újra éledezik a kkv-k beruházási kedve

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60%-a tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több mint 80%-uk gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések vannak az élen, de a kkv-k egy jelentős része tervezi a gépek, berendezések korszerűsítését is – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A múlt negyedévi visszaesést követően újra emelkedett a beruházást tervező vállalkozások aránya, jelenleg 60%-uk készül fejleszteni. „A 4 százalékpontos növekedés mindenképpen örvendetes, de azt is látni kell, hogy közel két éve nem sikerül tartósan előre mozdulni az 58-60%-os sávtól. A Növekedési Hitelprogram meghosszabbítása, ha nagy kiugrást nem is fog eredményezni, ahhoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a jelenlegi szint fennmaradjon” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.   „A kkv-k legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek (31%). A gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék jelentősen, 20-ról 26%-ra nőtt, a gépjárműpark korszerűsítésében pedig majd minden ötödik cég (19%) gondolkozik” – részletezte az eredményeket Németh László.

nagyobb cég, több beruházás

A cégmérettel párhuzamosan a beruházási hajlandóság is nő. Míg a mikrovállalkozások több mint fele (54%), és a kisvállalkozások közel kétharmada (64%) készül fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál jelenleg tízből nyolc (81%) tervez valamilyen korszerűsítést, ami 13 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A mikro- és középvállalkozások az informatikai beruházásokra, a kisvállalkozások viszont a gépek, berendezések fejlesztésére koncentrálnak. 

A tervezett beruházásokat illetően nagyon hasonlóan vélekednek az egyes szektorok. Az ipari (64%) cégek átlag felett, a mezőgazdasági, valamint a kereskedelmi és a szolgáltató cégek pedig az átlaggal közel azonos arányban (61%, illetve 59%) gondolkodnak fejlesztésben. Mind a négy szektor elsősorban IT beruházásokra készül a következő egy évben. 

„A legutóbbi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is inkább a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik bővítésére. Ez az arány 33%, ami nem jelent változást az előző negyedévhez képest. Azonban a fejlesztést normál esetben nem tervező cégeknél jelentősen, 15-ről 23%-ra nőtt azon cégek aránya, akik kedvezményes hitelfeltételek esetén új fejlesztésbe kezdenének, ami az elmúlt két év legmagasabb értéke” – mondta el a szakember. Ugyanakkor az eredeti és a kedvező hitel esetén fennálló beruházási szándék is a legszorosabb összefüggést az árbevétel növekedési várakozásokkal mutatja.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. szeptember 2. és szeptember 15. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): -32,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 24,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu