súlyos helyzetbe kerülhetnek a hazai termelők és feldolgozók

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett egyre komolyabb költségterheket okozó munkaerőhiány hosszabb távon akár súlyos következményeket is okozhat az ágazat számára. 

„A KSH legfrissebb adatai alapján 2018 júniusában a mezőgazdasági termelői árak összességében ugyan nem változtak az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek árának 3,5%-os növekedése mögött azonban két ágazat számára is nagyon komoly változás látható” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

„Egyrészt a gabonafélék árának az elmúlt év azonos időszakához képest 13%-os emelkedése nagyon komoly terhet ró a malom- és gabonafeldolgozó iparra, mivel a jelenlegi, indokolatlanul magas árszinten készletezett gabonát előre láthatóan nem fogják tudni beépíteni az értékesítési árakba. Ezt támasztja alá, hogy globális szinten az elmúlt éveket tekintve mindössze 5-6%-os termésmennyiség ingadozásról beszélhetünk, miközben az éves termés durván 30%-a készletként raktározódik. A készletek tehát bőven lefedik a termésingadozást, a jelenlegi árszint emelkedést így főként az egymásnak is ellentmondó előrejelzések hajtják fölfelé” – mondta el Tresó István. „Ebben a helyzetben különösen fontos tehát a valóban indokolt készletmennyiség meghatározása, ugyanis meggondolatlan készletezési politikával – azaz túl magas készlet beraktározása esetén - nagy veszteség halmozódhat fel” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mindeközben a gyümölcsök ára 19%-kal esett vissza, ami súlyos következményekhez vezethet az ágazat számára, hiszen nem egyszeri, hanem egy trendszerű folyamatról beszélhetünk. „Egyrészt az idei – egy-két gyümölcsfajtától eltekintve – nagyon jó minőségű és bőséges termés árcsökkenést okoz a piacon, miközben a termelők önköltsége jelentősen nő az ipari cégek munkaerőelszívása miatt kialakuló nagyon komoly munkaerőhiány következtében. Ez pedig akár hosszú távon elhúzódó problémát – és ezzel együtt a termelői költségek tartós emelkedését is okozhatja” – hangsúlyozta ki Tresó István.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu