stagnáló árbevétel és nyereség várakozások

A kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai szinten maradtak az előző negyedévhez képest. A hazai vállalkozások átlagosan 6,4%-os árbevétel és 3,6%-os eredmény növekedéssel számolnak a következő egy évben. Árbevételük jövőbeni alakulását tekintve a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, miközben az ipari, építőipari cégek számítanak legkevésbé bevételük növekedésére. A nyereség növekedés nagyságát tekintve szintén a mezőgazdasági cégek a legpozitívabbak, míg a kereskedelmi szektor számít a legkisebb mértékű profitnövekedésre” - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A hazai kisvállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak. „A kkv vezetők jelenlegi árbevétel változásai hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,4%-os árbevétel növekedést feltételeznek, ami gyakorlatilag nem jelent elmozdulást az idén eddig jellemző 6,5% körüli értékhez, alulmarad azonban a tavaly ilyenkor jellemző 6,7-7,0%-os sávtól. Legnagyobb arányban (42%) továbbra is azok a vállalkozások vannak, amelyek a 0-6% között növekvő nominális bevétel növekedéssel számolnak, és a kkv-k mintegy 36%-a ennél nagyobb mértékű árbevétel növekedést tervez, azonban majd minden hetedig cég árbevétel csökkenést valószínűsít” – részletezte az eredményeket Németh László. „Mivel az MNB legutóbb 3,9%-ra módosította a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését, így ennek az árbevétel növekedésnek legnagyobb része az áremelések hatására történhet, így a reál növekedés továbbra sem számottevő. Ezzel összecseng, hogy a megkérdezett vállalkozások között azok vannak legnagyobb arányban - mintegy 45% -, amelyek kisebb-nagyobb mértékben áremelést terveznek” – tette hozzá a szakember.

Az egyes ágazati szektorokat tekintve az ipari, építőipari cégek a legpesszimistábbak, átlagosan 5,7%-os árbevétel növekedést feltételeznek a következő egy évben. Ezzel szemben a mezőgazdasági kisvállalkozások átlagosan 8,6%-os bevétel növekedést várnak, és csupán 6%-uk feltételez árbevétel növekedést.

A profitvárakozásokat tekintve az látszik, hogy az előző negyedéves adatokhoz képest gyakorlatilag nem romlottak a várakozások. Az elkövetkező egy évre a cégek többsége (72%) továbbra is növekedést prognosztizál, és az átlagos elvárás a 3,6%-os nyereségnövekedés. „Ennek oka az lehet, hogy miközben az ún. chipsadó eredményt csökkentő hatása már beépült a várakozásokba, az adótörvény újabb módosítása, valamint a jövőre életbe lépő áfa-emelés még nem volt ismert a megkérdezés idején” – mondta el a szakember.
A következő egy év nyereségét tekintve legoptimistább álláspontot a mezőgazdasági cégek képviselik, akik átlagosan 4,3%-os bővülésre számítanak. A legkisebb mértékű, mintegy 3,2%-os nyereség növekedést a kereskedelmi vállalkozások valószínűsítik.

K&H kkv bizalmi index kutatás

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a K&H kkv bizalmi index kutatást. A mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett, országosan reprezentatív felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét. Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2011. szeptember 1-13. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 440 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 214 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2922 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,0 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,1 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118, 30/221-3611
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu