rég nem számítottak ilyen jó pénzügyi eredményekre a kkv-k

A hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel és eredmény várakozásai nagymértékben növekedtek, átlagosan 6,8%-os árbevétel és 4,1%-os eredménynövekedést valószínűsítenek. Ez 2010 óta a legjobb eredmény, ami már megközelíti a válság előtti várakozásokat. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A K&H 500 hazai mikro,- kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte meg arról, miként vélekednek a következő egy évben cégük árbevételének és eredményének alakulásáról. A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint a vállalkozások jövőjét meghatározó egyik legfontosabb tényező, a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos várakozások optimista képet mutatnak. Az árbevétel várakozások immár másfél éve növekednek folyamatosan, míg a profitvárakozásoknál megtört a tavalyi évre jellemző csökkenő tendencia. „A vállalkozások átlagosan 6,8%-os árbevétel növekedést prognosztizálnak a következő egy évben, ami az előző negyedévhez képest 1,5 százalékpontos, míg az egy évvel korábbi értékhez képest 2,9 százalékpontos ugrás jelent. Egyben az elmúlt négy év legjobb eredménye, ami már megközelíti a válság előtti hangulatot. A kkv-k többsége (53%) 0-6% közötti árbevétel növekedést valószínűsít, azonban másfél éve folyamatosan nő azon cégek aránya, amelyek még ennél is nagyobb, 6%feletti árbevétel növekedéssel számolnak (38%). Ezzel szemben jelenleg mindössze a vállalkozások 9%-a számít árbevételének csökkenésére, szemben az előző negyedévi 15%-kal” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai egyaránt növekedtek, azonban a várt értékek továbbra is lényegesen eltérőek. Hasonlóan a múlt negyedévhez, ismételten a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 7,6%-os árbevétel növekedést valószínűsítenek. A középvállalkozások árbevétel várakozásai növekedtek a legnagyobb mértékben, jelenleg 6,7%-os emelkedéssel számolnak, szemben az előző negyedévi 4,4%-kal, míg továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak, ők ugyanis árbevételük 5,5%-os növekedését feltételezik. A különböző ágazatok közül egyedül az ipari cégek számolnak átlagon felüli, 8,3%-os árbevétel növekedéssel.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. Az index történtében az eddigi legmagasabb arányban (86%) vannak azok a cégek, akik növekedést prognosztizálnak a következő egy évre. Az átlagos elvárás jelenleg 4,1%-os eredménynövekedés, ami az előző negyedévhez képest másfél százalékpontos ugrás, ráadásul az utóbbi négy év legjobb értéke. A következő egy év eredményét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 4,9%-os profitot realizálnak. A középvállalkozások nyereségvárakozásai több mint duplájára (3,7%), míg a kisvállalkozásoké közel kétszeresére (3,2%) emelkedtek. A szektorok közül itt is az ipari vállalkozások várakozásai vannak az élen (5,5%), míg a kereskedelmi szektor nyereségvárakozásai (2,7%) a legszolidabbak, annak ellenére, hogy több mint ötszörösére növekedtek az előző negyedévhez képest.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. március 10. és március 20. között történt. 

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu