tanulságok 2011-ben, kihívások 2012-ben a K&H szakértőinek szemével

Az idei pénzügyi év meglehetősen eseménydús volt mind hazai, mind nemzetközi szinten, és olyan történések szemtanúi voltunk, amelyekre korábban nem is számítottunk volna. A növekedési kilátások tartós romlása, az adósságproblémák súlyosbodása, a befektetői bizalom folyamatos ingadozása új kihívások elé állította a gazdasági döntéshozókat, a vállalati szektort és a háztartásokat egyaránt. Ehhez hazai szinten még hozzájárultak a kormányzat egyedi gazdaságpolitikai megoldásai, amelyek hatására jelentős változás történt a vállalatok és a lakosság pénzügyi megtakarítási szokásaiban és hitelezésében egyaránt. A jövő évi kilátások mindezek függvényében meglehetősen sok kérdőjelet tartalmaznak. Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett azon a találkozón, amelyet a sajtó képviselőinek tartottak a K&H szakemberei.

nemzetközi folyamatok 2011-ben
„Az idei év legnagyobb dilemmáját és vitáját az váltotta ki, hogy a korábbi évek gazdaságélénkítő lépései után a gazdaságok képesek lesznek-e a saját lábukon megállva érdemi növekedést felmutatni, ki tudják-e nőni az egyre komolyabb méreteket öltő államadósságot. Az év első hónapjaiban még optimista piaci hangulat aztán az egyre visszafogottabb makrogazdasági előrejelzések hatására májustól folyamatosan romlani kezdett, miközben a gazdaságpolitika és a jegybankok élénkítési eszközei érdemben elfogytak. Nyáron elmaradt a szokásos uborkaszezon, hiszen a tőkepiacokon normál esetben csendes nyári időszakot az eurozónából érkező hírek borzolták, kiegészítve az amerikai adósságplafon körül zajló vitával. Ennek következménye a svájci frank elképesztő szárnyalása, valamint az USA államadósság első ízben történő leminősítése lett. Augusztusban kiderült, hogy a Fed-nek aligha van tere a további fiskális ösztönzésre, aminek hatására a részvénypiacokon kitört a pánik. A folyamatokat tetőzte, hogy Európa folyamatos „görögtűzben égett”, és a görög államadósság rendezését szolgáló október végi megállapodás túl későn született meg ahhoz, hogy megakadályozza a befektetői bizalom tartós megrendülését„ – mondta Nyári Zsolt, a KBC Securities üzletkötője.

főbb magyarországi események 2011-ben
„A magyarországi gazdasági folyamatokat a nemzetközi események jelentősen befolyásolták, ugyanakkor az idei év meglehetősen bővelkedett a magyar sajátosságokban is. A kormány iránti befektetői bizalom az év első hónapjaiban romlani kezdett, mivel egyre csúszott a szükséges átalakításokra vonatkozó konkrét intézkedések bejelentése. A növekvő piaci nyomás hatására márciusban bejelentett Széll Kálmán terv fogadtatása azonban egyértelműen pozitív volt, és a magán-nyugdíjpénztári vagyon nagy részének a költségvetésbe való visszacsoportosítása is átmenetileg javította az államháztartás hiányát. A csomag megvalósítása azonban, főként az egyre súlyosbodó görög események hazánkat is érintő hatásai miatt, javarészt elmaradt. A végső csapást erre az évre a végtörlesztési javaslat tette, amely mind a részvénypiacon, mind az ország külső megítélése szempontjából igen súlyos következményt jelentett. Az ország iránti bizalom és a magyar állampapírok iránti kereslet az év folyamán fokozatosan romlott, aminek eredménye a Moody's leminősítése lett. Hatása természetesen negatív volt a hazai értékpapírpiacra, és a forint árfolyamára, ugyanakkor nem váltott ki pánikszerű eladásokat, mivel a piac az elmúlt hetekben már folyamatosan beárazta ennek eshetőségét” - emelte ki a szakember.

jövő évi kilátások
makrogazdaság

A nemzetközi kilátásokat tekintve igen nehéz optimista képet festeni. A legfontosabb kérdések gyakorlatilag nem fognak változni: képesek lesznek-e megállni az országok a saját lábukon a gazdasági stimulusok kifutása után? Ki tudják-e nőni az országok az államadósságot? Meddig marad meg a piacokon a jelenlegi bizalom? Hogyan és mikor oldódik meg az eurózóna válsága? Az idei év válaszai alapján azonban nem várható 180 fokos fordulat. Ami biztató, hogy a részvénypiacok általában fél évvel előrébb járnak, mint az adott ország vagy régiók gazdasági teljesítménye, tehát késő tavasszal akár újra visszatérhet a növekedés tőkepiacokon.
„A magyar kilátások szempontjából nagy kérdés, hogy az egyre visszafogottabb növekedési előrejelzések mellett várható-e kilábalás a válságból, vagy tartósan maradunk a jelenlegi szinten. A kormány célkitűzéseként 2,5%-os 2012-es költségvetési hiánycél tovább mérsékelheti az adósságrátát, amennyiben a GDP növekedés 1% felett marad. Ennek lehetősége azonban elég csekély annak ismeretében, hogy a hazai gazdasági növekedés most már kizárólag az exportra épül, ami idén 3%-ot ad a növekedéshez, jövőre azonban harmadára lassulhat. Másrészt a jövőre tervezett 750 milliárd forintos költségvetési kiigazítás hatására a gazdasági növekedés 0,5% körüli szintre lassulhat” – mondta el Barcza György, a K&H vezető elemzője.
„A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a végtörlesztés jelentős veszteséget jelent a bankszektornak, ami a bankok tőkéjének csökkenése miatt újabb hitelszűkülést okozhat a hazai piacon. További kérdés, hogyan alakulnak a tárgyalások az EU-IMF küldöttséggel a biztonsági hitelkeret nyújtásáról. Sikeres IMF megállapodás és a jegybanki kamatemelés mellett a következő hetekben stabilizálódhat a forint, és 2012 egyik meglepetése lehet, ha visszaerősödik. Az MNB adatai alapján kb. 1000 milliárd forintot adtak el a külföldiek az előző hónapokban, a magasabb kamatok azonban ismét vonzóvá tehetik a magyar eszközöket, és újra megindulhat a tőkebeáramlás” – tette hozzá a szakember.

lakossági és kkv pénzügyek
Az idei év jelentősen megváltoztatta a hazai hitelezési és megtakarítási piacot, mind a bankszektor, mind az ügyfelek szempontjából. „A hazai devizahitel-állomány, és ezzel együtt a lakosság devizahitel-terheinek csökkentése céljából számos olyan intézkedés került bevezetésre, amelyek hosszú távú pozitív hatásai erősen megkérdőjelezhetőek. Az árfolyamgát alkalmazása, a hitelek referenciakamatokhoz kötése, a THM maximalizálása, a forintban felmerülő költségeknek a devizahitelek esetében is forintban történő meghatározása, és legfőképpen a rögzített, preferenciális árfolyamon történő végtörlesztés az eddigi számítások szerint nem csökkenti azon ügyfelek arányát, amelyek számára nehézséget jelent a devizahitel törlesztése. Mindezen intézkedések hatására idén a 2006-os szintre esett vissza a hazai ügyfélhitel/ügyfélbetét mutató, ami nemzetközi összehasonlításban a kelet-közép-európai átlagnak felel meg, a háztartások hitelezése pedig a romániai szint alatt van. Ezt a folyamatot az előtörlesztés, valamint a nemrég bejelentett, a devizahitel előtörlesztésre 7,5 millió forintig tehermentes adható munkáltatói juttatás tovább gyorsítja majd” – mondta el dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese.

 
nemteljesítő hitelek aránya  a szektorban (%)
2011 végén
2012 végén
intézkedések nélkül
14,2
16,4
Országvédelmi Akciótervvel együtt
14,2
17,2

forrás: MNB

A betéti oldalon 2012 első negyedévében a tőketörlesztés miatt várható a megtakarítási termékek – betétek, biztosítási termékek, befektetési alapok – volumenének csökkenése. Azok számára, akik a végtörlesztés miatt idén felhasználják megtakarításaikat, a jövő év a tartalékok újraépítésének kezdetét jelentheti, ezért a végtörlesztés kifutását követően ismét nőhet az öngondoskodás, a megtakarítások iránti érdeklődés, amelynek az eddigi havi törlesztő részlet egy része képezheti az alapját, rendszeres megtakarítás formájában.

„A kkv szektorban a lakossági tényezőkhöz képest jóval több keresleti és kínálati tényező befolyásolja a hitelállomány alakulását. Kedvező hír, hogy bár éves szinten még csökkenés van a vállalati hitelezés piacán, de októberben már bővülést mutat a vállalatoknak nyújtott hitel mértéke, amely az elmúlt évek tendenciájához képest igen pozitív változás. A kkv ügyfelek esetében jelenleg a hitelkihelyezés nagyságának bővülése lehet a cél a bankok számára, amelyet a hosszabb távra tervezés és a bővülő szerződési volumen segíthet, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezzel együtt a megnövekedett kockázatokért megkövetelt ár is emelkedik” – mondta el dr. Bába Ágnes.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, a pályázati tanácsadásra, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 420 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.


A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 203 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2977 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu