több vállalati beruházás várható idén

Kedvezőbben nyilatkoznak idei beruházási szándékukról a hazai nagyvállalatok - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményéből. A cégek 57%-a tervez fejlesztést a következő egy év során, és a beruházások tervezett volumene is meghaladja a tavalyi ráfordításokat. A beruházási célokat tekintve egyértelműen a technológiai fejlesztések állnak az első helyen.

 

2016 első negyedévének beruházási adatai ugyan még nem ismertek, az idei évre nézve a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredményei alapján elmondható, hogy meredeken megugrott a nagyvállalati szektor beruházási hajlandósága. „Jelenleg a hazai nagyvállalatok több mint fele (57%) tervez fejlesztést megvalósítani a következő egy év során, ami az elmúlt két évet nézve az eddigi legmagasabb arány. Emellett legalább ilyen fontos, hogy a vállalatok elmondása alapján várhatóan a beruházásokra fordítandó összegek is növekedni fognak a tavalyi évhez képest” - tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

technológiafejlesztés a legfontosabb

A beruházási célokat tekintve egyértelműen a technológiai fejlesztések vezetik a sort, a nagyvállalatok 29%-a gondolkodik ebben, de a kapacitásbővítést szándékozó cégek aránya is látványosan megugrott, 12-ről 18%-ra.

A beruházások tervezett volumenét tekintve jól látható a pozitív irányú elmozdulás az elmúlt évhasonló időszakához képest. Míg tavaly a vállalatok 21, most 31%-uk szándékszik növelni a beruházásra fordított kiadásokat.

Nyugat-Magyarország fejleszt leginkább

Területileg egyértelműen a nyugat-magyarországi régió a legaktívabb. Míg a budapesti cégek közül minden második gondolkodik beruházásban (51%), addig ez az arány Kelet-Magyarországon 61%, az ország nyugati felében pedig 66%. Ugyanez az eltérés a beruházások volumene esetében is megfigyelhető: a nyugat-magyarországi vállalatok 37, míg a budapesti cégek csupán 27%-a tervez idén a tavalyi évhez képest nagyobb mértékű fejlesztést.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2016. február 3. és március 18. között történt.        

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink:

K&H Bank
2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint

K&H Biztosító
2016. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu