valamint az interneten hozzáférhető információkon keresztül kapnak a legtöbb segítséget a vállalkozások” – mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„A legutóbbi kkv kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy az Új Széchenyi Terv keretében márciustól megújult, és egyszerűbbé vált pályázati rendszert egyre pozitívabban értékelik a kkv-k. Habár a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások idei harmadik negyedévi pályázati hajlandósága még mindig elmarad a tavalyi eredményektől, az év elejéhez képest mindenképpen javuló tendencia figyelhető meg. Öröm az ürömben, hogy bár az új pályázati struktúra főként a mikro- és kisvállalkozások pályázati terheinek csökkentését szolgálná, leginkább a középvállalatok látják úgy, hogy a pályázati adminisztráció egyszerűsítése könnyebbé tette az uniós források elérhetőségének. A 300 millió forint éves árbevételt meghaladó középvállalatok esetében 41%-ról 20%-ra csökkent azoknak az aránya, akik nehéznek ítélik az uniós források elérhetőségét. A kisvállalkozások esetében ez az arány 43%-ról 35%-ra, a mikrocégek esetében pedig 43%-ról csupán 40%-ra mérséklődött az elmúlt egy évben” – magyarázta a szakember.
„Az október végétől a programban résztvevő kereskedelmi bankoknál, így a K&H-nál is elérhető Kombinált Hitel Garanciával (KHG) konstrukció éppen a kisebb, kevésbé tőkeerős vállalkozások pályázati részvételét javíthatja, mivel a program keretében a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) pályázatain elnyert vissza nem térítendő pályázati forráshoz biztosít kedvezményes kereskedelmi banki hitelt, hitelgarancia mellett” – mondta el Németh László.
Az újraindult pályázatoknak köszönhetően a kkv-k által benyújtott pályázatok átlagos száma kis mértékben növekedni tudott, jelenleg ez az arány 0,77 pályázat vállalkozásonként. Legmagasabb arányban az agrárcégek nyújtottak be uniós pályázatot (1,75), míg a kkv-kon belül a kereskedelmi szektorban a legkisebb az egy vállalkozásra eső pályázatok aránya (0,41).

A kkv-k számára a pályázatokról való informálódás legfontosabb forrását továbbra is a pályázati tanácsadó cégek jelentik, mivel a cégek mintegy fele elsősorban hozzájuk fordul tájékoztatásért. Szerepük különösen a kisvállalatok esetében kiemelkedő. Az uniós pályázati lehetőségekről a vállalkozások 65%-a az interneten keresztül értesül, míg személyesen 36%-uk, szaklapokból pedig 29%-uk tájékozódik.

K&H kkv bizalmi index kutatás

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a K&H kkv bizalmi index kutatást. A mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett, országosan reprezentatív felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét.
A K&H kkv bizalmi indexet meghatározó részindexek: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bank, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok.
Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2011. szeptember 1-13. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a pályázati tanácsadás szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 440 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118, 30/221-3611
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu