Továbbra is ígéretesek a nyersanyag befektetések

„Az első hónapok raliját követően májusban a nyersanyagpiacon látványos zuhanás történt, így jogosan merül fel a kérdés, vajon folytatódik-e a korábbi növekedési periódus, vagy trendfordulóhoz érkezett a piac. A továbbra is stabil gazdasági növekedés azonban egyértelműen fenntartja a kereslet jelenlegi szintjét, így az aktuális árszinteken ismét érdemes fontolóra venni a nyersanyag típusú befektetéseket” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A tavalyi trendhez képest az idei év elején változás történt a nyersanyagpiacon, hiszen míg 2010-ben leginkább a nemesfémek és az élelmiszerek árai növekedtek jelentősen, addig 2011 első negyedévében – főként az észak-afrikai és távol-keleti politikai bizonytalanság következtében – a nyersanyagosztályon belül elsősorban az energiahordozók árai emelkedtek kiugró mértékben. Május első napjaiban aztán ez az emelkedő trend megszakadt, és nagymértékű, több mint 10%-os zuhanás történt, amihez hasonló csökkenés 2008-ban történt utoljára. „Az okok főként arra vezethetőek vissza, hogy az Európai Központi Bank visszafogott nyilatkozatainak hatására újra erősödni kezdett a dollár, miközben a gyenge amerikai és német makrogazdasági adatok, valamint a feltörekvő piacok növekedési kilátásainak bizonytalansága a nyersanyagok iránti igény csökkenését vetítette előre. A határidős tőzsdéken a letéti követelmények szigorítása pedig még tovább erősítette ezt a korrekciós folyamatot” – magyarázta a Horváth István.

„Az év további részét tekintve azt látjuk, hogy a globális növekedési kilátások ugyan némileg gyengébbek, mint fél évvel ezelőtt, de még mindig stabilnak tekinthetők. A fejlett piacokon 2%, a feltörekvő régiókban 6% feletti növekedés várható 2011-re, így a világgazdaság jelentős nyersanyagigénye továbbra is fennmarad, és az első negyedévben a japán katasztrófa jelentős mértékű keresletcsökkentő hatására sem kell a továbbiakban számítani” – mondta el Horváth. A kőolaj világpiaci árát ezen túlmenően az is fokozhatja, hogy jelenlegi ismereteink szerint a líbiai olajmezők kínálata tartósan, a következő egy-két évre kiesik, miközben a keresleti oldalon a kínai gépjárműállomány bővülése komoly igényt generál. Az arany esetében, bár a tavaly tapasztalt mértékű árfolyam emelkedés idén nem várható, a Fed kamatemelés hiányában továbbra is negatív dollár reál kamatszint és a gyengélkedő dollár árfolyam továbbra is fenntartja a befektetők fokozott érdeklődését a nemesfém iránt.

„A fent említett tényezők miatt a nyersanyagokat így továbbra is ígéretes befektetési lehetőségnek tartjuk,  emellett kiválóan alkalmasak a befektetési eszközkategóriák változatosságának növelésére a magasabb kockázatú portfóliókban” – javasolja a befektetési szakember.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 600 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 219 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3223 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 36,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 27,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2010. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 796 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 124 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 642 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 102,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,7 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu