túl az 1000 milliárdon

„A befektetési alap piac dinamikus növekedését kiaknázva a hazai megtakarítók K&H befektetési alapokban elhelyezett megtakarítása túllépte az 1000 milliárd forintot” - tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Egyúttal felhívta a befektetők figyelmét a 2010-ben nyitott tartós befektetési számlák idei lejáratára és az ezzel kapcsolatos teendőkre.

Nagyot nőtt a piac, és vele együtt a K&H befektetési alapokban kezelt állománya is. „Az elmúlt három évben a hazai megtakarítók befektetési alapokban elhelyezett vagyona közel megduplázódott. A növekedésben a K&H Alapkezelő is aktívan kivette részét, hiszen a K&H befektetési alapokban kezelt megtakarítások összege idén átlépte az 1000 milliárd forintot. A piac növekedésével, illetve a kamatkörnyezet változásával egyidejűleg a megtakarítók preferenciái is változtak. A pénzpiaci kamatok eltűnésével egyre intenzívebbé vált a hozamkeresés, amelynek az abszolút hozamú alapok és a vegyes alapok a legnagyobb nyertesei. Emellett pedig az is megfigyelhető, hogy a megtakarítók egyre több szolgáltatást, támogatást várnak a pénzintézet, illetve a tanácsadó felől” - tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a mai sajtótájékoztatón.  

„A változó környezetre és befektetői igényekre válaszul tovább szélesítettük kínálatunkat: árfolyamvédett alapokkal bővítettük a vegyes alapok kínálatát, beléptünk az abszolút hozamú alapok piacára, és több, a hazai piacon egyedülálló befektetési alap típust bevezettünk, mint a visszahívható zártvégű kötvényalap vagy az ún. légzsák funkcióval ellátott, visszahívható strukturált alap. Ezáltal a befektetők igen széles kínálatból tudták kiválasztani a saját céljaiknak és kockázati érzékenységüknek leginkább megfelelő befektetési alapot” - hangsúlyozta Zobor Zsuzsanna.  

„A befektetési alapok iránti keresletet a jövőben is támogatja a tartósan alacsony kamatszint, de a növekvő jövedelemszint és a hitelterhek fokozatos csökkenése is erősíti az állomány növekedését, miközben a hazai kkv szektor felől is egyre intenzívebb érdeklődést tapasztalunk a befektetési alapok iránt. A lakossági állampapírok 

azonban továbbra is versenyt jelentenek a befektetési alapok számára, de a tőkepiacok növekvő árfolyam-ingadozása, ezzel együtt pedig a befektetői bizonytalanság növekedése is új kihívásokat jelent számunkra” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a várható folytatásról. 

tbsz: sikersztori a megtakarítóknak

A hazai megtakarítók 2010-ben ismerkedhettek meg a tartós befektetési számlával, amellyel az akkor bevezetett 16%-os kamatadó, illetve a 2013-tól fizetendő egészségügyi hozzájárulás megspórolható. Az elmúlt 5 év kedvező tőkepiaci trendjének köszönhetően a tbsz-en tartott megtakarítások kamatadó-kedvezménye könnyen elérheti a befektetett tőke 10%-át is. Mivel azonban a 2010-ben nyitott számlák december 31-én lejárnak, mindenképpen meg kell határozni, mit akarunk kezdeni az itt lévő megtakarítással. 

„Jelenleg közel tízezer 2010-ben nyitott K&H tbsz számla sorsáról kell rendelkeznie a befektetőknek. A legfontosabb kérdést az jelenti, hogy szüksége van-e a befektetőnek a 2010-ben nyitott tbsz számlán elhelyezett pénzére. Amennyiben igen, úgy nem kell tennie semmit, hiszen a számla automatikusan lejár, és szabadon fel tudja használni megtakarítását. Ha azonban nincs rá szüksége, és a jövőben képződő hozamokat is kamatadó és eho-mentesen szeretné megkapni, úgy írásban kell rendelkezni a számla hosszabbításáról. Ez esetben vagy a már meglévő, ez évi tbsz számlájára vagy egy újonnan nyitott tbsz számlára kerül át a megtakarítása, így a gyűjtőévet máris meg lehet spórolni. Részkivételre azonban nincs lehetőség, tehát kizárólag a számla teljes állománya vihető tovább” - hívta fel a befektetők figyelmét Zobor Zsuzsanna. 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  1127 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 982 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu