trendetlen piacok

K&H trendmonitor 2016. IV. negyedév

Az utolsó negyedévben az amerikai elnökválasztás és a Fed kamatemelése hozhat nagyobb izgalmakat a piacok számára. A politikai bizonytalanságok miatt az árfolyam-ingadozások fokozatosan növekedhetnek, ami részvénypiaci korrekciót hozhat. A részvényekkel ezért átmenetileg érdemes óvatosan bánni, a jegybankok piacélénkítésének köszönhetően azonban tartós kilengés nem várható - tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei a negyedik negyedévre.

Túl a Brexiten vegyes képet mutatnak a piacok, az elmúlt hónapokban nem látható konkrét trend. „Azt egyértelműen leszögezhetjük, hogy a britek kilépése nagy hatással volt a piacokra, ez azonban amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan véget is ért, köszönhetően annak, hogy a nagy jegybankok szükség esetén egyértelműen ott vannak a piacok mögött. Ha azonban a gazdasági növekedést nézzük, már nem ilyen kedvező a kép a jegybankok élénkítését tekintve, hiszen nemhogy idén, de jövőre sem látható érdemi javulás a konjunktúra előrejelzésekben. Így tehát tartós visszaesés nincs, de a növekedés sem indult be igazán, nem látható, hogy a jegybankok lélegezgetőgépe nélkül is érdemi bővülést tudna produkálni a világgazdaság” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. Globális szinten akkor jöhet inflációs fordulat, ha az olajpiacon tartósan 50 dollár fölé kerül a Brent olaj hordónkénti ára. Ez azonban nagy valószínűséggel csak jövő év elején következhet be, amikor az olajár bázisa jóval alacsonyabb szinten lesz az idén év eleji árfolyamzuhanásnak köszönhetően. 

eurozóna: nyugaton a helyzet változatlan
Nemcsak a piacokon, de a növekedési előrejelzésekben sem látszódik tartós Brexit-hatás, a vállalati szektorban nem érzékelhető, hogy érdemben visszafognák teljesítményüket a cégek. Az eurozóna tavalyi 2%-os növekedése után az idei évre 1,5%-os növekedés várható, így az EKB részéről inkább kivárásra, semmint izgalmakra számítunk az év hátralevő részében. 

USA: vigyázó szemetek Washingtonra… 
Az első félév gyengébb teljesítménye után a második félév ígéretesebben alakul az USA-ban. A gazdasági folyamatok – élénkülő munkaerőpiac és fogyasztás – alapvetően rendben vannak, ugyanakkor néhány adat, mint például a feldolgozóipari kilátásokat mutató konjunktúraindex fél éves mélypontja, elgondolkodtató. Mégsem a gazdaság, hanem sokkal inkább az elnökválasztás lesz az, ami meghatározhatja a piacok irányát a következő hónapokban. Ezt mutatja, hogy míg július-augusztusban egyértelműen nyugalom volt a fejlett részvénypiacokon, és egy viszonylag szűk sávban mozogtak az árfolyamok, addig az elmúlt 1-2 hétben már láthatóan idegesebbek lettek a piacok, megnőtt az árfolyam-ingadozás mértéke. A választás kimenetelét tekintve míg Clinton elnöksége ún. non-event a piacok számára, azaz várhatóan nem eredményez érdemi piaci hatást, addig Trump győzelme bizonytalanságot, ezzel együtt pedig erőteljes árfolyam-ingadozásokat és részvénypiaci korrekciót hozhat, ami a Fed decemberi kamatdöntésére is – halasztó erejű – hatással lehet.

Magyarország: három a magyar igazság
Itthon is tartogat izgalmakat az év vége, hiszen az infláció az utolsó negyedévben 2% közelébe gyorsulhat, miközben a Moody’s felminősítése szinte biztosra vehető. „Mivel az MNB az utolsó negyedévben már korlátozza a háromhavi betétállományt, ezért a jegybanki betétből kiszoruló likviditás a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat. Habár a novemberben esedékes harmadik felminősítés támogatóan hathat a forintra, a jegybank várhatóan nem hagyja majd tartósan erősödni a hazai fizetőeszközt, ezért az az év végére visszatérhet a 310-315 közötti sávba az euróval szemben” - mondta el Kovács Mátyás. 

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 884 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 242 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 610 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 23 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. második negyedév:
teljes kezelt vagyon: 1 047 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 893 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 154 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  12,18 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 159,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,43 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu