újabb tőkekivonási hullám jöhet

K&H befektetési monitor – 2018 3. negyedév befektetési ajánlás

Az elmúlt egy-két hónapban a befektetők látványos kockázatkerülése figyelhető meg a feltörekvő piacokkal szemben, ami se a részvény, se a kötvénypiacokat nem kímélte. A kereskedelmi háború okozta bizonytalanság és a jegybanki támogatás csökkenése miatt újabb tőkekivonási hullám jöhet még, ezért a K&H befektetési szakemberei a következő hónapokban a feltörekvő piacokkal szemben a fejlett tőzsdéket javasolják befektetésre. 

részvénypiac: a fejlett tőzsdék felfelé, a feltörekvők lefelé vették az irányt

A feltörekvő piacokról sok tőkét vontak ki a befektetők az elmúlt hónapokban: miközben a fejlett tőzsdék oldalaztak, addig a feltörekvő piacok 8%-kal, a BUX pedig 7%-kal esett vissza az év első felében. Így a korábban húzóerőnek számító feltörekvő részvényekkel szemben most egyértelműen a fejlett piacok a nyerők. Sőt, a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság és a jegybanki likviditás szűkülése miatt bármikor jöhet újabb eladási hullám, ami főként a feltörekvő tőzsdéket sújtja, így a következő néhány hónapban is érdemes a stabil alapokkal rendelkező fejlett tőzsdékre koncentrálni. „A magyar tőzsde esetében rég láttunk olyat, hogy egyszámjegyű volt az értékeltség (P/E mutató), ráadásul úgy, hogy az itthoni makrogazdasági mutatók kedvezőek. A hazai papírok ezért nemzetközi és régiós viszonylatban egyaránt olcsónak tekinthetők” - tájékoztatott Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

kötvénypiac: folytatódik a tőkekivonás

A Fed kamatemeléssel párhuzamosan az amerikai tízéves kötvényhozam továbbra is 3% közelében ingadozik, miközben az európai kötvényhozamok továbbra is nagyon nyomottak az EKB kötvényvásárlási program év végi befejezésének híre ellenére is. Habár az európai központi bank támogatása rövid távon még nem csökken, a tízéves német kötvényhozam mindössze 0,3% közelében van, ami gyakorlatilag azt tükrözi, hogy növekedés és infláció nélküli környezetet várnak a befektetők. A feltörekvő kötvénypiacok elmozdulása alól a hazai kötvénypiac sem tudta kivonni magát, és közel 5%-ot esett év eleje óta. Az év második felére előre tekintve az élénkülő infláció és a csökkenő jegybanki támogatás miatt a kötvényeket továbbra is érdemes alulsúlyozni a portfólióban.  

devizapiac

A forint az elmúlt hetekben látványos, év elejéhez képest 5%-os gyengülést produkált. A mélypont után a nemzetközi hangulat javulásának köszönhetően ismét 320-hoz közelít az EUR/HUF árfolyam, ami azért különösen jó hír a befektetőknek, mert a tartósan 330 fölötti árfolyam esetén már félő, hogy az infláció átlépi az MNB által meghatározott 3%-os célt, de akár még a 4%-os toleranciahatárt is elérheti. Ez pedig drasztikusan érintené a befektetések reálhozamát. Bár egy jegybanki alapkamat emelés nehezítené a forint elleni spekulációt, és az inflációs várakozásokra is kedvezően hatna, egyelőre ez nem várható az MNB részéről, igaz, a jegybank is egyre inkább az óvatosságra hívja fel a figyelmet. Az EUR/HUF esetében a folytatásban a 320-325 körüli sávot valószínűsítjük.

Az EUR/USD viszonylatában egyelőre hiába várjuk az uniós fizetőeszköz erősödését, hiszen a Fed szeptemberben várható és decemberre is valószínűsített kamatemeléséhez képest az EKB továbbra sem tervez ilyen lépéseket, így a kamatolló egyre szélesebbé nyílik. Emellett az uniós növekedési kilátások is romlottak, hiszen a kereskedelmi háború bizonytalanságban tartja az európai vállalati szektort.

nyersanyagpiac

A kiegyensúlyozott befektetéshez jó, ha van a portfóliónkban nyersanyag befektetés, habár nem feltétlenül a mostani szinteken érdemes beszállni. Év eleje óta ugyanis az energiaszektor 10%-os emelkedése mellett az ipari fémek 10%-ot, a nemesfémek 5%-ot estek. Ez utóbbiak esetében továbbra sem várunk jelentős felfutást, mivel az amerikai kötvényekkel akár már 2-3%-os hozamot is elérhetnek a kockázatkerülő befektetők, így inkább azt választják az aranybefektetéssel szemben. A nyersolaj esetében az OPEC tagállamok és az USA is növelte a kitermelést, a kínálat azonban még mindig nem éri el a piac jelenlegi igényét, ami árfelhajtó hatással bírhat. Emellett azonban a jegybanki szigorítások hatására mérséklődő növekedési kilátások visszafoghatják a keresleti oldalt. A következő hónapokban ezért egy 10 dolláros sávban felfelé és lefelé sem zárható ki a WTI hordónkénti árának elmozdulása.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu