repedeznek a részvénypiacok K&H trendmonitor 2015 Q1

befektetési ajánlás

A befektetők hozaméhsége, a jegybankok támogatása és a legfrissebb gyorsjelentések még mindig fölfelé hajtják a részvénypiacokat, de a jelentős kockázatok miatt nagy kilengésekre lehet számítani. Ezért részvényeket most csak védett formában ajánlanak a K&H Alapkezelő szakemberei. A nyersanyagpiacon és a hazai tőzsdén viszont jó beszállási lehetőségeket hozhatnak a következő hetek.

részvénypiacok

A következő hetekben még emelkedhetnek a részvénypiacok, mivel a befektetők hozamkeresése és a jegybankok támogató politikája továbbra is hajtja a piacokat, emellett a gyorsjelentési szezon a néhány csalódást okozó eredménnyel együtt is összességében pozitív meglepetés. A trend tehát még felfelé mutat, de már látszanak a repedések, mivel jelentős kockázati tényezők - Görögország, orosz-ukrán konfliktus, kínai gazdasági átmenet, Fed kamatemelés, olajárfolyam – vannak, így a közeljövőben nagyobb visszaesések is várhatóak.

A hazai tőzsde is tartogat meglepetéseket. A februárban kezdődő gyorsjelentési szezonban az orosz-ukrán konfliktus és az olajár-zuhanás miatt veszteségeket elszenvedő cégek negatív eredményvárakozásai még lejjebb nyomhatják az árfolyamokat. Ez pedig jó beszállási pont lehet például a Richter esetében, amelynél az folyamatban lévő originális kutatások eredményei sokat ígérőek. Rövid távon tehát pesszimisták vagyunk a hazai vállalati papírok tekintetében, hosszabb távon gondolkodva azonban sokat ígérő lehetőségek adódhatnak. 

nyersanyagok

Hasonló a helyzet a nyersanyagok, egészen pontosan a legnagyobb szeletet adó energiaszektor szempontjából. Az elmúlt hónapokban nagyon sokat estek az árak, és az OPEC továbbra is „önti az olajat a tűzre”, ezért az első negyedévben akár még újabb mélypontokat is láthatunk. Ugyanakkor az olaj piacán január végén fontos mérföldkő volt, hogy az OPEC főtitkára már arról beszélt, hogy a 45 dolláros olajár hosszú távon túl alacsony, nem fenntartható. Középtávon ezért a jelenleginél magasabb szinten alakulhat ki egy új egyensúlyi olajárfolyam. Érdemes tehát vételi alkalomra felhasználni majd a fordulópontot. 

kötvénypiac

A várakozásokhoz és a piaci pletykákhoz képest is nagyobb méretű európai „QE” támogatja az európai és így a hazai kötvénypiacot is. A kötvényhozamok ugyan historikusan mélyponton vannak, azonban a jegybankoktól idén még nagy támogatást kapnak, ezért nem várható korrekció a jelenlegi szintekről. Sőt, mi több, az olajár zuhanása miatti deflációs félelmek fokozzák a jegybanki kamatvárakozásokat, amelyek kifejezetten támogatják globálisan a kötvénypiacokat. 

Ebben a környezetben a hazai kötvénypiac is jól teljesít. A rendkívül alacsony globális és hazai inflációs környezet, az EKB folytatódó laza monetáris politikája, és a régiónkban várható további kamatcsökkentések miatt nálunk is nyílhat még tér további kamatvágásra, ahogy ezt a jegybank januári ülését követő közleményében óvatosan már jelezte: Ezért a hazai kötvénypiaccal szemben mérsékelten optimisták vagyunk, és az első negyedévben is stabil teljesítményre számítunk. 

deviza

A forint árfolyama a tavaly év végi és az idei év eleji nagy gyengülés után újra stabilizálódhat. A következő hetekben, így az euró 320 forint alatt maradhat, de nem várható, hogy 310 alá erősödik. 

Az euró gyengülését az EKB politikája támogatja, és a görögországi adósságrendezés lehetséges kimenetele tovább fűtheti. A dollár erősödését az állíthatja meg, ha a Fed kamatemelése tovább tolódik 2016-ra.  

portfólió-építési javaslatok az I. negyedévre

 • részvénytípusú eszközök semleges súlyra

  • A részvénypiacok több éve tartó emelkedése jegybanki támogatással tovább folytatódhat, azonban a jelentős kockázati tényezők sérülékenyebbé teszik a börzék teljesítményét. A komolyabb ingadozások miatt a korábbi felülsúlyozás után érdemes csökkenteni a részvény kitettséget.

 • védett alapok felülsúlyozása

  • A tőke- és hozamvédett eszközök a változékonyabbá váló részvénypiaci környezetben kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú piaci lehetőségek biztonságosabb, védett formában való kihasználására. 

 • a hazai kötvények semleges súlyon tartása

  • Az MNB várható további kamatcsökkentése miatt a hazai kötvénypiacon az első negyedévben stabil teljesítményre számítunk.

 • a pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, de a deviza eszközök arányának tartása 

  • A rekord alacsony hazai kamatszint következtében érdemes a magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • 328 9950
 • 328 9220
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu