új év, új fogadalmak vajon hányan akarnak idén jobban figyelni a pénzügyeikre?

Sokan tesznek év elején fogadalmat: van, aki mindenképpen le akar fogyni, más azt tűzi ki célul, hogy kevesebbet fog dolgozni és több időt tölt a családjával. Vajon hányan fogadják meg, hogy januártól tudatosabban tervezik a pénzügyeiket? Egy ilyen fogadalomból az egész család profitál – állítja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Év elején bevett szokás fogadalmat tenni, kitűzni egy célt, amit mindenképp meg akarunk valósítani az adott évben. Gyakori fogadalmak közé tartoznak a fogyással, utazással, munkával, tanulással kapcsolatos vágyak: idén mindenképpen lefogyok, kevesebbet fogok dolgozni, hogy több idő jusson a családomra, mindenképpen lediplomázok, mindenképpen eljutok Thaiföldre. Vajon hányan fogadják meg, hogy ezentúl tudatosabban tervezik meg pénzügyeiket?

Egy ilyen fogadalomból az egész család profitál, állítja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője. „Sokan sajnos megfelelő bérezés mellett is ad hoc módon élnek, hó elején megkapják a fizetésüket, megveszik, amire éppen szükségük van, majd a hó vége felé közeledve derül ki, hogy épp kifutnak-e a költségkeretből vagy valamennyit meg tudnak spórolni. Kis odafigyeléssel azonban könnyen megtervezhetjük egész évi költségvetésünket, előre számolhatunk a nagyobb kiadásokkal. Jó, ha a család a pénzügyeket a gyerekekkel együtt átbeszéli, így a kicsik is minél előbb elsajátítják a tudatos pénzügyi tervezés szabályait” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, a vetélkedő zsűritagja.

A Bank szerint év elején érdemes az előző év mérlegét átnézve megtervezni, mennyit kell félretenni a rezsire, mennyit szokott a család egy hónapban élelmiszerre, ruhára, benzinre vagy szórakozásra költeni. Mik a rendszeres havi kiadások, mik a negyedéves vagy féléves befizetések, amikkel egész évre előre lehet tervezni. Tudunk-e valamekkora összeget félretenni a váratlan kiadásokra vagy a nyaralásra.

Érdemes az egész családnak megbeszélnie év elején, ki mit tervez az adott évre: ki szeretne nyelvet tanulni, valamilyen tanfolyamra járni, előfizetni egy kiadványra, lecserélni egy konyhai eszközt vagy a családi autót. Így a prioritásokat is könnyebb felállítani, mi az, ami az egész család javát szolgálja, ezért a legfontosabb cél, és mi az, amit egyvalaki szeretne ugyan, de ha még sincs rá pénz, akkor le tud róla mondani. A költségvetést időről időre, például negyedévente felül kell vizsgálni, ha szükséges, újratervezni.

„A K&H Bank számára kiemelten fontos cél az idei évre is, és ezt akár mi is újévi fogadalomként is kimondhatjuk, hogy a fiatalokat minél előbb megtanítsuk a tudatos pénzügyi döntések meghozatalára. Ezért hívtuk életre négy évvel ezelőtt a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt, hogy minél fiatalabb korban, játékos formában megteremtsük a lehetőséget a diákoknak, hogy az őket érintő témákban, mint a zsebpénz vagy a családi pénzügyek, kipróbálhassák magukat, begyakorolhassanak alapvető döntési mechanizmusokat, megmutathassák ország-világ előtt tudásukat” – mondta Horváth Magyary Nóra.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 220 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését közel 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2576 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,2 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 115,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu