új kihívás az országnak: maradj otthon boldogan

Bár senki nem kérdőjelezheti meg a fertőzésveszély elkerülése érdekében hozott intézkedések szükségszerűségét, a hosszú távú bezártságnak komoly pszichológiai hatásai lehetnek, a félelemtől az alvászavaron át a depresszióig. A K&H mozdulj! program az egészséges életmód támogatójaként ezért a testi fittség mellett a mentális egészség megőrzése hívja fel a figyelmet.

Az elmúlt napokban nem győzték hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy aki csak teheti, maradjon az otthonában, és kerülje a társas érintkezést, hiszen ez a legjobb módja, hogy megőrizzük egészségünket. „A szabadság, az utazás, a társas kapcsolatok, a szórakozás mind-mind az emberi lét alapvető szükségletei. Most tehát nem csak a vírust kell legyőzni, hanem saját ösztöneinket is, ami hosszabb távon komoly stresszt, szorongást vagy akár depressziót is okozhat. Azok a felnőttek és gyerekek is komoly mentális terhelésnek vannak kitéve, akik most az otthonukba kényszerültek hetekre vagy talán hónapokra. Érdemes tehát felismernünk és tudatosan kezelnünk a lehetséges stresszhelyzeteket, amiket a bezártság okozhat” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

bizonytalanság leküzdése

Az egészségünk, a munkahelyünk megőrzése, a nagyszülők és gyerekek ellátása, az élelmiszerek, az alapvető háztartási cikkek vagy akár a gyógyszerek beszerzése mind-mind aggodalmat kelthet bennünk, sőt, akár irreális félelmeket, pánikot is okozhat. Ajánlatos ezért egy jól belátható, maximum egy-kéthetes időtávra koncentrálni, amit valóban tervezni tudunk, és azt tudatosítani magunkban, hogy kezelni tudjuk a helyzetet.

családi és párkapcsolati konfliktusok kezelése

Mindig is arra vágytunk, hogy több időt tölthessünk a párunkkal, gyermekünkkel, szeretteinkkel? Az, hogy most a család minden tagja nonstop együtt van, mégis egy merőben új élményt jelent. Ráadásul a munka, a pihenés, valamint a szórakozás is ugyanott történik. Szánjunk ezért időt arra, hogy átbeszéljük, kinek, mikor, mire van szüksége, és egymás igényeihez igazodóan használjuk a családi életteret.

munka-magánélet egyensúly megtartása

A munkahelyi feladatok folyamatos távoli elvégzése még a korábban home office-t alkalmazó cégek és munkatársak számára is kihívást jelent. A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a napi munkarend felborulásával könnyen beleeshetünk a kiégés csapdájába. Érdemes ezért szigorú szabályokat felállítani a munkaidőre vonatkozóan, és fokozottan figyeljünk a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése, az offline lét, a szabadidő meglétére. A hosszabb távú tervek helyett pedig itt is érdemes rövidebb távra tervezni, így elkerüljük a folyamatos változtatásokat, és nem növeljük magunkban sem a bizonytalanság érzését.

negatív szokások helyett lehetőségeket keressünk

Az új helyzet, a bizonytalanság, a félelem vagy akár az unalom sok esetben a káros szokások, szenvedélyek felerősödéséhez vezethet, ami jelenthet túlzott evést, dohányzást vagy alkoholfogyasztást is. Nézzünk vissza az elmúlt két hétre, tudatosítsuk, hogy mi okozott számunkra nehézséget, és azt hogyan oldottuk meg. Amennyiben valamilyen káros szokást látunk erősödni, most még idejében meg tudjuk állítani, és helyette legyünk nyitottak az új, pozitív megoldásokra.

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • info@lwp.hu
  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520