szolidabb pénzügyi eredményekkel terveznek a cégek

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai visszafogottabbak lettek az év elejéhez képest, átlagosan 6,3%-os árbevétel és 3,8%-os eredménynövekedést valószínűsítenek. Azonban a csökkenés ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a kisvállalkozások, eredményüket tekintve pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül az ipari, építőipari cégek a legbizakodóbbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A hazai kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. A cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően most mérsékeltebben ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit. „A kkv vezetők átlagosan 6,3%-os árbevétel növekedéssel számolnak a következő egy évben, az év eleji 6,8%-os várakozáshoz képest. A mérséklődés ellenére ez az érték még mindig jóval meghaladja az utóbbi pár évre jellemző 4-5% közötti sávban mozgó értéket. Legnagyobb arányban (53%) továbbra is azok a cégek vannak, amelyek 0-6% közötti bevétel növekedést prognosztizálnak, míg a kkv-k több mint egyharmada (36%) 6% feletti árbevétel növekedéssel számol. Mindössze minden kilencedik (11%) cég számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai között nincs nagy különbség, hiszen jelenleg a mikrovállalkozások 6, a kisvállalkozások 6,8, a középvállalatok pedig 6,2%-os árbevétel növekedést terveznek. Az év eleji eredményekhez képest azonban csak a kisvállalkozások várakozásai javultak, míg a mikro és a középvállalkozások árbevétel kilátásai romlottak. A különböző ágazatok közül az ipari (7,4%) és a mezőgazdasági (6,7%) vállalkozások számolnak átlagon felüli árbevétel növekedéssel. „Az előbbiek optimista kilátásait tovább erősíti, hogy májusban mintegy 28,7%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az agrárcégek esetében pedig jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság, és jó esély van arra, hogy a tavalyi átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés” – tette hozzá a szakember.

A profitvárakozásokat illetően is jóval a tavalyi értéket felett járunk, de enyhén mérsékeltebb eredményekre számítanak a vállalkozások az év eleji várakozásokhoz képest. Ugyanakkor az index történetében az eddigi legmagasabb arányban vannak azok a cégek (86%), amelyek profitnövekedést prognosztizálnak a következő egy évre. Az átlagos elvárás 3,8%-os eredménynövekedés, ami ugyan 0,3 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még így is az utóbbi négy év egyik legjobb értéke. A következő egy év nyereségét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 4%-os profitra számítanak. A kisvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva a 3,9%-os várakozással, miközben a középvállalkozások átlagosan 3,4%-os bővülést feltételeznek. Az ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor prognosztizál átlag alatti, csupán 2,8%-os profit növekedést.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  
A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. május 30. és június 13. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu