többet ésszel

a K&H tanácsai a hazai kisbefektetők részére

Az év első negyedévét jellemző optimizmus után a növekedési és adósságproblémák hatására egyre nagyobb a bizonytalanság a piacokon, ami jelentős árfolyammozgásokat von maga után. A megtakarítók elbizonytalanodnak, és ilyen helyzetben sokszor kapkodó, irracionális befektetési döntéseket hoznak. Ahhoz, hogy egy befektetés a jelenlegi gazdasági környezetben sikeres legyen, nem elég azonban azt megnézni, hogyan teljesítenek a piacok, illetve milyen befektetési eszközök népszerűek. Legalább ennyire fontos az is, hogy tisztában legyünk a befektetésünk céljával, megfelelően válasszunk időtávot, és ne érzelemből, hanem megfontolt tájékozódás után döntsünk. A K&H szakemberei a hazai kisbefektetők számára rendezett országos rendezvénysorozat budapesti állomásán bemutatták a tipikus befektetői hibákat, valamint az ezek elkerülését lehetővé tevő eszközöket, technikákat.

Míg az év első hónapjait az idei évre vártnál pozitívabb makroadatok miatt növekvő optimizmus jellemezte, addig az elmúlt hetekben a lassuló kínai gazdaság, az eurózóna adósságproblémái hatására újra a bizonytalanság ütötte fel a fejét, aminek eredményeként jelentős mértékű, hektikus árfolyammozgás jellemzi a piacokat. Mivel jelenleg a világ nagy gazdaságaiban az államadósság leépítését célzó megszorításoknak és a gazdasági növekedést serkentő intézkedéseknek kell egymással megküzdeniük, ezért a gazdasági növekedés körüli kételyek és ezzel együtt a bizonytalanság hosszú távú fennmaradására lehet számítani. Ilyen környezetben pedig jóval nagyobb az irracionális befektetési döntés kockázata” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a K&H befektetői klub rendezvénysorozat budapesti helyszínén.

Közhelynek számít, hogy számos helyzetben nem az eszünkkel döntünk, hanem az érzelmeinkkel. Bármilyen meglepő is, ez a pénzügyek esetében sincs másként, ami nem feltétlenül vezet jó megoldásokhoz. Sokszor tapasztaljuk, hogy a megtakarítók megalapozott piaci információk helyett hallomások, vagy a médián keresztül megismert, sokszor pillanatnyi vélemények alapján döntenek megtakarításukról, befektetésükről. Az is egy tipikus téves befektetői magatartásnak tekinthető, ha csak a múltbeli hozamokra, eredményekre támaszkodva akarunk dönteni, hiszen ez valójában olyan, mintha csupán a visszapillantó-tükör alapján vezetnénk autónkat, anélkül, hogy előrefelé kinéznénk a szélvédőn. De az sem szerencsés, ha a befektető csak a mai pillanat hangulata, azaz az aktuális piaci helyzet alapján határozza meg befektetési céljait, nem pedig a tényleges szándékok alapján.
egy irracionális befektető pályája

„Mindezek elkerülésére azonban léteznek megoldások, technikák, amelyeket kifizetődő alkalmazni. Az alapos tájékozódás mellett a megtakarítás céljának, időtávjának, valamint a befektető saját biztonsági fokozatának meghatározása is lényeges. A jelenlegi piaci környezetre is jellemző fokozott bizonytalanság esetén különösen igaz, hogy nem szabad azonnal dönteni, hanem inkább rendszeresen, több időpontban és eszközben érdemes befektetni (portfólió-építés). Ezáltal alacsonyabb kockázati szint, és hosszú távon kiegyensúlyozottabb hozamok érhetők el” – javasolta a befektetési szakember.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, a pályázati tanácsadásra, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 236 lakossági fiókkal, valamint közel 390 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.
A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. december 31-én: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 194 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2874 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2011. december 31-én:
teljes kezelt vagyon: 740 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 119 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 618 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu