negyedmillió egyetemi hallgató életét könnyítheti meg a Unipie online könyvtára

Egyetemisták számára dolgozott ki egyedülálló digitális könyvtárat a Start it @K&H inkubátorprogramban fejlődő Unipie. Az alkalmazás sajátossága, hogy egyetlen rendszerben teszi elérhetővé a jegyzeteket és a tankönyveket, egyszerre több tudományterületről, melyek a platformon belül ki is jegyzetelhetőek. Az applikációra most különösen nagy szükség van, hiszen a jelenleg érvényben lévő kormányzati intézkedések hatására, több mint 250 ezer felsőoktatásban részt vevő hallgató tanul online formában.

Több mint negyedmillió felsőoktatásban tanuló diák életét teheti egyszerűbbé a Start it @K&H inkubátorban fejlődő Unipie csapat fejlesztése. Az egyetemisták és a kiadók igényeire szabott, bárki számára elérhető online könyvtár egy olyan platform, ahol több tudományterület tankönyvei és jegyzetei érhetőek el egy helyen és jegyzetelhetőek ki olvasás közben, így könnyebbé téve a tananyag feldolgozását. A tanulás megkönnyítése mellett az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a diákok a fénymásolatok helyett, könnyedén, jó minőségben és legálisan férjenek hozzá az anyagokhoz, ami az intézmények és a kiadók számára is plusz bevételi forrást jelenthet. „A Unipie ötletét személyes szükség hívta elő, hiszen a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy hallgatóként sokszor mennyire nehéz hozzáférni a kötelező és az ajánlott olvasmányokhoz. A fejlesztéssel ezért két célt szerettünk volna elérni: egyrészt értéket teremteni a fiatalok számára, másrészt a tankönyvpiacot átláthatóbbá tenni azáltal, hogy a jogdíjköteles könyveket a törvényeknek megfelelően tesszük elérhetővé. Bár digitális könyvtár már létezik Magyarországon, a mi applikációnk abban egyedülálló, hogy egyszerre több hazai kiadó és egyetem tankönyvei és jegyzetei számos tudományterületről, egyetlen felületen érhetőek el általa” - foglalta össze gondolatait Pozsgai Brigitte, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő Unipie alapítója.

Az Unipie rendszerében jelenleg több mint 600 könyv található főleg történelmi és kommunikációs témákban, de hamarosan érkeznek jogi, gazdasági és pszichológiai anyagok is. 

a jövő kihívása: jobb vizuális élmény és szélesebb körű elérhetőség 

A startup az elérhető olvasmányok körének bővítése mellett számos egyéb fejlesztési és terjeszkedési lehetőségen is dolgozik. Ezek egyike a jegyzet funkció fejlesztése, amivel jelenleg szöveges feljegyzéseket lehet készíteni, a közeljövőben viszont az alapvető formázási lehetőségeken túl már ábrákkal, grafikonokkal is ki lehet majd egészíteni a szöveget, így a rendszer egy komplett házidolgozat megírására is alkalmas lesz. Emellett hamarosan egy új, informatív landing oldal válik elérhetővé, amelyen keresztül tudományágakra lebontva lehet majd megjeleníteni az adatbázisban lévő könyvek listáját. „A fejlesztési tervek mellett az is célunk, hogy a felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé tegyük az applikációt, hogy a hallgatók automatikusan hozzáférhessenek a digitális könyvtárhoz, az egyetemi előfizetésnek köszönhetően. Távlati terveink között pedig az szerepel, hogy a nagyobb vizualitást igénylő tudományágak esetében – gondoljunk például az orvosi képzésre – az ábrák könnyebb átláthatóságát VR, vagyis a virtuális valóság technológiával segítsük. Ezzel a megoldással a külföldi felsőoktatási piacot is szeretnénk meghódítani” – tette hozzá Pozsgai Brigitte

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu