tudatosabban terveznek a hazai megtakarítók

A K&H Alapkezelő befektetői felmérése szerint a megtakarítással rendelkezők jó része egyszerre több befektetési formában, főként befektetési alapokban és bankbetétekben helyezi el pénzügyi tartalékait. Emellett az is látható, hogy az alacsony betéti kamatok arra ösztönzik a befektetőket, hogy hosszabb befektetési időtávban gondolkodjanak. Ehhez pedig továbbra is kedvező megoldást nyújt a tartós befektetési számla és a nyugdíj-előtakarékossági számla, hiszen idén is megmaradnak az adókedvezmények.

Az elmúlt két évben közel duplájára emelkedett a befektetési alapok állománya Magyarországon, és az alacsony kamatkörnyezet miatt idén is a piac dinamikus növekedése várható. „A lakossági megtakarítók között jelenleg a befektetési alap messze a legnépszerűbb megtakarítási forma, habár a K&H befektetői felmérés eredményei alapján az is látható, hogy egyszerre több befektetési formában, jellemzően bankbetétben, részvényben, devizában, államkötvényben vagy befektetéssel kombinált életbiztosításban is tartják pénzügyi tartalékaikat a magánbefektetők. Ez pedig nagyon jó stratégia a kockázatok megosztására” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

„Befektetési döntésnél az alapvetően óvatos hazai megtakarítók leginkább a biztonságot és tőkevédelmet tartják szem előtt, ugyanakkor az elérhető hozam nagysága, és a könnyű hozzáférhetőség is fontos szempont. Mivel mindezekre az igényekre egyben leginkább a befektetési alapok kínálnak megoldást, ezért úgy látjuk, hogy idén is folytatódhat a befektetési alap piac növekedése. Az általunk mindig javasolt, és a hazai befektetők által is egyre inkább alkalmazott több lábon állásra pedig a már önmagukban is portfóliót kínáló vegyes alapok jó megoldást jelenthetnek” – mondta el Zobor Zsuzsanna. 

A felmérés arra is rávilágít, hogy a befektetők a kockázatok megosztása mellett a befektetési időtáv szempontjából is megfontoltabbak lettek. Ezt mutatja, hogy a megkérdezettek jellemzően közép és hosszú időtávra tervezik befektetéseiket, miközben csupán ötödük számol éven belüli megtakarítással. „Az alacsony betéti kamatok egyértelműen arra ösztönözték a befektetőket, hogy a rövid távú betétekből elmozduljanak a hosszabb befektetési időtáv irányába. A 3-5 éves időtávon gondolkodást pedig továbbra is támogatja a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), hiszen idén is érvényben maradnak az adókedvezmények.  Így tbsz esetén a 3. év után kamatadó-kedvezmény, 5 éves elhelyezés esetén pedig teljes adómentesség vehető igénybe, míg nyesz esetében a kamatadó-mentesség mellett további állami támogatás is igényelhető, ezáltal tovább növelve a hozamot” – tanácsolja a befektetési szakember. 

a K&H befektetői felmérésről

A K&H az országos befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával több mint 2000 prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő magánbefektetőt kérdezett befektetési szokásaikról. A felmérés országosan 28 helyszínen történt, és összesen 2411 prémium ügyfél vett részt benne.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu