Transzparencia a pénzintézeteknél

A Hungarian Business Leader Forum (HBLF) mai üzleti ebédjének központi témája az etikus üzleti magatartás és a korrupció elleni fellépés volt. Dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a hazai bankrendszer az elmúlt négy évben jelentős előrelépést tett a transzparencia megvalósítása terén a MiFID irányelvek és a befektetési szolgáltatásokról szóló törvény rendeleteinek betartásával.

A Hungarian Business Leaders Forum – a felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett hazai és nemzetközi vállalkozásokat tömörítő szervezet – ma megtartott üzleti ebédjén Huguette Labelle, a Transparency International elnöke volt a díszvendég. Előadásában a vállalkozások felelősségéről beszélt az etikus működés és korrupció elleni fellépés terén.

Az eseményen részt vett dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese, aki a pénzintézetek transzparens működésében az európai uniós MiFID direktíva betartásának hazai tapasztalatait összegzi.

A MiFID minden, az EU területén működésre jogosult befektetési vállalkozást érint, így az irányelvben rögzített szabályok magas szintű védelmet jelentenek a magyarországi befektetőknek és a piac átláthatóságát is biztosítják. Betartásuk a 2007. évi CXXXVIII. évi törvény alapján minden pénzintézet számára kötelező, a törvény 2008 februárjában lépett hatályba.

Dr. Bába Ágnes véleménye szerint az ügyfelek alapos megismerése és mindenre kiterjedő, transzparens tájékoztatása azok a területek, ahol a hazai pénzintézetek jelentős előrelépéseket tettek az elmúlt években.

Az ügyfél megismerését a pénzintézetek az ügyfél kockázatvállalási képességének és hajlandóságának, pénzügyi helyzetének, befektetési ismereteinek, tapasztalatainak valamint céljainak felmérésével kezdik. Mindezek ismeretében tesznek javaslatot a befektetési portfolió összeállítására.  A direktíva másik fontos alapelve az ügyfél teljes körű tájékoztatása, ezek között is kiemelt szerepet kap a termékek jellemzőinek, struktúrájának, befektetési politikájának, kockázatainak ismertetése. A transzparens működés fontos biztosítéka a díjak, közvetlen és közvetett költségek, adók közzététele is. A termék kockázatok bemutatása során a különféle kockázatokat, valamint a befektetési döntéseket megalapozó piaci információkat kell az ügyfelek számára érthető formában bemutatni.

Dr. Bába Ágnes véleménye szerint a MiFID szerinti működés nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is a bankok számára. Az új eljárások szerinti működésmód az ügyfélkapcsolatok mélyítését, személyre szabott termékek ajánlását teszi lehetővé. „A befektetési döntéseket jelentősen változtathatják az ügyfelek életében bekövetkező változások, melyekre az elmúlt években sok negatív példát láthattunk. Az ügyfelekkel szervezett rendszeres tanácsadói beszélgetések az új élethelyzetekre adnak megoldásokat” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Az Európai Unió a MiFID megújítását tűzte ki célul, és egy 2011. február 2-ig tartó konzultációs időszakban a tagállamok, pénzintézetek véleményét gyűjtötte össze a lehetséges változtatásokról. A megújulás várhatóan már a válság időszakának tanulságait is beépítő direktívát eredményez majd.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 440 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek. 

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu