tippek, ha okoseszköz kerül a fa alá

Itt a karácsony és idén is sok-sok gyerek kívánságlistáján szerepelnek a különféle tabletek, okostelefonok. A szülők pedig, bár sokan tartanak a digitális eszközök használatának következményeitől, megveszik, hiszen ez az, aminek biztosan örül a gyerek. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői, hogy a szülők nyugodtabban tehessék a fa alá az ajándékot, összegyűjtötték, hogyan lehet tudatos ezek használata, illetve mire érdemes odafigyelni. Ez egy jó alkalom arra, hogy a kicsik a pénzügyekkel is alaposabban ismerkedjenek, hiszen a digitális eszközök használata napjainkban már online ügyintézéseinkkel szorosan összefonódik. Szülőként mi adjuk a mintát ezek használatában! 

Egyes kutatások szerint napjainkban már egészen kicsi kortól megjelenik a mindennapos digitális eszköz és internethasználat. Átlagosan 9 és 10 éves kor között már saját mobiltelefonjuk lesz a fiataloknak, amin internetezni is tudnak, 8-12 évesen pedig napi 6 órát is képesek eltölteni a képernyő előtt. Karácsony után ezek a számok várhatóan felerősödnek, hiszen sok gyermek kívánságlistáján szerepel a mobiltelefon vagy a tablet. Sok szülő azonban tartva a negatív hatásoktól, nem szívesen veszi meg ezeket.  Pedig a népszerű eszközök és az internetezésre fordított időt értékesen is ki lehet tölteni! Gondoljunk csak a saját életünkre, hogyan könnyítik meg a mindennapjainkat! Csekkbefizetés, vásárlás, átutalás – ma már ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásból ahhoz, hogy ezeket egy pillanat alatt elintézzük. A fa alá kerülő ajándékkal tehát nemcsak a kívánság teljesül, egy jó alkalmat teremtünk arra, hogy a kicsik a pénzügyekkel is alaposabban, játékosan ismerkedjenek. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet tartalmas ezek használata, mire érdemes odafigyelni, hogy a szülők nyugodtabban tehessék a fa alá az ajándékot.

mutassunk jó példát a gyerekeknek

Internetes vásárlásainkkor, pénzügyeink intézésekor ültessünk magunk mellé gyermekünket, és mondjuk el neki lépésről lépésre, hogy mi történik. Arra is hívjuk fel a figyelmét, hogy attól, hogy az interneten fizetünk, az még valódi pénzköltést jelent, ezért alaposan végig kell gondolni, mit veszünk meg. A vásárlási szokások ragadósak, a szülői modell rögzül, ezért fontos, hogy milyen attitűdöt lát a gyerek maga körül. Ahogy cseperednek a gyerekek úgy lesznek egyre függetlenebb internethasználók, és ebben az ütemben a szülői felügyelet is lemorzsolódik. Egyedül találkoznak majd a vásárlásra buzdító reklámokkal és az online játékok is gyakran csábítanak arra, hogy jobb fegyverzetet, magasabb szintű játékost vegyenek – természetesen igazi pénzen

függetlenedő gyerekek, növekvő veszélyek

A szülőknek azt is látni kell, hogy gyermekük egyre több platformon válhat internetes csalások, átverések, még ennél is súlyosabb esetben bántalmazás, zaklatás, vagyis cyberbullying áldozatává. Fontos megértetni velük, hogy a tartalomszűrőket ne kapcsolják ki, hiszen nem korlátozni akarjuk őket, hanem megvédeni. A szülőknek tisztában kell lenniük az internetesnetes veszélyekkel: hogyan lopnak el banki adatokat, hogyan szereznek illetéktelen hozzáférést az emailjeinkhez, milyen oldalakon lehet és hol nem ajánlott megadni a kártyaadatainkat. Fel kell készíteniük a fiatalokat arra, hogy védjék adataikat, számítógépük biztonságát, hiszen így védhetik pénzügyeiket is.

a tiltás és a nyomozás nem segít

Fontos, hogy meglegyen egy bizalmas szülő-gyermek kommunikáció és amennyiben bárki bizalmas adatokat, információkat igyekszik megszerezni tőle, akkor abba avassa be szüleit – ha ebben biztosak lehetünk a köztünk lévő jó kapcsolat miatt, akkor már nem történhet nagy baj. Érezze a gyerek, hogy amennyiben meggondolatlanul költött, eljátszott vagy épp kicsaltak tőle pénzt a neten, akkor ebbe nyugodtan beavathatja szüleit.

leszidás helyett megismerés

A kulcs a beszélgetés, így szülőként legyünk nyitottak az éppen népszerű trendekre és lelkesedéssel hallgassuk meg a gyerekek beszámolóit. Ne kommentáljuk negatívan az osztályban épp legkedveltebb online játékot, inkább vegyük fel a fonalat, ismerjük meg a játékot. Egyes játékok nemcsak szórakoztatják őket, észrevétlenül, élmények által is tanulhatnak. A K&H Csoport új mobilapplikációja, a vigyázz#KáPé app például a pénzügyek világába navigálja a gyerekeket. A 15 részes vlogsorozat főszereplője a gyerekek nyelvén ismerteti meg a legfontosabb alapfogalmakat, a játékok és kvízek pedig tovább mélyítik a megszerzett tudást. Látni fogjuk a fiatalokon, hogy ők is befogadóbbak lesznek az ajánlott oktatóapplikációkra, ha mi is érdeklődéssel hallgatjuk tapasztalataikat.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • info@lwp.hu
  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520