tízből kilenc középvállalkozás tervez beruházást

Megugrott a hazai vállalkozások beruházási kedve, jelenleg a cégvezetők közel kétharmada tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozások esetében még ennél is jobb a helyzet, mivel közel tízből kilenc vállalkozás gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések a legnépszerűbbek a kkv-k körében, de nőtt a gépjárműpark korszerűsítésével kacérkodó vállalkozások aránya is. A szektorok közül a kereskedelmi ágazatban megnőtt, míg a mezőgazdasági cégeknél inkább lecsökkent a beruházásban gondolkodó cégek aránya – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.

A félezer hazai kkv vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint a tavaly év végi enyhe csökkenést követően idén megugrott a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg 64%-uk tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során. „Ez az érték ugyan még mindig elmarad a válság előtti 70-80%-os aránytól, de jelentős előrelépés az előző negyedévhez (58%) képest. Ráadásul ilyen magas beruházási kedvre legutóbb három éve volt példa” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „Az IT beruházási szándék terén jelentős növekedés tapasztalható, legnagyobb arányban továbbra is erre készülnek (38%) a cégek. Ezt követi a gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék, ami változatlanul közel minden negyedik vállalkozásra jellemző (23%), míg a gépjárműpark korszerűsítésében jelenleg a vállalkozások 17%-a gondolkodik” – tette hozzá a szakértő. 

A cég mérete azonban nagymértékben meghatározza a beruházási hajlandóságot. Míg a mikrovállalkozások és a kisvállalkozások közel azonos arányban – 62% és 66% – készülnek fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál jelentősen megnőtt a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya. Jelenleg tízből közel kilenc középvállalkozás (87%) tervez valamilyen fejlesztést, ami 21 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest, és jelentős előrelépés az előző évekre jellemző 60-75%-os arányhoz viszonyítva. 

A cégméret mellett a tevékenységi kör is nagyban befolyásolja a beruházási kedvet. A különböző szektorokat tekintve a kereskedelmi cégeknél figyelhető meg nagyobb mértékű növekedés. Jelenleg kétharmaduk tervez valamilyen beruházást, szemben az előző negyedévi 53%-kal. Eközben a mezőgazdasági vállalkozásoknál 64%-ról 57%-ra csökkent a beruházási kedv.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. március 10. és március 20. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu